Ga terug
+ servings
Gevulde pijlinktvis met venkelworst en tomatensaus
Gevulde pijlinktvis met venkelworst
Deze combinatie van varkensvlees en vis is misschien voor de westerse smaak niet heel erg logisch, maar het smaakt heel verrassend en lekker gekruid. Ook als je niet echt van vis houdt. Maak er een tomatensaus bij, dat maakt het gerecht nog lekkerder.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 3 uur
Kook tijd 10 minuten
3 uur 10 minuten

Equipment

  • plastic spuitzak, cocktailprikker

Ingrediënten
  

Voor de vulling

  • 350 gram venkelworstjes*
  • 1 theelepel venkelzaad fijngemalen in vijzel
  • 2 grote tenen knoflook geperst
  • versgemalen peper

Pijlinktvis

  • 12 kleine pijlinktvisjes 9 – 12 cm, plus tentakels (= ca. 500 gram), niet schoongemaakt
  • Olijfolie
  • bladpeterselie
  • chilivlokken

Voor de tomatensaus: recept staat hier

    Instructies
     

    • Maak de vulling: verwijder het vel van de worstjes. Meng in een kom de ingrediënten voor de vulling. Breng op smaak met peper. Hak de inktvis-tentakels klein en voeg ze toe aan de worstvulling.
    • Vul de inktvislijven met het worstmengsel. Dit gaat het makkelijkst met een plastic wegwerpspuitzak. Je moet dan wel met z’n tweeën zijn, de een houdt het lijfje open en de ander spuit ze vol, tot 1 cm onder de rand. Ben je niet met z’n tweeën, dan vul je met een theelepeltje. Zet de opening vast met cocktailprikker.
    • Leg de gevulde inktvissen op een bord en zet dat 1 uur in de koelkast.
    • Leg de inktvissen in een pan met koud licht gezouten water, zorg dat ze volledig onderstaan. Zet de pa op het vuur en breng het water aan de kook. Draai het vuur lager en laat de inktvissen in ca. 8 – 10 minuten (afhankelijk van de grootte) zachtjes pruttelen.  Schep met een schuimspaan uit de pan. Laat uitlekken op een schone theedoek. Laat afkoelen en zet ze tot gebruik in de koelkast.
    • Steek de BBQ of Big Green Egg aan. (Gebruikt de directe set-up met de plancha of het rvs of gietijzeren rooster.) Verwarm tot een temperatuur van 160 – 180 °C.
    • Bestrijk de gevulde inktvissen voor je ze grilt met een beetje olijfolie. Gril de inktvissen 5 – 7 minuten (met de deksel gesloten) en keer ze om, zodat ze rondom goudbruin worden.
    • Besprenkel ze voor je ze serveert met wat olijfolie en bestrooi ze met de peterselie en chilivolkken.

    Notities

    Lekker met homemade tomatensaus. (Kijk hier voor het recept!).
    *Kun je geen venkelworst kopen, gebruik dan 300 gram varkensgehakt met 50 gram salami en een mespuntje heel venkelzaad.

    Voedingswaarde

    Calorieën: 384kcal | koolhydraten: 4g | eiwit: 33g | vet: 25g | verzadigd vet: 8g | cholesterol: 354mg | vezels: 0.1g | suiker: 0.01g | vitamine C: 7mg