Echte aanrader!

Mijn liefde voor Ceviche uit Peru

Een van mijn lievelingskookboeken is  Ceviche van Martin Morales. Op I Love Food & Wine is al eerder een voorgerechtje uit dit boek gepubliceerd: de avocado-quinoa salade. Echt een aanrader. Maar met deze recensie zet ik dit kookboek graag nogmaals in het zonnetje, want de pure en gezonde recepten blijven verrassen en vallen bij iedereen in de smaak. Mijn persoonlijke favorieten zijn Pollo con Cola (coca-colakip), Ensalada de Quinua, en natuurlijk Ceviche (zie ook recept authentieke ceviche).

De Peruaanse keuken verovert de wereld in sneltreinvaart. De lekkere en gezonde combinaties, en de vele ‘superfoods’ zorgen ervoor dat er steeds meer waardering  komt voor deze veelzijdige keuken. De Peruaanse keuken kent een grote verscheidenheid aan ingrediënten. Dit heeft te maken met de ligging en de historie van het land. Want Peru ligt aan zee, maar heeft ook hooggebergte en oerwoud. Dit vertaalt zich in een keuken vol vis, gevogelte, maar ook diverse soorten groenten die in Nederland moeilijk te verkrijgen zijn. Maar Martin Morales lost dit  creatief op door heerlijke alternatieven te gebruiken. Ook is er via internet veel te bestellen; de adressen staan achterin het boek.

Wie is Martin Morales?

Martin Morales, schrijver en eigenaar van Restaurant Ceviche in Londen, vertelt openhartig zijn levensverhaal: hoe hij op 11-jarige leeftijd als klein jongetje vanuit het steeds gevaarlijker wordende Lima vertrok. De situatie na de turbulente jaren van dictatorschap en terrorisme in de jaren zeventig maakten dat hij samen met zijn vader en zus naar het Verenigd Koninkrijk emigreerden, waar ze samen een bestaan opbouwden. Hij ontwikkelde steeds meer zijn passie voor de Peruaanse keuken en naar eigen zeggen ‘stopte hij op een dag met praten over een eigen restaurant en ging het gewoon doen!’ De opening van restaurant Ceviche was een feit: spannende gerechten worden hier met veel flair geserveerd. Hun motto luidt: ‘Aqui se cocina con cariño’ (hier koken we met liefdevolle aandacht).

Aqui se cocina con cariño

Look & Feel

Het kookboek heeft een stevige uitstraling met een prachtige harde kaft en voelt puur en grof aan, net zoals de Peruaanse keuken. Het boek is ingedeeld in 9 hoofdstukken: streetfood, ceviches , vis, vlees, vegetarisch, salades, desserts,  drankjes en de Peruaanse voorraadkast. Deze indeling is anders dan wij gewend zijn, en wanneer je een recept terug wil vinden gaat dat niet altijd even soepel.

Cover kookboek CevicheBestellen? Dat kan hier:

Titel: Ceviche
Auteur: Martin Moralis
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *