De Aardappeleters

Hoe 20 gerechten de wereld veroverden!

De Aardappeleters was eerst een tv-programma bij de NTR. Joost Engelberts, Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte reisden de hele wereld over op zoek naar de verhalen achter gerechten die zo beroemd en in vele landen geïntegreerd zijn, dat je nauwelijks meer weet waar de oorsprong van het gerecht ligt. De verhalen van twintig van deze gerechten zijn opgetekend in het prachtige leeskookboek dat, net als het tv-programma, ook De Aardappeleters heet.

Het kookboek: een culinaire zoektocht

Neem bijvoorbeeld Boeuf Stroganoff, tegenwoordig niet meer te vinden op de meeste menukaarten in Nederlandse restaurants, maar dat was ooit anders. Na speurwerk blijkt de naamgever van dit gerecht de adellijke Russische familie Stroganoff te zijn waarvan nog slechts één nazaat in leven is: Hélène, Barones de Ludinghausen, tegenwoordig woonachtig in Parijs.

Of Spaghetti Bolognese. Wie kent het niet? Hele kolonies studenten komen er hun studententijd mee door want de ingrediënten zijn goedkoop, het heeft een korte bereidingstijd, is nog redelijk gezond en er is altijd nog iets over voor de volgende dag. Maar waar komen De Aardappeleters achter? Dat er in heel Bologna geen spaghetti bolognese te krijgen is! In de eerste plaats wordt er in het originele recept geen spaghetti maar tagliatelle gebruikt, en heet de vleessaus ragù in plaats van bolognesesaus. Tagliatelle al ragù dus. Ook de samenstelling lijkt niet op wat we in Nederland plachten te eten: veel tagliatelle en maar een klein beetje oranje gehaktsaus, en vooral een klein beetje vers geraspte parmezaanse kaas, zo hoort het.
Of ceviche; dit verhaal is hier al eerder verteld toen er nog alleen het tv-programma was.

Bolognesesaus
Spaghetti met de beste bolognesesaus ever…: daar drink je Chianti bij!

Uitgeprobeerd

Mijn oog viel op de moussaka. Is dit nou een echt Grieks gerecht, of komt het toch uit Turkije? Of is het de Griekse variant van de Italiaanse lasagne?

Alle twintig beschreven gerechten in het boek hebben ook een recept. Dus ik ging aan de slag met de moussaka volgens Nikolaos Tselementes. Want hij is volgens ingewijden de bedenker van de moderne Griekse keuken en ook van de moussaka zoals wij die kennen.

Eerst een gehaktsaus met allerlei kruiden, tomatenpulp, uien, suiker, azijn enz. Daarna aubergines en aardappels in plakken die in olie in een koekenpan op hoog vuur worden gefrituurd. En vervolgens de bechamelsaus die uiteindelijk in een blender met eieren tot een gladde saus wordt gemixt. Laagje voor laagje gaan de ingrediënten in een ovenschaal bestrooit met wat geraspte gruyère. En een uur later komt de werkelijk heerlijke moussaka met een goudbruin korstje uit de oven en klaar is Tselementes!

Griekse moussaka
Griekse moussaka; mijn lekker lichte versie

Mening: zo smaken gerechten nog lekkerder

Ik hou van kookboeken met een verhaal. Net alsof de gerechten lekkerder smaken als je weet waar het vandaan komt of wie het heeft bedacht. Ik heb nog niet eens verteld over het fantastische verhaal achter de Wiener schnitzel (afkomstig uit Wenen), of is het nou toch de cotoletta alla Milanese (uit Milaan)? Een verhaal waar veldmaarschalk Radetzky een hoofdrol in speelt. Of over de babi panggang, de goulash, de paella of de coq au vin. Zeker een kookboek dat ik vaker ga pakken. Weet je trouwens wat een woord voor kookboek in het Grieks is? Tselementes! 

Bestellen kun je hier:

Cover AardappeletersTitel : De Aardppeleters
Auteur : Joost Engelberts, Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte
Uitgever : Uitgeverij Thomas Rap
ISBN : 978 94 0040 688 9
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *