Voor het weekend

Turks broodje gegrilde visballetjes van Karsu

Wie kent haar niet; de Turks-Nederlandse zangeres Karsu. Sinds ze meedeed aan het tv-programma ‘Beste Zangers’ is iedereen verliefd op haar. Maar ze kan niet alleen heel goed zingen, ook koken is een van haar vele talenten. Dit recept komt uit haar net uitgekomen kookboek Karsu’s Kitchen. Zowel het kookboek als deze gegrilde visballetjes, oftewel vis-köfte, zijn SUPER! 

Karsu’s Kitchen is niet zomaar een kookboek. Het boek is opgedragen aan haar familie in Hatay (Unesco Culinair Werelderfgoed-regio) en het dorpje Karsu. Deze geboortestreek van haar familie werd catastrofaal getroffen tijdens de laatste aardbeving vorig jaar. En een groot deel van haar familie is omgekomen.

Portret Karsu op een markt in Hatay

Half miljoen euro voor slachtoffers van de aardbeving

Dit is extra rampzalig voor Karsu, omdat het kookboek boordevol familierecepten staat. Recepten van haar moeder, tantes en nichtjes. En ter plaatse gefotografeerd in een omgeving die niet meer bestaat. Dat heeft ertoe geleid dat een deel van de opbrengst van het boek naar Turkije gaat om alle slachtoffers van de ramp te ondersteunen in de wederopbouw. Inmiddels zijn er meer dan 50.000 exemplaren verkocht, dat betekent maar liefst een half miljoen euro voor Turkije.

Welke wijn bij broodje gegrilde visballetjes?

Lekker krokante visballetjes met een frisse kruidensaus. Hier drink je een frisse, kruidige witte wijn bij. Denk aan Sauvignon Blanc of Verdejo. Ook een witte Gaillac is een aanrader.

 

Muziek: Tijdens Beste Zangers was dit nummer van ‘Je Suis Malade’ hartverscheurend mooi! Je voelt haar emotie.

 

Turks broodje gegrilde visballetjes uit het koobkoek Karsu's Kitchen

Broodje gegrilde visballetjes op z’n Turks

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Broodje Balik Ekmek is een broodje met gegrilde visballetjes. Altijd stopten de grootouders van Karsu in Istanbul op de Galatabrug om dit broodje te eten.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • ½ witte ui
  • 2 lente-uitjes
  • 5 takjes bladpeterselie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • ½ eetlepel pul biber
  • 350 gram witvis naar keuze bijvoorbeeld Tilapia
  • 5 eetlepels bloem
  • 50 ml archide olie
  • 4 Turkse broodjes
  • 1 kropje little gem
  • 8 plakjes tomaat

Sausje

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • ½ theelepel sumak
  • ½ theelepel gedroogde munt
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper

Extra nodig

  • keukenmachine

Bereiding
 

  • Doe de witte ui, lente-uitjes en peterselie in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg dan het zout, de peper, de pul biber en de witvis toe en maal tot een samenhangend geheel. Schep het
  • vismengsel uit de keukenmachine en doe het in een kom. Maak je handen vochtig, zodat het vismengsel niet blijft plakken. Vorm er ca. 20 balletjes van en druk die met je handpalm plat.
  • Leg de köfte op een bord en strooi in een ander diep bord de bloem. Haal de köfte door de bloem en leg ze terug op het bord.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de köfte in ca. 6 minuten goudbruin aan beide kanten.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje. Roer goed en voeg zo nodig kleine beetjes water toe om te verdunnen.
  • Serveer de köfte op een Turks broodje met wat little gem-blaadjes, plakjes tomaat en saus. Lekker met een extra groene salade met tomaat en feta.

Het kookboek Karsu’s Kitchen

Sfeervol kookboek van zangeres Karsu. Dit is haar eerste kookboek met 75 van haar favoriete gerechten uit de rijke Turkse keuken. Het zijn familierecepten, aangevuld met persoonlijke verhalen. Prachtig ter plaatse, in Hatay, gefotografeerd door Remko Kraaijeveld. Een gebied dat op de Unesco Culinair Werelderfgoed staat.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Karsu's Kitchen Titel : Karsu’s Kitchen
Auteur : Karsu
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2159 3555
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke Turkse recepten (Turkse stoofschotel) met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit turks broodje recept op Pinterest
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept