Snel & Makkelijk

Mosselen met Roquefort-saus

Mosselen met Roquefort, oftewel blauwe-kaassaus; dat klinkt misschien niet meteen als de beste match. Toch is dit recept echt de moeite waard. Roquefort is misschien een zoute heftige kaas, maar in deze romige kaassaus is hij zeker op de achtergrond. Makkelijk om te maken en binnen een half uurtje op tafel. Ga jij de uitdaging aan?

Het recept is afkomstig uit het kookboekje Masterclass Mosselen. We hebben de hoeveelheid saus wel wat aangepast, want de oorspronkelijke hoeveelheid was wel heeeel erg ruim.

Wanneer begint het mosselseizoen?

Nog steeds denken mensen ‘als de ‘r’ in de maand zit, dan is het mosseltijd’. Toch is dit allang achterhaald. Zeeuwse mosselen zijn verkrijgbaar van juli tot april. In de lentemaanden, van april t/m juni, mag er juist niet worden gevist op mosselen. Ze zitten dan in hun voortplantingscyclus. Daarvan moeten ze eerst weer herstellen en dat gaat beter als het mooi weer is.

Dus…, op dit moment, in november, zitten we midden in de mosseltijd.

Welke wijn bij mosselen met Roquefort?

Mosselen en Muscadet zijn een klassiek paar. Tenminste als je het hebt over gekookte mosselen. Maar in dit geval is de blauwe-kaassaus richtinggevend. De romige ietwat zoute saus vraagt om een andere witte wijn. Ik adviseer dan een rijke Chenin Blanc of een witte Bordeaux. Wil je meer weten? Lees dan mijn verhaal over Welke wijn bij mosselen.

Mosselen met Roquefort saus uit het kookboek Masterclass Mosselen van Piet Devriendt

Mosselen met Roquefort saus

Bereiding: 30 minuten
Mosselen met Roquefort is een Franse klassieker. Je zou het misschien niet verwachten maar deze combi is echt verrukkelijk. De Roquefort kaas overheerst niet.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

Roquefortsaus

  • 1 klein sjalotje fijnsnipperd
  • 100 gram Roquefort kaas geplet
  • 1 eetlepel cognac
  • 250 ml slagroom
  • zout versgemalen peper

mosselen

  • 2 kg jumbo mosselen
  • 100 gram bleekselderij in stukjes
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels knoflookboter
  • 4 eetlepels bieslook fijngesneden

Bereiding
 

  • Begin met het maken van de Roquefortsaus. Pel en snipper het sjalotje. Verhit de boter, voeg het sjalotje toe en laat even fruiten. Voeg de kaas toe en laat smelten. Voeg dan de slagroom en cognac toe en breng aan de kook. Laat al roerend inkoken tot sausdikte.
  • Maak de mosselen schoon. Spoel ze in ruim koud water, verwijder alle kapotte mosselen. Controleer de mosselen die licht open staan door deze even op de rand van het aanrecht te tikken. Als de mossel zich weer sluit, dan is deze nog levend. Blijven ze open staan, gooi ze dan weg.
  • Snijd de bleekselderij in stukjes. Snipper de uien. Doe alle mosselen in een grote pan. Verdeel de groenten erover. Voeg de knoflookboter toe.
  • Kook de mosselen op hoog vuur, onder een deksel. Na ca. 3 minuten de mosselen even opschudden, zodat mosselen en groenten goed gemengd zijn. Laat nog 3 minuten verder koken op hoog vuur. Zodra alle schelpen opengaan, laat je de mosselen nog 1 minuut staan.
  • Schep de mosselen met een schuimspaan op een diep bord. Giet de warme Roquefortsaus over de vers gekookte mosselen. Bestrooi met de bieslook.
  • Lekker met patat frites en een groene salade met tomaat.

Notities

Tip: heb je saus over. Maar er dan een mosselsoepje van.

 

Het kookboek Masterclass Mosselen

Handzaam kookboekje uit de serie Masterclasses. In Masterclass Mosselen laat de Vlaamse Piet Devriendt zien dat je met mosselen oneindig kunt variëren. Piet Devriendt is mossel-chef van het restaurant De Oesterput in Blankenberg.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Mosselen Titel : Masterclass Mosselen
Auteur : Piet Devriendt
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 622 9
Prijs : € 17,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept