Weekmenu #36

5x authentiek Indonesisch met een twist

De Indonesische keuken is terug van weleer! Dat is te merken aan de hele rits met kookboeken die zijn uitgebracht het afgelopen jaar: Basisboek Indonesisch, Smaak van De Sawa en Blauw. Volgende week komt er nog eentje bij: IndoRock van Vanja van der Leeden. Daarom deze week een ode aan deze fantastische authentieke keuken met overheerlijke gerechten afkomstig uit deze kookboeken. Dat wordt een hele week Indonesisch smullen van eigen hand.

Of je maakt alles in één keer en nodigt je vrienden uit voor een echte (!) Indonesische rijsttafel. Selamat makan!

Natuurlijk altijd met een bijpassend wijnadvies van I Love Food & Wine. Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel. 

MAANDAG

Op Meatless Monday starten we met een Indonesisch broodje saté, gemaakt van tempeh en een salade van roedjak. Staat in 25 minuten op tafel. Maar let op: zet wel de tempeh op tijd in de marinade.

Broodje saté van tempeh met roedjak uit het kookboek Groen op kolen van Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek
Broodje saté van tempeh met roedjak

DINSDAG

Op dinsdag eten we een echte nasi goreng met garnalen. Afkomstig uit het kookboek Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Laat je niet afschrikken door de lijst van ingrediënten, want deze nasi staat toch binnen een half uur op tafel!

Nasi goreng met kip en garnalen
Nasi goreng met kip en garnalen

WOENSDAG

Ayam asam manis pedis, oftewel pittige kippendijen is een authentiek gerecht uit het kookboek BLAUW. In dit boek staan 70 signatuurgerechten van de koks van het restaurant Blauw in Utrecht en Amsterdam. Zo klaar, én onweerstaanbaar lekker.

Ayam asam manis pedis of Pittige kippendijen
Pittige kippendijen

DONDERDAG

Op donderdag eten we opnieuw vegetarisch: dadar boemboe manis asin. Dit is een heerlijk dikke omelet met een friszuur groentemengsel van de hand van Allard Sieburgh. Hij runt samen met zijn schoonmoeder een geheim adresje in Delft. Niet te versmaden.

Dadar boemboe manis asin
Dadar boemboe manis asin, oftewel gekruide omelet

VRIJDAG

Voor het weekend zetten we vis op tafel: ikan lemon zucchini. Het is een gerecht van ‘De vrouw met de baard’ uit het kookboek Soulfood. In 20 minuten klaar, en lekker dat het is!

Zeebaars met courgette en kokos
Zeebaars met courgette en kokos

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Weekmenu 12 Easy AziatischMeer Aziatische inspiratie nodig? Hier vind je nog vijf mogelijkheden.

En nog 5 supergerechten!

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.