Weekmenu #5

5x ‘dagelijkse kost’ van tv-kok Jeroen Meus

Wat gaan we eten de komende week? Ken je de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus? Hij krijgt dit jaar de Johannes van Damprijs 2021, een internationale culinaire onderscheiding van het Allard Pierson-museum van de Universiteit van Amsterdam.
Cover 10 jaar Jeroen Meus

Volgens de jury is Jeroen Meus ‘een verbinder die laat zien hoe je mensen dichter bij elkaar brengt’. Hij kookt vooral gewoon, normaal eten; dagelijkse kost! Gerechten zonder poeha, met een vleugje vernieuwing. Hoe dat smaakt? Dit Jeroen Meus-weekmenu laat het je zien.

Waar en wanneer wordt Dagelijkse Kost opgenomen?

Sinds 2010 kookt Jeroen Meus iedere werkdag een lekkere en simpele maaltijd voor de kijkers van de Belgische tv-zender Eén. Het programma haalt gemiddeld ca. 500.000 kijkers en daarmee is Jeroen Meus een van de meest succesvolle tv-chefs van Nederland en België. In 2021 vierde hij het 10-jarig bestaan. En eveneens werd op dat moment zijn jublileum-kookboek ‘10 jaar Dagelijkse Kost’ uitgebracht met maar liefst 250 niet eerder gepubliceerde recepten, zoals de limoen-tiramisutaart met aardbeien. Het programma wordt opgenomen in een prachtig historisch pand in Leuven. Hier heeft hij maar liefst 3 verschillende keukens tot zijn beschikking.

En, heb je zin in een glas wijn bij je eten? Bij elk gerecht vind je een bijpassend advies. Want daar gaat het om op I Love Food & Wine: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor mooie momenten aan tafel

MAANDAG: Winterse salade met pompoen en feta

Op Meatless Monday starten we met deze winterse salade van geroosterde, krokante pompoen, zoute feta en linzen. Walnoten zorgen voor knapperigheid. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. Zeker niet moeilijk om te maken. De meeste tijd heb je nodig voor het roosteren van de pompoen.

Winterse salade met pompoen, feta en walnoten uit het kookboek Winterkost van Jeroen Meus
Winterse salade met pompoen, feta en walnoten

DINSDAG: Pappardelle met kalfsvlees en paddenstoelen

Uit het kookboek Dagelijkse Kost 2 komt dit pastagerecht: pappardelle met kalfsvlees. Geen liefhebber van kalfsvlees? Geen probleem, vervang dit vlees dan door varkensschnitzel (ongepaneerd) of kipfilet. Minstens zo lekker. Staat in 30 minuten op tafel!

Pappardelle met kalfsvlees
Pappardelle met kalfsvleesstoof en paddenstoelen

WOENSDAG: Kippenvinken met stamppot

Woensdag, gehaktdag. We eten kippenvinken met een stamppot van warmoes! Uh…, warmoes, nooit van gehoord. Geen nood, warmoes is een ‘vergeten groente’, maar je kunt hem heel goed vervangen door spinazie. En kippenvinken maak je gewoon zelf van kipgehakt. In een uurtje heb je deze heerlijke maaltijd op tafel staan.

Warmoes met vinken
Kippenvinken met stamppotje van warmoes

DONDERDAG: Venkelworst met basilicum en tomaat

Op donderdag zetten we Italiaanse venkelworst op tafel. Erbij basilicumpuree en een frisse tomatensalade. Venkelworst koop je bij de supermarkt Marqt of bij gespecialiseerde slagerijen. Je kunt hem ook online bestellen bij Brandt & Levie of bij Vleesch & Co. Echt de moeite waard: heerlijk!!!

Venkelworst met basilicumpuree
Venkelworst met basilicumpuree

VRIJDAG: Mexicaanse bonensoep

Voor het weekend maken we deze dampende Mexicaanse bonensoep met rundvlees. Een heerlijk gevulde maaltijdsoep met een knipoog naar chili con carne, zoals Jeroen zelf zegt. Op zich simpel om te maken, maar begin op tijd.

Mexicaanse bonensoep met rundvlees
Mexicaanse bonensoep met rundvlees

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 22 Bill GrangerMeer ideeën nodig voor de komende week? Hier vind je vijf gerechten van mijn favoriete chef Bill Granger.

 

 

Benieuwd naar mijn e-book met wereldgerechten?
Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen is een smaakvol e-book van 64 pagina’s. Met 18 wereldgerechten om nooit te vergeten, 19 icoonwijnen en 23 culinaire hotspots. Download voor slechts € 5,-

 

BEWAAR DIT WEEKMENU VAN JEROEN MEUS OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu van Jeroen Meus met doordeweekse gerechten opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Weekmenu met 5 Jeroen Meus recepten, afkomstig uit zijn kookboeken Dagelijkse Kost. Deze Vlaamse tv-kok heeft een dagelijks zéér populair tv-programma op Eén, waarin hij laat zien hoe je met ‘gewoon’ koken een heerlijke maaltijd op tafel zet. In dit weekmenu vind je toppers van I Love Food & Wine. Recepten nodig? Ga naar de website van I Love Food & Wine. #wijn-spijscombinatie #dagelijksekost #doordeweeks #simpelkoken

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *