Voor het weekend

Kip bonne femme: makkelijk Frans eenpansgerecht

Kip bonne femme is een ouderwetse Franse klassieker. Een makkelijk te maken eenpansgerecht dat bestaat uit kip, worteltjes, doperwten, zilveruitjes en spekblokjes. Heerlijk comfortfood voor komend weekend.

Kip à la bonne femme is een klassiek Frans gerecht. De naam betekent letterlijk ‘kip van de goede huisvrouw’. Dit eenvoudige maar smakelijke gerecht bestaat uit kip die langzaam wordt gekookt met groenten zoals wortels, uien, en aardappelen. Vaak wordt er ook spek aan toegevoegd voor extra smaak. De bereidingswijze varieert, maar doorgaans wordt de kip eerst gebakken om een knapperige buitenkant te krijgen, waarna het samen met de groenten en kruiden langzaam wordt gestoofd.

 

Zilveruitjes en peultjes

Portret Julius Jaspers

Het recept is afkomstig uit het duimendikke kookboek Eenpansbijbel, geschreven door tv-kok Julius Jaspers. Hij gebruikt verse zilveruitjes, maar die zijn slecht verkrijgbaar in Nederland. Ik heb ze vervangen door kleine sjalotjes en dat ging prima. Maar je kunt ook zoetzure zilveruitjes (uitgelekt) gebruiken. In plaats van doperwten, zoals het originele recept zegt, gebruikt Julius peultjes. Het kan dus allebei. Kijk waar je zin in hebt.

 

Braadpan of oven?

Ook al is dit recept super eenvoudig. Toch zijn er een paar dingen waar je nog even op kunt letten. Julius stooft zijn kip bonne femme in een braadpan. Maar je hebt echt een zeer grote pan nodig, want je hebt veel ingrediënten die erin moeten. Ook de bereidingstijd hebben we aangepast. In zijn recept stooft Julius zijn kippenbouten ca. 25 minuten, maar dat bleek echt te kort. Verleng dit zeker naar 45 minuten, dan wordt je kip lekker mals en sappig, en valt beter van het bot.

 
Andere optie, zeker als je braadpan niet groot genoeg is, stoof de kip bonne femme dan in een braadslede in de oven. En doe dit op een temperatuur van ca. 180 °C. Dek de braadslee eerst af met aluminiumfolie en zet hem in de oven. Verwijder na ca. 30 minuten de folie, zet nogmaals terug in de oven en bak de kip daarna nog ca. 15 tot 30 minuten tot hij bruin en gaar is.

Mijn persoonlijke keukentip
Deze luxe Tefal braadslede is mijn favoriet voor het bereiden van smakelijke braad- en/of stoofgerechten. Niet alleen is hij gemaakt van gerecycled materiaal, maar hij bakt ook nog eens alles mooi egaal. De anti-aanbaklaag en handgrepen maken hem onmisbaar in mijn keuken. Duurzaam, handig en perfect voor dit kiprecept!

Welke wijn bij kip bonne femme?

Bij gebraden kip past een Chardonnay eigenlijk altijd. Maar bij deze aromatische Franse klassieker smaakt een witte wijn uit de Rhône ook geweldig. Zo’n assemblage van druiven als marsanne, roussanne, viognier , grenache blanc en clairette worden vaak vergeten. Meer weten over welke wijn bij kip? Lees dan mijn verhaal.

Kip bonne femme, afkomstig uit kookboek Eenpansbijbel van Julius Jaspers

Kip bonne femme

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 15 minuten
Kip à la bonne femme is een heerlijk traditioneel Frans gerecht. Een eenpans-stoofpotje dat de Franse huisvrouw maakt van overgebleven groenten. Heerlijk comfortfood.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 kippenbouten eventueel gehalveerd
  • zout versgemalen peper
  • 2 eetlepels olie
  • 100 gram sjalotjes in vieren gesneden
  • 80 gram gerookte spekreepjes
  • 800 gram iets kruimige aardappelen geschild en gesneden
  • 250 gram bospenen geschild en gesneden
  • 100 ml witte wijn
  • 600 ml kippenbouillon van tabletten
  • 250 gram champignons gehalveerd
  • 1 laurierblad
  • 200 gram peultjes
  • 10 takjes platte peterselie gehakt

Extra nodig

  • grote braadpan of braadslede

Bereiding
 

  • Bestrooi de kip met zout en peper en bak rondom lichtbruin in een pan met de zonnebloemolie. Haal de kip uit de pan en zet opzij.
  • Fruit de sjalotjes rondom aan het achtergebleven vet, laat licht verkleuren en voeg spekreepjes toe. Bak ca. 5 minuten mee.
  • Voeg toe: aardappels en bospeen. Bak nog 3 minuten door. Doe de kippenbouten terug in de pan.
  • Blus de kip af met de witte wijn en breng aan de kook. Voeg de bouillon, champignons en laurier toe.
  • Stoof de kip 45 minuten met de deksel voor een derde op de pan en doe de laatste 5 minuten de peultjes erbij.
  • Controleer de garing van de kip (er moet transparant vocht uit het gewricht komen als je erin en van de aardappels en breng op smaak met zout en peper. Garneer met de peterselie.

Het kookboek Eenpansbijbel

Duimendik kookboek met eenpansgerechten van Julius Jaspers. Van noedesoep met ballen tot bloemkoolmasala tot chocolade-marsmallowtaart. Meer dan 200 makkelijke recepten die je in één pan kun bereiden.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Eenpansbijbel
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 4887 054 7
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept