Meatless Monday

Bietenburgers

Vandaag een recept uit het kookboek Licht van Hugh Fearnley-Whittingstall. In een wip gemaakt, en superlekker. Hugh adviseert er een avocado-tomatensalsa bij én hummus. Topcombinatie! De kant-en-klare hummus van AH is zeker het proberen waard: lekker pittig van smaak.

Welke wijn bij Bietenburgers?

Drink er een glas Pinot Noir bij. Dat combineert altijd goed door de aardse aroma’s in zowel de wijn als de bietjes.

4 personenca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram rauwe bietjes, geschild en in stukken
  • 125 gram winterwortel, in grove stukken
  • ½ middelgrote ui, gesnipperd
  • 1 grote of 2 kleine tenen knoflook, geperst
  • 100 gram uitgelekte kikkererwten (blik)
  • 1 theelepel tamari
  • 75 gram havervlokken
  • 1 ei
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 4 eetlepels koolzaad- of zonnebloemolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Stap 1

Doe de bietjes, wortel, ui, knoflook, kikkererwten en tamari in een foodprocessor en zet aan tot alles een fijne textuur heeft. Stop een of twee keer om alles wat aan de zijkanten van de kan blijft hangen, naar beneden te schrapen. Doe de havervlokken, het ei, de komijn, koriander en een goede snuf zout en peper erbij. Zet aan tot alles goed vermengd is. Als het goed is heb je nu een dikke, grove pasta. Maak je geen zorgen als het er iets te vochtig uitziet – deze mix is veel zachter dan een echte hamburgermix.

Stap 2

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en schenk er zoveel olie in dat de bodem bedekt wordt met een dun laagje. Schep met je handen of een lepel een kwart van het mengsel in de pan en druk aan tot je een burger hebt van ongeveer 10 cm groot en 2 cm hoog. Herhaal met de rest van het mengsel. Bak de hamburgers ongeveer 10 minuten, keer ze een of twee keer voorzichtig, tot ze van buiten een goede kleur hebben en van binnen door en door heet zijn.
Je kunt de burgers meteen eten of eerst wat af laten koelen, daar worden ze iets steviger van. Lekker met een salsa van kerstomaat en avocado! Ook een recept van Hugh.

 

Cover LichtKookboek Licht
In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je niet al te moeilijke recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Er wordt in de recepten geen gebruik gemaakt van tarwe en zuivel. Meer informatie over de schrijver is te vinden op Rivercottage.

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Licht. Het River Cottage boek met recepten voor iedere dag.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J.W. Becht
ISBN: 978 90 230 1451 5/NUR 440
Prijs: € 24,95

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *