Ben je een echte visliefhebber, dan is een GEGRILDE tarbot een hemelse lekkernij. Alleen zo’n hele vis roosteren lijkt misschien lastig, vooral eentje van een wat groter formaat. Maar op de Big Green Egg (of kamado) is het een peulenschil. Je moet zo’n vis wel even bestellen bij je visboer, maar dan heb je ook wat. Zeker voor in het weekend iets om naar uit te kijken.
Voor dit gerecht heb je wel een visklem of een zogenaamde ‘vis & groente basket’ nodig. Dat is zo’n handige tool waar je de hele vis in klemt, zodat je de vis boven een open vuur in jouw buitenkeuken kunt grillen en heel eenvoudig kunt omdraaien.
Mocht je zo’n ding niet in huis hebben. Geen nood. Je kunt er ook zelf eentje maken door twee roosters met wat ijzerdraad (of paperclips) aan elkaar te zetten.
Wat is tarbot en wat kost het?
Verse tarbot lijkt qua uiterlijk op griet, hij is meestal zandkleurig met veel donkere vlekken. Je kunt deze vis het hele jaar eten, maar hij is niet altijd voorradig bij de visboer. Je kunt hem wel gewoon bestellen in verschillende formaten. Een hele tarbot kost ca. € 25,- per kg. Voor dit recept heb je er eentje nodig van een kilo en dat is dan voldoende voor 4 personen, want je houdt ca. de helft aan visvlees over.
Welke wijn bij geroosterde tarbot?
Bij zo’n simpel en puur gerecht als gegrilde tarbot smaakt een glas chardonnay meer dan perfect!
Geroosterde tarbot van de barbecue
Ingredienten
- 750 – 1000 gram tarbot schoongemaakt maar met vel
- 2 eetlepels olie
- zout
Dressing
- 2 eetlepels visfond
- 25 ml witte wijn
- 25 ml witte wijnazijn
- 75 ml olijfolie
Extra nodig
- visklem of fish & vegetable-basket
Bereiding
- Steek je Big Green Egg (of barbecue) aan en breng hem op een doeltemperatuur van 150 – 180 °C.
- Dep de huid van de vis droog, bestrijk hem met olie en bestrooi met zout. Leg de vis in de visklem of visbasket.
- Maak een dressing: visfond, wijn, azijn en olijfolie. Klopt door elkaar.
- Gebruik je een big green egg (oftewel kamado), zet dan het rvs-rooster meteen boven de kolen (= directe set-up). Leg de visklem op het rooster. Sluit de deksel en gril de vis ca. 5 minuten per kant.
- Bestrijk de vis daarna met de dressing en gril verder. Keer de vis in de klem om de 3 à 5 minuten en bestrijk je hem steeds met de dressing totdat de kerntemperatuur in het dikste deel van de vis ca. 55 °C of meer is en het vel mooi is geroosterd. Dit duurt ca. 15 tot 20 minuten.
- Neem de vis voorzichtig uit de visklem en verwijder eventueel de graten door langs de ruggengraat te snijden en die in zijn geheel uit de vis te trekken.
- Persoonlijk serveer ik de vis het liefst in zijn geheel en laat mijn gasten hun gang gaan. Lepel aan tafel de resterende dressing over de grilde vis. Lekker met gebakken aardappeltjes en een salade.
Meer inspiratie?
Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!
Wat is jouw favoriete recept op de big green egg? Ik ben benieuwd. Schrijf je reactie onderaan dit recept.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek ‘Koken op de Big Green Egg’ hieronder:
Titel : Koken op de Big Green Egg
Auteur : James Whetlor
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 2233 788 2
Prijs : € 29,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met kamadoexpress.nl. Lees voor meer info mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen