Sergio Herman staat voor gastronomisch koken. Maar wist je dat hij is opgegroeid in het dorpje Oud Sluis in een eenvoudig restaurant van zijn ouders waar de mosselen in wittewijnsaus de signature-dish was?
Onlangs schreef hij het kookboek Hommage waarin hij een ode brengt aan zijn vader en dit fantastische Zeeuwse product. In dit boek begint hij bij de basis. Vanaf nu wordt het nooit meer anders en ga je mosselen koken op de klassieke manier volgens het recept van Sergio. Zo doet hij dat!
Welke wijn bij mosselen koken?
Een droge, witte wijn met frisfruitige smaak past bij gekookte mosselen, bijvoorbeeld Muscadet, Sauvignon de Touraine, Soave of Vinho Verde. In Zuid-Frankrijk en Italië bestaat het bedje uit ui, knoflook en tijm en smaken de mosselen mediterraner, zoals in dit basisrecept van Sergio. Daarbij past een strakkere wijn met kruidige tonen als Vermentino, Gavi of een stevige Pinot Grigio. Droge rosé kan ook.
Mosselen koken; zo doe je dat
Ingredienten
- 1 kilo Zeeuwse mosselen
- 1 ui gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij
- 4 stengels bladselderij
- 2 tenen knoflook fijn gesneden
- 6 takjes tijm gerist
- 2 eetlepels versgemalen zwarte peper
- 250 ml witte wijn
- 80 gram gezouten boter in blokjes
Extra nodig
- mosselpan
Bereiding
- Vul een grote (mossel)pan of de wasbak met ruim water en spoel de mosselen hierin. Giet af, laat er schoon water in lopen en spoel de mosselen nog 2 keer opnieuw. Gooi schelpen die boven komen drijven weg, die kunnen slecht zijn. Gooi ook schelen met barsten erin weg. Schelpen die open staan, controleren door ze ‘wakker’ te tikken. Als de schelp zich sluit is de mossel nog levend.
- Snijd alle groenten naar wens. Het liefst niet te grof, niet te fijn: het is belangrijk dat ze na het koken nog beet hebben. Was ze goed.
- Doe de groenten, knoflook en tijm in een mosselpan. Leg de mosselen erbovenop. Kruid de mosselen goed met zwarte peper en giet de witte wijn erover. Zet het deksel op de pan. Zet het vuur hoog en kook de mosselen op hoog vuur.
- Check na enkel minuten of het vocht is opgekookt en schud dan de mosselen op. Zorg dat de groenten en onderste mosselen oven in de pan liggen. Doe het deksel terug op de pan en kook de mosselen nogmaals op (het vocht komt dan nogmaals over de mosselen).
- Doe de blokjes boter tussen de mosselen en laat de boter smelten en zich mengen met het overheerlijk vocht onder in de pan.
Notities
Het kookboek: Hommage
In dit kookboek Hommage vind je vijftig toegankelijk mosselrecepten. Van klassieke recepten als mosselen in witte wijnsaus en gebakken mosselen tot meer culinaire gerechten (mosselen carbonara, Thaise mosselsalade of cappucino Zeeuwse mosselen).
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Hommage
Auteur : Sergio Herman
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 1142 0
Prijs : € 32,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen