Ga terug
+ servings
Belgisch gehaktbrood Klassiek
Belgisch gehaktbrood
Heerlijk smeuïg gehaktbrood uit de oven. Combineer dit de klassieke wijze met sperziebonen en aardappelen. Geef er een lik mosterd, of mosterdmayonaise bij. Smullen…
Aantal 6 personen
Voorbereiding 40 minuten
Kook tijd 45 minuten
1 uur 25 minuten

Equipment

  • ovenvaste braadpan

Ingrediënten
  

  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 2 sjalotjes
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel scherpe Dyon mosterd
  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • 100 gram paneermeel of 4 beschuiten

Instructies
 

  • Neem het vlees uit de koelkast.
  • Snipper 2 sjalotten in piepkleine stukjes. Rits de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn en hak die zo fijn mogelijk.
  • Smelt een klontje (ca. 25 gram) boter in een hoge pan of kleine kookpot op een matig vuur en stoof de snippers sjalot tot ze glazig zijn, maar niet gekleurd. Voeg na 1 minuut de kruiden toe en roer.
  • Doe het mengsel met het gehakt in een ruime kom. Voeg de eieren en de mosterd toe. Strooi er het paneermeel bij en roer met een houten lepel of spoel met de handen.
  • Zet je fingerspitzengefühl in, want je moet nu een mengsel krijgen dat sappig is en tegelijk voldoende stevig. Als je makkelijk een balletje kunt rollen, is het goed. Als het mengsel te kleverig is, voeg dan wat extra paneermeel toe. Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
  • Stort het gehaktbrood op je werkplank en maak je handen nat. Vorm tot een mooi ovaal en bol broodje.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Smelt een klont boter in een ruime ovenvaste braadpan op een matig vuur. Leg het gehaktbrood erin en laat het vlees even bakken zodat een korstje ontstaat. Laat het 3 tot 4 minuten onaangeroerd in de pan liggen en draai het dan pas om. Zorg dat de boter niet verbrandt; voeg indien nodig een klontje koude boter toe. Draai het gehaktbrood voorzichtig om, bijvoorbeeld met twee schuimspanen. Geef het broodje ook aan de ommezijde een goudbruin korstje.
  • Zet de pan in de oven. Bak het gehaktbrood in ca. 40 minuten gaar en bruin.
  • Haal uit de oven. Snijd het Belgisch gehaktbrood in dikke plakken. Lekker met sperzieboontjes en gekookte aardappelen bij. Serveer er eventueel extra mosterd bij.
  • Handig weetje: klik op het AH-icoon om alle ingrediënten in één keer aan je Albert Heijn winkelmandje toe te voegen. Lekker makkelijk!

Voedingswaarde

Calorieën: 518kcal | koolhydraten: 14g | eiwit: 33g | vet: 36g | verzadigd vet: 13g | cholesterol: 173mg | vezels: 1g | suiker: 2g | vitamine C: 1mg