Ketokuur 2

Pascale Naessens: een nieuw leven in 14 dagen!

Het moet een keer gezegd worden: ik ben een grote fan van Pascale Naessens! Al jarenlang volg ik haar. Inmiddels heeft ze meer dan 14 kookboeken uitgebracht en er staan op I Love Food & Wine zo’n  10 ‘gezonde koolhydraatarme’ recepten van haar hand. Onlangs verscheen het boek Ketokuur 2, een nieuw leven in 14 dagen. Boordevol keto recepten.

Al jarenlang propageert Pascale een gezonde levenswijze. Aan de hand van mooie, zeer eenvoudige receptuur laat zij zien dat gezond, gelukkig en genieten van het leven hand in hand gaan. Al haar receptuur is grotendeels koolhydraat-arm. Dat was altijd al zo. Maar in de boeken van Ketokuur gaat ze een stapje verder.

Eerst was er Ketokuur 1

In 2020 verscheen haar boek Ketokuur 1 en ze had zelf niet verwacht dat dit het bestverkochte kookboek op de Belgische markt zou worden. Het verraste haar zeer dat zoveel mensen geïnteresseerd waren in dit specifieke dieet. We schreven ook al eerder een uitgebreide recensie over dit boek. (Zie hier de recensie!). Zowel koolhydraatarm als ketogeen eten zorgt ervoor dat je op een relatief makkelijke manier gaat afvallen, zonder dat je honger lijdt. Dat wil iedereen, toch! In Ketokuur 1 legt ze met name de verschillen uit tussen koolhydraatarm en ketogeen. Daar vind je de basis en de uitleg over wat een ketogeen dieet precies inhoudt.

Warme feta met gebakken groenten en pecannoten uit kookboek Ketokuur van Pascale Naessens
Warme feta met gebakken groenten en pecannoten uit Ketokuur 1

Waarom Ketokuur 2?

Zo’n bestseller (Ketokuur 1) vraagt natuurlijk om een vervolg.  In Ketokuur 2 gaat Pascale dieper in op de vragen die naar voren kwamen rondom ketogeen eten vanuit haar eerste boek. Zo waren er veel vragen rondom het zogenaamde intermitterend vasten. (Daar schreef ik op I Love Food & Wine ook al eerder over: zie hier mijn verhaal!). En de meest gestelde vraag was: ‘Help, mijn cholesterol gaat omhoog bij keto. Moet ik mij zorgen maken?’

portret Hanno Pijl

Om tot een verantwoord en bevredigende boek te komen laat ze in dit nieuwste boek twee deskundigen aan het woord. Professor Hanno Pijl, zelf een grote fan van het periodiek vasten, gaat in op de gezondheidsvoordelen van deze manier van eten. En wetenschapper dr. William Cortvriendt legt heel uitgebreid uit waarom het eten van veel vetten en een verhoogd cholesterol niet per definitie ongezond is. Na het lezen van zijn verhaal weet je echt alles over goede en slechte vetten, goede en slechte cholesterol en de invloed van een ander voedings- en leefpatroon met minder koolhydraten waardoor je (wellicht) je medicijngebruik met statines niet meer nodig hebt.

Met 50 nieuwe keto recepten

Ook Pascale zelf doet aan uitgebreid uitleg! Inmiddels is het meer dan duidelijk dat een ketogeen dieet heel goed werkt waar andere diëten vaak falen. Er is geen calorie-restrictie en doordat je bijna geen koolhydraten eet, blijft je bloedsuikerspiegel heel stabiel, waardoor het hongergevoel wegvalt. Maar het allerbelangrijkste pluspunt is dat je eten extra smakelijk blijft doordat het meer vet bevat.

Bij een ketogeen dieet eet je dus zo weinig koolhydraten (zetmeel + suikers) dat je lichaam niets anders kan doen dan overschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. Het lichaam zal zijn eigen vetreserves gaan aanspreken waardoor je zult vermageren.

Getest: zalm met citroen-botersausje

In dit boek staan 50 nieuwe recepten en 24 bestaande recepten uit voorgaande kookboeken. Maar om het iedereen nog makkelijker te maken bestaat het boek uit 2 weekschema’s met recepten voor ontbijt, lunch en diner. Je hoeft dus niet na te denken wat je moet/wilt eten. Alles is al evenwichtig uitgedacht voor een hele week zodat je niet te kort zult komen. En om het nog simpeler te maken, op de website van Pascale vind je de boodschappenlijstjes voor deze twee weekmenu’s.

Getest

Zelf testte ik twee keto recepten uit dit nieuwe boek. Het dinerrecept ‘zalm met een citroen-botersausje en roergebakken groenten’ en het ontbijtrecept ‘verrassingsomelet met gebakken paddenstoelen en grote garnalen’. Beide recepten waren verrukkelijk en snel klaar. De omelet had ik aangepast naar een hoofdgerecht met wat meer paddenstoelen en meer garnalen. Erbij een salade met tomaten en geitenkaas en mijn maaltijd voor 2 personen stond in een mum van tijd op tafel. Glaasje rosé erbij is misschien niet helemaal ketogeen, maar wel héél erg lekker.

 

Conclusie:

Wil je, na je zomervakantie, snel weer op gewicht komen? Met dit 14-daagse schema van Pascale is dat een fluitje van een cent. Dat wordt genieten!

 

Weekmenu 43 2019 Pascale Naessens

Zin in meer van Pascale Naessens? Deze koolhydraatarme recepten zijn allemaal aanraders! Onder deze link vind je weekmenu Deel 1 met 5 recepten van Pascale.

 

Bestellen kun je hier:

Cover ketokuur 2Titel : Ketokuur 2
Auteur : Pascale Naessens, Hanno Pijl, William Cortvriendt
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0147 6713
Prijs : € 25,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.