Meatless Monday

Halloumi met gebakken wortels van de bakplaat

Wie is er geen fan van Rukmini Iyer? Zij heeft het ‘Koken van de bakplaat’ onwijs populair gemaakt. Ik ben groot fan van haar! Daarom opnieuw een heerlijk vegetarische gerecht, halloumi met gebakken wortels, uit haar kookboek ‘Wereldse bakplaat’, waarschijnlijk geïnspireerd door de Mediterrane keuken. Super makkelijk om te maken. Je hebt maar een kwartiertje nodig. Verder doet je oven het werk. Geniet ervan!

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

In het intro zegt Rukmini het volgende:

Ik houd van de combinatie van knapperige zoute halloumi met citroenige cannellinibonen en zoete gebakken wortels. Combineer deze warme salade met een stapel platbroden en je hebt een perfecte doordeweekse maaltijd. Of geef er nog een paar salades bij voor een uitgebreide weekendlunch.’

 

Welke wijn bij Halloumi met wortel en bonen?

Dit groentegerecht smaakt lichtzoetig door de gebakken wortel en de dressing. Het yoghurtsausje is een mooie tegenhanger. En lichtbittere rucola zorgt voor wat knapperigheid. Wij dronken hier een witte wijn uit de Rhône bij, een witte Lirac. Die smaakt lekker romig, vol en rijp. Dat sluit fantastisch aan op alle ingrediënten van dit bakplaatgerecht.

 

Halloumi met wortels en cannellinibonen uit het kookboek wereldse bakplaat van Rukmini Iyer

Halloumi met wortel en bonen

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 45 minuten
Super makkelijk groente gerecht uit de oven. Een heerlijk vegetarisch gerecht waarbij de eiwitten worden geleverd door de bonen, halloumi-kaas en de yoghurt.
Aantal 3 personen

Ingredienten
 

  • 300 gram babywortels heel
  • 225 gram halloumi in plakjes van ½ cm
  • 3 kleine rode uitjes elk in vier partjes
  • handvol citroentijm
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blik cannellinibonen van 400 gram uitgelekt
  • 50 gram walnoten geroosterd en grof gehakt
  • 40 gram rucola

Dressing

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • geraspte schil en sap van ½ biologische citroen
  • ½ theelepel zeezout

Opdienen met

  • Griekse yoghurt 150 gram
  • Platbrood flatbread

Extra nodig

  • bakblik/braadslede 20x30 cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °c.
  • Leg de wortels, halloumi en uipartjes in de braadslede. Schep erdoor: tijm, komijn en olijfolie. Spreid uit over de bodem. Zet ca. 30 minuten in de oven tot de halloumi goudbruin is en wortels net gaar zijn.
  • Meng in een kom de ingrediënten voor de dressing. Schep erdoor de uitgelekte bonen en  walnoten.
  • Haal de wortels uit de oven. Roer het bonenmengsel en de rucola erdoor.
  • Dien op met de Griekse yoghurt en platbrood.

Wat is halloumi?

Halloumi: een van oorsprong ongerijpte Cypriotische geitenkaas, goed verkrijgbaar (verpakt) bij de supermarkt.

Het kookboek Wereldse bakplaat

De Britse Rukmini Iyer (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

Bestellen kun je hier:

Cover Wereldse BakplaatTitel : De Wereldse Bakplaat
Auteur : Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1655 7
Prijs : € 19,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Pin dit halloumi recept met gebakken wortels van de bakplaat
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept