Weleens worteltaart gegeten? Nee, maak dan eens deze smeuïge hartige taart van bospeen met blauwe kaas. Uiteraard helemaal vegetarisch en geschikt voor de meatless monday. Wees niet bang voor de blauwschimmel, want die wordt in toom gehouden door de frisse citroen en magere kwark. Al met al: zoet, fris en pittig tegelijk. Voor een verrassende start van de week.
Welke wijn bij worteltaart met blauwe kaas?
Bij deze taart met zachtzoete wortel pas een witte wijn met dezelfde smaakkenmerken, zoals een Italiaanse Soave: zacht, rond en toch ook heerlijk tintelend fris. Gemaakt van voornamelijk Garganega-druif. De krokante bladerdeegbodem past goed bij de aanwezige frisse zuren en geven wat tegenwicht. Vergelijkbaar met Soave is een Gambellara, te koop bij Vinoblesse.
4 personen | ca. 30 minuten + 40 minuten baktijd |
Ingrediënten
- 1 bos bospeen (650 g), schoongeborsteld
- zout
- 1 rol vers bladerdeeg (Backini, koeling)
- 5 el geraspte oude kaas
- 2 eieren
- 1 bakje ricotta à 250 g
- 100 g magere kwark
- 1 tl citroenrasp (van ½ citroen)
- 3 bosuitjes, in ringetjes
- 125 g blauwschimmelkaas, verkruimeld (Danish blue)
- versgemalen peper
- muntblaadjes
- Extra: rechthoekige lage ovenschaal (20×35 cm) of lage taartvorm (f 26 cm), ingevet
Stap 1
Snijd de worteltjes in plakje van ca. 2 cm dikte. Kook de wortel in weinig water met zout ca. 5 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken in vergiet.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Overhangend deeg verwijderen. (Rol met een deegroller over de rand van de vorm en verwijder het overhangend deeg.)
Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bestrooi met de geraspte kaas. Klop de eieren los. Roer de ricotta, kwark, citroenrasp en de bosuitjes erdoor. Roer er de blauwschimmelkaas door. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de bodem van het bladerdeeg. Druk de plakjes wortel in de kwarkvulling, maak een mooie verdeling.
Stap 3
Bak de taart in ca. 40 minuten gaar en lichtbruin. Laat de taart ca. 10 minuten afkoelen (dan is hij beter snijdbaar). Garneer met de muntblaadjes. Lekker met groene salade.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in in Proef&7 2012.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel
Bewaar dit recept Worteltaart met blauwe kaas op Pinterest
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen