Meatless Monday

Thaise salade met glasnoedels en garnalen

Balans tussen zoet, zuur, zout en pittig; dat is de essentie van de echte Thaise keuken. Dat evenwicht vind je terug in deze klassieke lauwwarme ’glasnoedelsalade’. Geschikt als goddelijke maaltijdsalade voor 2 personen, maar ook als lunchgerecht voor 4 personen is dit een grandioos goed idee.

Portret Dan Toombs
Portret Dan Toombs

Het recept komt uit het kookboekje van The Curry Guy Thai. Schrijver Dan Toobs dweept dit keer met de Thaise keuken. Al sinds zijn kindertijd is hij dol op Thais eten. Want ook al leefde hij in Californië daar waren de ingrediënten voor een perfecte Thaise maaltijd al in de jaren tachtig ruimschoots voorradig. Hij deed er z’n voordeel mee.

Wat zijn glasnoedels?

Glasnoedels (ook wel seoen of laksa genoemd) zijn bijna doorzichtige noedels, gemaakt uit het zetmeel van mungbonen. Niet te verwarren met Chinese mihoen. Ze hebben niet veel smaak van zichzelf, maar nemen wel heel makkelijk smaken op. In de supermarkt zijn glasnoedels te koop van het merk Go Tan. Maar ook in een toko is het goed verkrijgbaar.

Welke wijn bij Thaise salade met glasnoedels en garnalen?

Riesling vormt een mooie twee-eenheid met het zout-zuur-zoete van deze Aziatische maaltijdsalade. Het levendige citrus in de wijn sluit aan op de verse limoen-dressing. Maar is ook een mooie tegenhanger voor de Thaise vissaus. Vanwege het licht-pikante is een riesling met een klein zoetje een ideale begeleider.

Thaise salade met glasnoedels en garnalen uit het kookboek The Curry Guy Thai van Dan Toombs

Thaise salade met glasnoedels en garnalen

Voorbereiding: 25 minuten
Lauwwarme Thaise maaltijdsalade. Lekker fris en pittig van smaak. Mooie balans tussen zoet, zuur en pikant.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

Salade

  • 100 gram glasnoedels
  • 6 kerstomaten in kwarten
  • 4 sjalotten gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij met blad fijngesneden
  • 10 grote rauwe garnalen gepeld en schoongemaakt
  • 125 gram varkens- of half-om-half gehakt
  • 20 geroosterde cashewnoten grofgehakt
  • 3 eetlepels grofgehakte koriander

Dressing

  • 1 eetlepel gedroogde garnalen koeling, toko
  • 3 teentjes knoflook gekneusd
  • 2 eetlepels fijngehakte koriandersteeltjes
  • 1-3 rode rawit pepers of andere rode chilipepers grofgehakt
  • 1 eetlepels fijngeraspte palmsuiker
  • 3 eetlepels Thaise vissaus nam pla
  • eetlepels limoensap

Bereiding
 

  • Week de gedroogde garnalen 10 minuten in warm water. Laat de noedels weken in warm water volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak intussen de dressing: stamp de geweekte gedroogde garnalen,  knoflook, koriandersteeltjes, de pepers en de palmsuiker 2 minuten in een vijzel tot een gladde pasta of pureer het mengsel in het bakje van de staafmixer.  Roer de vissaus en het limoensap erdoor. Zet apart. Giet de noedels af en laat ze uitlekken.
  • Doe de kerstomaten, de sjalot en de bleekselderij in een slakom. Breng 125 ml water aan de kook. Voeg de garnalen toe en kook circa 2 minuten, tot ze gaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit het water op de groenten.
  • Voeg het gehakt toe aan het water en zet het vuur hoog. Roer het gehakt in het water rul. Laat circa 3 minuten koken, tot het water is verdampt en het gehakt gaar is.
  • Schep het gehakt ook op de groenten in de slakom, leg de glasnoedels erop en schenk de dressing erover. Dit zorgt ervoor dat de noedels niet aan elkaar plakken. Voeg de cashewnoten en de koriander toe en schep alles goed door. Serveer direct of zet eerst circa 30 minuten in de koelkast.

Het kookboek: The Curry Guy Thai

Heerlijk kookboekje met 100 typische Thaise recepten voor de thuiskok. Van klassieke Thaise curry’s, wok- en noedelgerechten tot hippe salades en gerechten voor de BBQ.

Bestellen kun je hier:

Cover The Curry Guy Thai Titel : The Curry Guy Thai
Auteur : Dan Toombs
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 256 8
Prijs : € 20,95

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Benieuwd naar méér van de Curry Guy?

Er staan nog een paar heerlijke recepten van Dan Toombs op I Love Food & Wine! (Klik op de link voor het recept).

 

2 reacties op “Thaise salade met glasnoedels en garnalen”

    • Dank voor je reactie. Of het te zout is geweest hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak. Maar ook van het merk vissaus. Uiteraard is de balans het allerbelangrijkste. Dus altijd blijven proeven voordat je iets serveert, is mijn advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept