Voor het weekend

Belgisch stoofvlees van Jeroen Meus

Bij dit natte winterweer verlang ik altijd naar een heerlijk dampende stoofschotel. In Nederland hebben we ouderwetse hachee. Maar deze Vlaamse klassieker, Belgisch stoofvlees, van onze oosterburen is eveneens niet te versmaden. Je maakt hem met bruin bier, appelstroop en een boterham met mosterd. Smullen maar…

Het is recept komt uit het kookboek Klassieke Kost van de Belgische tv-kok Jeroen Meus. Hij noemt dit ‘Stoofvlees friet’, want in België serveren ze dit gerecht met patat en witlofsalade. Maar wij Nederlanders vinden gekookte aardappelen beter passen.

 

Wie is Jeroen Meus?

Jeroen Meus (1978) is zonder twijfel Vlaanderens bekendste tv-kok. Hij begon zijn carrière als mede-eigenaar van restaurant Luzine in Leuven. Hij brak door bij het grote publiek met het kookprogramma Dagelijkse kost. In 2022 won hij de prestigieuze Johannes van Damprijs, een carrièreprijs voor buitengewone diensten voor de verspreiding van gastronomische kennis.

Portret Jeroen Meus
Portret Jeroen Meus @Sam van den Brandt 

Op I Love Food & Wine publiceerden we al vele recepten van zijn hand. Kijk alvast maar eens naar deze vijf gerechten.

Welke wijn bij stoofvlees met bier?

Bij dit stoofvlees past zowel bier als wijn. Kies je voor bier, dan kies je het bier dat ook in het gerecht zit. Het bier in het gerecht en in het glas vormen een symbiose. De smaken zijn bijna hetzelfde. De licht zoete toets van het bier sluit naadloos aan bij het zacht gegaarde vlees en de zoete hint in de saus.

Maar wijn is ook een goede keus. Kies dan voor een sappige zuidelijke Rhônewijn zoals een Côtes du Rhône of een geurige rode wijn uit de Pays d’Oc. Breed smakend, flink kruidig met doortastende bittertonen op het einde.

Belgisch stoofvlees Jeroen Meus uit het kookboek Klassieke kost

Belgisch stoofvlees van Jeroen Meus

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur 20 minuten
De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus weet als geen ander hoe je dit klassieke stoofgerecht moet maken. Gegarandeerd succes!
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 2 grote uien gesnipperd
  • 50 gram boter
  • 1 kg sucadelappen
  • 3 eetlepels olie
  • 1,5 flesje bruin bier St. Bernardus Abt 12
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • Enkele peterseliestengels
  • 2 kruidnagels
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 grote bruine boterham
  • 2 eetlepels Dyon mosterd
  • natuurazijn

Bereiding
 

  • Snipper de uien grof. Smelt ca 50 gram boter in een hapjespan. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
  • Snijd het rundvlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Verhit in een braadpan op een matig tot stevig vuur de olie. Bak de stukken vlees er in gedeelten rondom bruin, tot ze een goudbruin korstje hebben. Schep uit de pan, en verhit eventueel nog wat olie in de pan voordat je het volgende deel bakt.
  • Doe het vlees en de gebakken uien in de braadpan. Schenk het bruine bier erbij en breng aan de kook. Maak intussen een bouquet garni van laurier, tijm en peterseliestengels.
  • Voeg toe aan het vleesmengsel: bouquet garni, kruidnagels en de appelstroop toe.
  • Besmeer de boterham royaal met scherpe mosterd (of neem twee kleine boterhammen). Leg de boterham bovenop het vlees, met de besmeerde zijde naar onderen.
  • Laat het vlees anderhalf tot drie uur sudderen op een zacht vuur. Leg de deksel half op de pan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
  • Zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
  • Breng het stoofvlees op smaak met een klein scheutje natuurazijn en roer om. Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe. Lekker met gekookte aardappelen (of Vlaamse frites) en witlofsalade.

Eenvoudige witlofsalade

Bereiding: 10 minuten
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 stronkjes witlof
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Spoel het witlof en laat het goed uitlekken. Halveer de stronkjes en snijd ze in zeer fijne reepjes; doe dit in een mengschaal. Voeg 2 eetlepels mayonaise toe. Kruid met een scheutje natuurazijn, wat peper en zout. Meng voorzichtig.

Het kookboek Klassieke Kost

In Klassieke kost toont Jeroen Meus zijn pure waardering voor pure ingrediënten. Een mooi kookboek met 100 traditionele gerechten uit de klassieke keuken. 

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Klassieke Kost
Auteur : Jeroen Meus
Fotograaf: Sam van den Brandt
Uitgever
: Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 4058 5
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.