Voor het Paasweekend

Zalmtartaar met mierikswortelroom

Voorgerecht voor het paasdiner: heerlijk taartje van gerookte zalm met frisse basilicumdressing. De mierikswortelroom geeft een aparte sensatie. Het is pittig, maar door de slagroom smeuïg. In een wip gemaakt.

Welke wijn bij zalmtartaar met mierikswortelroom?

Taartje van gerookte zalm op smaak gebracht met basilicum en zongedroogde tomaatjes. De mierikswortelroom maakt het smeuïg en geeft het een pittige sensatie. Daar past een chardonnay bij met lichte houtlagering. Dat accentueert het rooksmaakje van de zalm. Een andere optie is een glas champagne brut. Die zorgt voor frisheid en contrast. Ook heerlijk! Maak je eigen keus…

 

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 100 ml slagroom
  • 1 ½  eetlepel geraspte mierikswortel (potje)
  • zout, versgemalen peper
  • 15 gram basilicum
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 250 gram biologische gerookte zalm
  • 1 eetlepel bieslook, fijngeknipt
  • rucola
  • 6 kerstomaatjes, in kwarten
  • extra: ringvorm ɸ 6 cm

Stap 1

Meng slagroom met de geraspte mierikswortel, zout en versgemalen peper. Klop met een garde stijf. Doe de basilicumblaadjes in een vijzel. Voeg ½ eetlepel citroensap, olijfolie en wat zout toe en wrijf tot een kruidensaus.

Stap 2

Snijd de zalm in kleine blokjes. Meng met zongedroogde tomaatjes, ½ eetlepel citroensap, 1 eetlepel basilicumpuree en de bieslook. Breng op smaak met peper.

Stap 3

Zet de ringvorm op een bord en schep een kwart van de zalm erin. Druk goed aan en trek de vorm voorzichtig omhoog. Maak nog 3 taartjes. Schep op elk taartje een eetlepel mierikswortelroom. Garneer met basilicumpuree, rucola en partjes kerstomaat.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book