Recensie Ketokuur

Ketogeen leven volgens Pascale Naessens

De Vlaamse Pascale Naessens is inmiddels bekend van haar kookboeken met koolhydraatarme (low carb) recepten. We hebben daar al diverse keren aandacht aan besteed. Nu is er dus een boek KETOKUUR van haar hand volledig gebaseerd op een ketogeen dieet. Wat vinden we daarvan?

portret Pascale Naessens
Pascale aan het werk in de keuken

Wat is een ketogeen dieet nou precies? Een ketogeen dieet is een dieet extreem laag in koolhydraten, weinig eiwitten en hoog in vetten. In eerste instantie is dit dieet ontwikkeld voor mensen met epilepsie. Maar ook bij mensen met bijvoorbeeld diabetes 2 lijkt het te werken omdat je met dit dieet in een ketose komt waarbij je geen suikers meer gaat verbranden maar vetten. En daar val je van af en je bloedsuikerspiegel verbetert. Een belangrijk opmerking daarbij is wel dat het eten uitgebalanceerd moet zijn, want van teveel vet zul je niet afvallen maar juist aankomen.

Met extra diepgang door Hanno Pijl en William Cortvriendt

Naessens wordt in dit boek bijgestaan door professor endocrinoloog Hanno Pijl die het heeft over de voor- en nadelen van een ketogeen dieet voor diabetespatiënten en dokter William Cortvriendt die het heeft over de gunstige invloed van een ketogeen dieet bij de behandeling van kanker. 

Het kookboek KETOKUUR

Het boek bevat recepten voor in ieder geval een ketokuur van twee volledige weken: ontbijt, lunch en diner. En nog extra recepten voor wanneer je een derde week de kuur wilt volgen. 

Warme feta met gebakken groenten en pecannoten uit kookboek Ketokuur van Pascale Naessens
Lunch:warme feta met gebakken groenten en pecannoten

Welke recepten uitgeprobeerd?

Hoewel het mijn bedoeling is dit nog eens echt een week of twee volledig uit te proberen, heb ik nu enkele recepten gemaakt en geproefd om te kijken of het iets voor mij is. En ik moet eerlijk zeggen, ze waren allemaal heerlijk en ook genoeg qua portie, ik had niet direct weer honger. Zo maakte ik voor de lunch een Spinazieomelet met champignons en kaas, voor het diner een Visschotel uit de oven met verse kruiden, kokosmelk, limoen en tomaatjes, en pizza’s van amandelmeel en gruyère, top!

Een absolute blijver is de Courgettini (zelfgemaakt, niet die zompige zooi uit de supermarkt) met pijnboompitten en een basilicumpasta. Ik maakte reepjes van een halve courgette en wokte deze even kort in de olijfolie. Daarbovenop geserveerd de basilicumpasta van een halve avocado, 25 gram pijnboompitjes, een teentje knoflook, 20 gram basilicumblaadjes en een scheutje olijfolie, fijngemalen met de staafmixer en afgemaakt met wat zout en gemalen peper. Ter decoratie nog enkele pijnboompitjes en wat basilicumblaadjes. Echt een heerlijke lunch!

Mijn probleem zit bij de ontbijtrecepten. Ik vind het lastig om zo vroeg op de dag al aan de gerookte zalm met postelein  te gaan of een chocolademousse van macadamianoten. Maar dat is persoonlijk.

Benieuwd naar de verzamelpagina met Pascale Naessens recepten? Hier vind je er tien op een rijtje.
Gerookte zalm met avocado en postelein uit Ketokuur van Pascale Naessens
Ontbijt: gerookte zalm met avocado en postelein

Mening

Wanneer je een ketokuur wilt doen en dus in ketose wil geraken, moet je het dieet strikt volgen. Eén keer een koolhydraatrijke maaltijd tussendoor zorgt ervoor dat je uit ketose raakt. Maar aan de andere kant: twee weken moet toch vol te houden zijn?

Alleen… wanneer je een nieuw kookboek uitbrengt, en daar dan gewoon 26 euro voor vraagt, en het bestaat maar voor minder dan de helft uit nieuwe recepten, dan vind ik dat toch veel geld. Maar ook dat is persoonlijk.

 

Toelichting
‘Keto’ is een populair begrip geworden, maar er bestaat veel verwarring over. Waarvoor staat keto precies? Met dit boek hoopt Pascale Naessens inzicht te geven in wat een ketogeen dieet is en waarin het verschilt van haar manier van eten, die eerder ‘gematigd koolhydraatarm’ is. Alleen op die manier kan je beslissen of het al dan niet iets voor jou is. Een ketogeen dieet is immers restrictief en redelijk extreem: extreem weinig koolhydraten en extreem veel vetten. Ze schreef het boek samen met 2 experts. 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover KetokuurTitel : Ketokuur. Een nieuw leven in 14 dagen
Auteur : Pascale Naessens
Uitgever : Lannoo
ISBN : 9789401469517
Prijs : € 25,99