Meatless Monday

Kolokithopita: pompoenpastei met dille (vegan)

Uit de koker van de Griekse kookboekenschrijfster Georgina Hayden komt deze meer dan heerlijke pompoenpastei, oftewel kolokithopita, een recept uit haar nieuwste kookboek Nistisima. Het Griekse woord nistisima betekent letterlijk ‘vastenvoedsel; het zijn gerechten die orthodoxe gelovigen eten tijdens de vastenperioden. Dat betekent dus volkomen VEGAN!

In het intro van het recept vertelt Georgina het volgende:

portret Georgina Hayden

Dit is een van mijn favoriete nistisimo-recepten als er mensen komen eten: je kunt de pastei van tevoren maken, hij ziet er indrukwekkend uit en smaakt fantastisch. Hij is enigzinsgebaseerd op de Grieks-Cypriotische vastenklassieker Kolokotes. Dit zijn kleine pompoenpasteitjes met bulgur en rozijnen.’

 

Welke wijn bij pompoenpastei met rozijnen?

Deze knapperige pastei smaakt lichtzoet door de pompoen en de rozijnen, maar heeft ook iets pikants door de harissa. Dille geeft extra smaak. Kies hier voor witte wijn! Viognier is altijd een goede partner van pompoen. Dus dat is een goede optie. Of kies anders voor een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld zoals Californië of Australië.

 

VINA de digitale sommelier van VinifyMaak kennis met Vina; de digitale sommelier
Ben je op zoek naar de juiste wijn bij een gerecht dat je wilt gaan eten of koken? Op de website van Vinify is sinds kort de eerste digitale sommelier van Nederland te vinden. Ze heet Vina. Deze, op kunstmatige intelligentie gebaseerde, tool helpt je bij het vinden van de juiste fles wijn die past bij jouw gerecht. Werkt heel simpel. Je vult de belangrijkste ingrediënten in, even wachten, en dan… geeft Vina je een uitgebreid antwoord. Proberen? Maak hier kennis met Vina.

 

Pompoen pastei met rozijnen en dille uit kookboek Nistisima van Georgina Hayden

Pompoenpastei met rozijnen en dille (vegan)

Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 15 minuten
Feestelijke pastei (kolokithopita) gemaakt van filodeeg en gevuld met pompoen, bulgur en rozijnen. Op smaak gebracht met harissa en dille. Een vegan taart die het ook goed doet op een buffet.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 flespompoen, ca. 800 gram
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel kaneel
  • eetlepel harissa
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 4 lente-uitjes
  • ½ bosje dille
  • 40 gram fijne bulgur
  • 50 gram rozijnen
  • 6 vellen filodeeg ½ pak, koeling
  • 1 teentje knoflook

Extra nodig

  • springvorm 22cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 240℃. Schil en halveer de pompoen en verwijder de zaden. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 2 cm en doe ze in een braadslede. Besprenkel met 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zeezout, een flinke snuf peper, de kaneel, 1 eetlepels harissa en de suiker. Meng goed door elkaar, spreid uit en rooster 25 tot 30 minuten in de oven, tot de pompoen aan de randjes geblakerd is. Haal uit de oven, schep in een kom en laat afkoelen.
  • Snijd de lente-uitjes en de dille fijn. Voeg de bulgur, rozijnen, lente-ui en de helft van de dille toe aan de pompoen. Schep alles door elkaar, waarbij je de stukjes pompoen licht prakt.
  • Verwarm de oven voor op 220℃. Vet een springvorm van 22 cm doorsneden licht in met olijfolie. Leg een vel filodeeg met de lange kant naar je toe neer, bestrijk met olijfolie en leg er nog een vel filodeeg op. Schep een derde van de pompoenvulling in een rechte lijn op circa 4cm boven de onderste rand van het deeg en bestrijk het deeg met nog wat olie. Rol het deeg en de vulling op als een sigaar en vorm een spiraal. leg de gevulde spiraal in het midden van de springvorm. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling, voeg elke sigaar toe aan de spiraal, zodat je een slang krijgt. Bestrijk de volledige pastei met olijfolie en bestrooi met de rest van het zout. Bak 25-30 minuten in de oven, tot de pastei krokant en diep goudbruin is.
  • Maak intussen de olie. Kneus de knoflook in de schil met de zijkant van een mes en doe de knoflook met 4 eetlepels olijfolie in een kleine pan. Verwarm 4 minute zachtjes op laag vuur, tot het heerlijk ruikt maar de knoflook niet is verbrand. Haal de pan van het vuur en roer de resterende halve eetlepel harissa erdoor. laat afkoelen.
  • Neem de pastei uit de oven. Bestrijk hem met de harissa-knoflookolie, gooi het teentje knoflook weg en laat de pastei minimaal 15 minuten staan. Bestrooi met de rest van de gehakte dille en serveer.
  • Lekker met een komkommersalade of groene salade (eventueel aanvullen met feta voor diegenen die niet veganistisch zijn).

Het kookboek Nistisima

Prachtig kookboek over de Mediterrane keuken met alleen maar vegan recepten. Heerlijke plantaardige gerechten uit landen als Cyprus, Griekenland, Libanon en Jordanië. Van salades, dips, rijke groentegerechten tot pasta, rijst en gebak.

We publiceerden al eerder mooie gerechten van Georgina Hayden:

Fattoush met granaatappel uit het kookboek Nistisima van Georgina Hayden
Fattoush met granaatappel uit het kookboek Nistisima

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover NistisimaTitel : Nistisima
Auteur : Georgina Hayden
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 27
Prijs : € 30,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

2 reacties op “Kolokithopita: pompoenpastei met dille (vegan)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept