Meatless Monday

De lekkerste roerbakgroenten maak je zelf

Eet je Aziatisch (denk aan curry, foe yong hai of linzen kofte), dan is de hoeveelheid groenten vaak wat aan de magere kant. Extra roerbakgroente is dan de oplossing. Je kunt natuurlijk een zakje gemengde Oosterse roerbakgroenten kopen in de supermarkt. Maar zelf samenstellen is eigenlijk veel lekkerder. Maar het echte geheim van dit recept? De zelfgemaakte woksaus maakt het helemaal af! Perfect recept van Noni Kooiman uit de Wokbijbel.

Al eerder plaatste ik een heerlijk recept uit deze duimendikke Wokbijbel: kabeljauw met ei uit de wok. In dit recept heb ik ook een aantal woktips op een rijtje gezet. Dus lees hier verder over waar je op moet letten als je gaat wokken oftewel roerbakken.  

Elke wokpan is anders

Ga je wokken of roerbakken dan heb je een wadjan of wokpan nodig. Per wokpan verschilt het hoe snel de pan is opgewarmd en hoe snel deze weer afkoelt als je het vuur (of de kookplaat) lager zet. Een gietijzeren wokpan doet er bijvoorbeeld langer over om op te warmen dan een plaatstalen wokpan, maar houdt vervolgens de warmte wel weer beter vast. Voor 4 personen heb je een wokpan nodig met een doorsnede van ca. 30 tot 35 cm.

Mijn persoonlijke keukentip
Als het gaat om wokken, kies ik voor de Sola Green Cooking+ Wokpan. De drielaagse opbouw zorgt voor een perfecte hitteverdeling. Deze pan is een essentieel onderdeel van mijn keuken voor het bereiden van snelle, energie-efficiënte en overheerlijke gerechten.

 

Wat is het verschil tussen rijstazijn en mirin (rijstwijn)?

Rijstazijn en mirin zijn beide belangrijke ingrediënten in de Japanse keuken, maar ze hebben verschillende eigenschappen en toepassingen.

Rijstazijn wordt gemaakt door de fermentatie van rijst of rijstwijn in azijn. Het heeft een milde, licht zoete smaak en wordt veel gebruikt in dressings en marinades. Rijstazijn is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder witte, rode en zwarte rijstazijn, die elk hun eigen specifieke smaak hebben. Het is minder zuur dan de meeste andere azijnsoorten.

Mirin is een zoete rijstwijn die gebruikt wordt in de Japanse keuken om diepte en glans aan gerechten toe te voegen. Het heeft een hoger suikergehalte en een lager alcoholgehalte dan sake (andere Japanse rijstwijn die voor koken gebruikt kan worden). Mirin is essentieel voor veel Japanse sauzen en marinades, omdat het een rijke zoetheid toevoegt die de smaak van de gerechten versterkt. Het wordt vaak gebruikt om een lichte zoetheid te geven aan sauzen zoals teriyaki en om de scherpe smaken van andere ingrediënten te verzachten.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dus het zoetheidsniveau en de functie in gerechten. Rijstazijn wordt meer gebruikt voor zijn zure smaak, terwijl mirin wordt gebruikt voor zijn zoete smaak en om glans aan gerechten te geven.

Welke wijn bij Chinese roerbakgroenten met tahoe?

Drink bij dit gerecht met gebakken groenten een witte wijn. Kies bij voorkeur voor een Sauvignon Blanc uit de Loire of een Pinot Grigio. Maar ook een rosé uit de Provence is een goede keus.

Oosterse roerbakgroenten uit de Wokbijbel van Noni Kooimans

Oosterse roerbakgroenten uit de wokbijbel

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 25 minuten
Zin in extra gezonde groente als je een Aziatische maaltijd op tafel zet. Deze combinatie van spitskool, wortel en sugarsnaps is heerlijk knapperig. De zelfgemaakte woksaus brengt het naar een hoger level.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 300 gram spitskool
  • 2 rode uien
  • 200 gram wortel
  • 250 gram sugarsnaps
  • 3 eetlepels rijstolie
  • 150 gram taugé

Woksaus

  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel zoete chilisaus

Extra nodig

  • wokpan

Bereiding
 

  • Verwijder de harde kern van de spitskool en snijd in repen van 1 cm. Snijd de uien in halve ringen.
  • Snijd de wortel in dunne luciferreepjes. Verwijder de uiteinden van de sugarsnaps en snijd ze schuin doormidden.
  • Roer in een kommetje de azijn, sojasaus, hoisinsaus, suiker en chilisaus door elkaar. Zet apart.
  • Verhit de wok op hoog vuur. Doe 3 eetlepels olie in de wok en bak op hoog vuur de wortel met de ui 3 minuten. Voeg de kool toe en bak 2 minuten. Voeg de sugarsnaps toe en bak 3 minuten. Schep de taugé erdoor en voeg de saus toe.
  • Bak nog 1 minuut met de saus en schep uit de wok.

Meer roerbakgroenten ?

Ook dit recept met kant-en-klare Chinese roerbakgroenten met tahoe staat supersnel op tafel. Afkomstig uit het nieuwe kookboekje Chinese takeaway met 5 ingrediënten van de Kantonese chefkok Kwoklyn Wan.

Het kookboek Wok bijbel

Duimendik kookboek uit de serie ‘Bijbels’. Bevat meer dan 200 recepten om te bereiden in de wok. Alle recepten hebben een Aziatische inslag. Daarnaast leert Noni Kooiman je handige trucs, zoals wok hei creëren met een brander en fijne snijtechnieken.

Al eerder schreef Noni Kooiman een Surinaams kookboek met de titel Switi Sranan. Uit dit boek publiceerden we het echte Surinaamse Saoto Ajam.

Soto ajam: Indonesische kippensoep uit het kookboek Noedels van Emma Thouars
Soto ajam: Indonesische kippensoep

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Wokbijbel
Auteur : Noni Kooiman
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 4886 873 5
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept