Kookboek Doordeweeks; maar niet snel klaar!

De uitbundige feestdagen liggen achter ons! Geen uitgebreide diners meer, maar we gaan back-to-the-basics in deze januarimaand. Dat kan met dit kookboek Doordeweeks van kookboekschrijver/presentator Hugh Fearnley-Whittingstall. Deze Britse tv-kok is, vooral in Engeland, bekend van het tv-programma River Cottage op Channel Four. Daarnaast schrijft hij kookboeken en vult wekelijks een kookrubriek in de krant The Guardian

Vers koken voor je familie
Eigenlijk had ik in eerste instantie het idee dat ik hem niet kende, want de meeste kookprogramma’s gaan vaak aan mij voorbij. Toch heb ik twee kookboeken van hem in mijn kast staan: Veg én De lekkerste drie-eenheid op het bord. Onlangs is dit derde kookboek van hem in de winkel gekomen met als titel Doordeweeks. Hierin schrijft hij over het eten dat hij elke dag thuis klaarmaakt, over hoe hij een ontbijt voor drie hongerige kinderen bereid en hoe hij groente en fruit gebruikt als het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Want goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten, zouden het ‘hart’ van elke familiekeuken moeten vormen. Doordeweeks is dus een dik kookboek van ruim 400 pagina’s. Naast een flink aantal hoofdgerechten op basis van vis, vlees en groenten, staan er ook recepten in voor het ontbijt, het bakken van eigengebakken brood, gerechten voor de lunch(trommel), desserts op basis van fruit en verwennerijtjes voor bij de thee of koffie.

Tijd speelt geen rol
Maar een titel als Doordeweeks zet je toch op een verkeerd been. Je verwacht namelijk makkelijke recepten die redelijk snel op tafel staan. Zoals de gelijknamige rubriek in het foodtijdschrift Delicious; hier vind je creatieve gerechten die over het algemeen binnen 1 uur op tafel staan. Hugh verlangt dan toch wat meer inspanning van zijn lezers. Een blik op het colofon leert dat de Engelse titel iets anders heeft bedoeld: River Cottage Everyday. Het is dus een kijkje in de familiekeuken van Hugh zelf. In het boek staan relatief veel bewerkelijke (maar niet moeilijk!) gerechten, zoals Cheesecake als ontbijt, Brood met pastinaak en tijm, Varkensschouder met vulling van tamme kastanjes, Fazant met chorizo, boterbonen en peterselie of een Volkorenhoningtaart. Niet meteen iets dat ik ga bereiden op een doordeweekse dag. Maar ik denk dat Hugh, als presentator en receptenschrijver, veel thuis is en daardoor meer tijd kan besteden aan het koken van mooie en vooral verse gerechten voor zijn gezin. Een Hollandse huisvrouw met baan en kinderen zal dit soort dingen toch wat meer verplaatsen naar het weekend of een etentje voor vrienden. De gerechten zijn ook niet voorzien van aanvullende informatie over de bereidingstijd. Dat zou voor een doordeweekse dag een welkome aanvulling zijn geweest.

Conclusie
Toch is Doordeweeks een fijn kookboek om in huis te hebben: afwisselend, creatief, uitnodigende fotografie en eenvoudige receptuur. Met maar liefst tachtig pagina’s aandacht voor verse groenten: de trend van nu! Op inspirerende wijze laat Hugh zien dat lekker en gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn!

Titel:                     Doordeweeks
Auteur:                Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever:              Becht-boeken
ISBN:                    978 90 230 1440 9
Prijs:                     € 24,95

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *