Frango na púcara is een heerlijk eenpansgerecht met kip uit de oven. Het stamt uit de stad Alcobaça, ten noorden van Lissabon. Traditioneel wordt dit gerecht bereid in een terracotta schaal, maar in een gietijzeren braadpan met deksel lukt het ook.
Het recept is afkomstig uit een charmant klein kookboekje ‘Saudades de minha terra’, een soort schoolschriftje met slappe kaft. Gemaakt door de Portugese wijnimporteur Joke Scholtens. Zij vertelt hierin haar persoonlijk verhaal over haar jeugd in Portugal en haar liefde voor het land. Bij alle recepten adviseert zij een Portugese wijn uit haar portfolio. Deze ‘Kip in het potje’ is een mooi en verrukkelijk voorbeeld.
Welke wijn bij Frango na púcara?
Smeuïg gerecht met malse kip in een bouillon-achtige saus waarin je op de achtergrond de diverse dranken ervaart. Joke adviseert de Doravante van de wijnmakers Nuno do O en Joao Soares bij dit kipgerecht. Een wijn uit Bairrada, een wijnregio tussen Porto en Lissabon gelegen aan de oceaan. De wijn wordt gemaakt van twee druiven: de regionale Baga-druif (zoals ook de rode wijn Dynamica die onlangs een goede beoordeling kreeg op I Love Food & Wine) en de Touriga Nacional. Hij smaakt naar rijpe kersen, peper, tabak en heeft toch ook een kruidige frisheid met zachte tannines. De wijnspijs combinatie met dit kipgerecht is verrassend vanwege de soepele elegantie. Een aanrader. Te koop in Nederland bij Through The Grapevine.
Drink je liever iets wits? Kies dan bijvoorbeeld voor een Spaanse Verdejo.
Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Portugees rood uit Bairrada
€ 18,26Elegant, kruidig en spicy, zo smaakt deze rode wijn uit de Portugese streek Bairrada. Gemaakt van het inheemse druivenras Baga met een tikkeltje Touriga Naçional. Vanwege zijn mooie frisheid en balans doet hij heel goed bij dit Portugese kipgerecht. Combineert ook heel goed in combinatie met een plankje charcuterie. Koel serveren dan smaakt ie op z’n best.
Frango na Púcara (kip in het potje)
Ingredienten
- 1 scharrel kip, in stukken
- zout versgemalen peper
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 500 ml kippenbouillon van tablet
- Marinade
- 50 gram gesmolten boter
- 2 tomaten fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 ml witte wijn
- 50 ml port
- 50 ml cognac
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- ½ eetlepel Dijon mosterd
- 2 laurierblaadjes
- 90 gram gerookte spekblokjes
- 1 ui in ringen
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereiding
- Verdeel de hele kip in 8 stukken, of vraag uw slager om dit te doen. (Het is makkelijk als je dan plastic handschoenen gebruikt.) Wrijf de kip in met zout, peper en gerookt paprikapoeder.
- Maak van alle ingrediënten een marinade. Leg de kipstukken in een grote ovenvaste pan en schenk de marinade erover. Laat de kip minstens 6 uur, maar het liefst een nacht, in de koelkast marineren.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm de kippenbouillon en schenk deze bij de gemarineerde kip in de pan. Zet de kip in de oven. Bak de kip ca. 20 minuten zonder deksel.
- Verlaag de temperatuur naar 180 °C. Schep de kip even om. Leg de deksel op de pan en bak nog eens ca. 45 minuten tot de kip helemaal gaar is. De kip moet van de botjes vallen. Bestrooi met wat overgebleven fijngehakte peterselie.
- Lekker met witte rijst of aardappelpuree.
Het kookboekje Saudades de minha terra
Lief klein kookboekje (soort schoolschriftje) met een persoonlijk verhaal. Een mix van authentieke Portugese recepten (23), afgewisseld met achtergrondinformatie over wijn en wijn & spijs combinaties. De recepten zijn niet ingewikkeld, maar kosten alleen tijd en geduld, zoals deze kip in het potje.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:
Titel : Saudades de minha terra
Auteur : Joke Scholten
Uitgever : In eigen beheer
ISBN : 978 94 645 0963 2
Prijs : € 15,-
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen