Pinot Noir uit 2 werelden

The French Connection

Een van mijn favoriete druivenrassen is pinot noir. Je treft hem aan in zowel klassiek Europa als in de wijnlanden van de Nieuwe Wereld (Zuid Afrika, Nieuw Zeeland, VS, Chili). Zo ‘nieuw’ is die wereld inmiddels niet meer, maar op het vlak van wijn is het een jonkie vergeleken met Frankrijk. Toch blijft het een wereld van de onbegrensde mogelijkheden; er kan én mag meer. Dat was dan ook de aanleiding voor Jean Claude Boisset, van het klassieke Bourgognehuis Maison Boisset, om de grenzen te verleggen en ook in Californië wijnen te maken van die fantastische druif pinot noir. Gall & Gall heeft die wijn in het assortiment en I Love Food & Wine kreeg een uitnodiging om de verschillen te komen proeven.

Het motto van Jean Claude  is: ‘When people are silent, the earth can speak.’ En dat is nou precies het grote verschil, die aarde, het terroir, dat maakt zijn wijn bijzonder. Want uiteraard ging het vakmanschap van Boisset ook mee naar Californië. Dezelfde druif, dezelfde manier van wijn maken, maar door het verschil in terroir ontstaat een andere resultaat in het glas.

Proef de verschillen

Tijdens deze bijzondere proeverij kregen we vijf wijnen uit het klassieke Europa en vijf uit Californië. Ik proef veel wijnen uit de hele wereld, en ook tijdens deze proeverij werden mijn ervaringen bevestigd.

Boissets Bourgogne collectie

De pinots uit Californië zijn toegankelijk, mooi rond, hebben iets meer alcohol en daarom ook een klein zoetje. Heerlijke wijnen, fantastisch te combineren met een mooie maaltijd. De Bourgognes zijn van een ander kaliber; ingetogen, bijzonder elegant en iets gesloten. Maar gedurende de duur van een maaltijd komen ze los en tonen een geweldige ontwikkeling in het glas.  De vergelijking tussen de twee is snel gemaakt. De iets afstandelijke en schijnbaar koele elegante Française tegenover de spontane en openhartige Californische.  Maar, zowel de Californische De Loach wijnen als de JC Boisset wijnen uit Bourgogne tonen beiden het Boisset vakmanschap. Dat proef je, en daarna is het een kwestie van persoonlijke voorkeur.

When people are silent, the earth can speak

Nu te koop bij Gall & Gall

Sinds kort is deze kwalitatief hoogstaande wijn ook te koop bij Gall & Gall. De VS-wijnen van Boisset komen van De Loach Vineyards, verkoopprijzen van € 20,- tot € 68,- voor een sublieme De Loach Estate Vineyard uit Russian River Valley 2014.

De Bourgognes komen uit de meest gerenommeerde AOP’s, zoals Aloxe, Chambolle-Musigny, Chorey-lės-Beaunes. De verkooprijzen variëren van € 14,- voor een AOP Bourgogne tot € 149,- voor een ronduit fantastische JC Boisset Clos de la Roche 2014 uit Morey –Saint-Denis.

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws? Meld je aan voor nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *