Wijn en Spijs

Op smaakavontuur met Piper-Heidsieck Champagne Rare 2013

Champagnes drukken iets ontegenzeggelijk feestelijks uit, maar ‘Rare’ van het Champagnehuis Piper-Heidsieck doet dit in het kwadraat. Benieuwd naar deze nieuwe Rare Champagne 2013 reist Yvonne Zohar van I Love Food & Wine naar de lancering in Restaurant De Rozario* in Helmond.

Hier in het Brabantse Helmond toont Dominique Climasander (International Brand Ambassador van Piper-Heidsieck) met trots de langverwachte Rare Millésime 2013 aan de pers. Het wordt een bijzondere lunch,  niet alleen door de Champagnes van Piper-Heidsieck, maar ook door de gerechten van sterrenchef Jermain de Rozario en Rozario’s flamboyante sommelier Edgaras Razminas uit Litouwen.

Dominique Climasander (International Brand Ambassador van Piper-Heidsieck) met toont vol trots de langverwachte Rare Millésime 2013
Dominique Climasander (International Brand Ambassador van Piper-Heidsieck) met toont vol trots de langverwachte Rare Millésime 2013

‘Rare’: een unieke cuvée met een bijzonder verhaal

In de zomer van 1976 wordt Frankrijk getroffen door een ongekende hittegolf, zoals de Champagnestreek nog nooit eerder had meegemaakt. Het jaar start met een koude winter en lente, gevolgd door een extreem hete, droge zomer met onweersbuien, en een koude herfst, verergerd door harde wind. Er wordt pas laat geoogst, in oktober. Het wijnbereidingsteam van Piper-Heidsieck vraagt zich af of het mogelijk zou zijn om onder deze opmerkelijke omstandigheden een Millésime cuvée te maken. Millésime is een champagne van één oogstjaar. Na de assemblage en het bottelen was het team zo trots op het eindproduct dat ze de Champagne Piper-Heidsieck Rare noemden. In 2019 werd dit simpelweg Rare.

Elke jaar is er het streven, volgens Émilien Boutillat ‘Chefs de Caves’ van Rare Champagne, om “de best mogelijke wijn te maken in beperkte hoeveelheden en alleen in bijzondere en uitzonderlijke wijnjaren”. De naam Rare staat voor zeldzaam..

Wie is Émilien Boutillat?

Émilien Boutillat treedt in oktober 2018 in dienst bij Piper-Heidsieck en wordt benoemd tot chef de cave, ter vervanging van de beroemde Régis Camus, zijn voorganger bij het ‘Rare’-project. Dat gaat hem uitstekend af. Émilien werd in London maar liefst twee keer uitgeroepen tot ‘Sparkling Winemaker of the Year’ in 2021, en in 2023 voor Rare Champagne tijdens de International Wine Challenge (IWC), ‘s werelds meest prestigieuze wijncompetitie. Ook sleepte hij voor de Rare Millésime 2008 de award binnen voor ‘Best Wine of the Year 2023’.

Émilien Boutillat komt uit de Champagnestreek, zijn familie verbouwt daar sinds 1765 druiven. Maar daarnaast heeft hij ook veel internationale ervaring opgedaan als ‘flying winemaker‘. Uit zijn ervaringen spreekt een pioniersgeest en de wens om door duurzame wijnbouw het wijnmaken te blijven verbeteren. Dit streven naar duurzaamheid uit zich in een uitgebreide certificering, zoals de VDC (Viticulture Durable Champagne), HVE (Haute Valeur Environmentale) en de B-Corp certificering van Piper-Heidsieck.

 

Rare Millésime 2013 heeft als bijnaam ‘DAZZLING’

 

Hoe smaakt de ‘Rare’ 2013?

Sinds 1985 heeft Rare Champagne slechts 13 vintages. ‘Rare’ wordt altijd op dezelfde manier gemaakt. Hij bestaat uit 70% Chardonnay en 30 % Pinot Noir. Pinot Noir is afkomstig van de meer traditionele wijngaarden in Verzy, Ambonnay, Verzenay, Bouzy en Tauxières. Belangrijk voor de uiteindelijke blend is de toevoeging van een groot aandeel Chardonnay uit de noordelijke dorpen uit de Côte des Blancs, uit Villers-Marmery en uit het minder bekende (premier cru) dorp Vaudemanges.

Ook deze Rare Millésime 2013 laat, zoals elke editie, de signature zien van het Champagnehuis door mineraliteit te combineren met een tropische twist.

Piper-Heidsieck Champagne Rare 2013
Piper-Heidsieck Champagne Rare 2013

Juist door het wisselvallige weer in het jaar 2013 heeft deze Rare Champagne een prachtig karakter. Heldere, lichtgouden champagne met subtiele tonen van witte bloemen, zwarte thee, citrus, kiwi en kumquat. De Rare 2013 heeft een dosage van 9 g/l, die goed past bij de stijl van deze champagne. Rare 2013 kan nog jaren bewaard worden, met een rijpingspotentieel tot 2040.

 

Restaurant Rozario Piper-Heidsieck champagne lunch

Tijdens het lunch in Helmond proeven we 5 exclusieve champagnes van Piper-Heidsieck, plus als verrassing de Rare 2008. De bijpassende culinaire gerechten zijn bereid door chef-kok Jermain de Rozario. Jermain maakt eigentijdse gerechten maar dan met een Aziatische twist.

Chef Jermain vertelt dat smaak en smaakintensiteit, de kracht van smaak, voor hem belangrijk zijn. Hij wil gewoon, samen met het hele team, met hart en ziel koken. Uit zijn gerechten spreekt veel respect en liefde voor het geboorteland van zijn Javaanse grootmoeder: Indonesië. Wat mij (lees: Yvonne Zohar) verbaast is dat een herinnering oproept aan de Indonesische geuren en smaken van mijn jeugd. Al pratend over Azië en Aziatisch eten, geeft Jermain aan dat hij ook zo graag zou willen reizen om inspiratie op te doen. Jermain: “Ik weet nog lang niet alles. Er valt nog zoveel te leren.”

Chefkok Jermain de Rozario aan het fornuis
Chefkok Jermain de Rozario aan het fornuis

Jermain wil zijn eigen smaakcombinaties maken, zijn eigen keuzes, zelfs als die niet passen bij wat mensen verwachten in een sterrenzaak. Wat je ook niet verwacht in een toprestaurant is de soms felle graffiti kunst op de muur. Het maakt duidelijk wat de essentie van restaurant De Rozario is: mooie gerechten waarin de persoonlijkheid van de chef niet alleen onmiskenbaar aanwezig is, maar ook zijn herinneringen en emoties.

Wijn & Spijs met Piper-Heidsieck Champagne

Amuses

De verschillende amuses pecel bonbon / topinambumbu / schaaldieren / mama’s kip / saté / bao werden gecombineerd met de droge stijl van de Piper-Heidsieck Essentiel Extra Brut.

Steak Tartaar

Piper-Heidsieck Champagne Rare 2008Mooi gerecht van ijs van picalilly / oesterblad / sesam kletskop / vinaigrette gebrande pepertjes. In combinatie met Rare Millésime 2008.

 

Tarbot

Een klassiek(er) gerecht met zachtere smaken en citrus twist, gemaakt van pompoen / sinaasappel / beurre blanc vadouvan. De tarbot en de Piper-Heidsieck Essentiel Blancs de Blancs deden het goed samen.

 

Rendang

Voor mij was deze rendang gemaakt van kokos & sereh / ijs van mango / enoki / pandan olie echt top culinair comfort food en ik zou hier zeker voor terugkomen. Het gerecht werd gecombineerd met een demi-sec Piper-Heidsieck French Riviera.

Rendang van Jermain de Rozario in Helmond
Rendang met kokos-ijs

Wagyu / Oester

Prachtig gerecht van Wagyu-rundvlees, met een rijke, boterachtige en umami achtige ondertoon, nog versterkt door de miso aubergine / paddenstoel / perkedel / jus van Pedro Ximénez, BBQ. Goed gecombineerd met de lang gerijpte Piper-Heidsieck Vintage 2014.

De gerechten die er voor mij uitsprongen waren de steak tartaar, wagyu en de rendang met kokos, sereh en ijs van mango. De rendang, gecombineerd met de demi-sec Piper Heidsieck Champagne French Riviera, was wel even wennen.  Dus zeker geen slechte combinatie, maar ik had nog wat Rare 2008 in mijn glas en dat had toch meer mijn voorkeur.