Bezoektips in december

4x mooie wijngeschiedenis

Wijngeschiedenis kan heel saai zijn. Zeker als je de standaard boeken erover leest. Het gaat meestal zo: wijnbouw ontstond in de Kaukasus en verspreidde zich vervolgens over het Middellandse Zeegebied. Grieken en Romeinen zorgden voor de verspreiden van de wijnbouw. Romeinen brachten de wijncultuur naar het Noorden, via rivieren als de Rhône, Donau en Rijn. Kloosters hielden de wijnbouw levend na de ineenstorting van het Romeinse rijk. Karel de Grote stelde regels op over de juiste wijngaardpraktijken, en in de middeleeuwen was veel wijn niet te drinken.

Tsja, als dat alles was, dan zou ik ook afhaken. Maar gelukkig is er veel en veel meer spannends te ontdekken als je de geschiedenis van wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie bestudeert. En die geschiedenis ligt eigenlijk overal en nergens voor het oprapen. Je loopt er regelmatig tegenaan, als je je ogen maar open houdt. Vier voorbeelden van hoe spannend en leuk wijngeschiedenis ook kan zijn

Bezoek de kerstmarkt in Traben-Trarbach

Als sinds de Romeinse tijd komt er wijn van de hellingen van Rijn en Moezel. In onze streken lustten ze wel een glaasje witte Duitse wijn, zeker tot tweede helft van de 20ste eeuw. Rond 1900 was het romantische stadje Traben-Trarbach aan de Moezel hét overslagpunt voor Moezelwijnen. Sinds vijf jaar wordt er in de oude wijn-opslagkelders een kerstmarkt georganiseerd. Binnen en ondergronds, lekker uit de kou, onder de sfeervolle bogen en naast de rijen met oude vaten. Een aanrader, en nog te bezoeken tot en met 3 januari.

Vergaap je aan de prachtige gedekte tafels in het Haagse Gemeentemuseum

De tentoonstelling Nederland dineert toont de geschiedenis van het dineren bij de elite, rijke burgers en het koningshuis. Uit diverse verzamelingen, waaronder kastelen zoals De Haar, Middachten en Twickel, komen complete serviezen, mét bijbehorende glaswerk, tafellinnen, decoraties en soms zelfs meubilair. Er is ruim aandacht voor wijn en wijnglazen, met prachtige accessoires als zilveren wijnkoelers.

Proef een historische wijn

Wijn!verleden selecteerde tien historische wijnen waarmee de smaak van oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw en achttiende eeuw voor even wordt herbeleefd. Wijnen met de smaak van het verleden, maar de kwaliteit van nu. De tien uitgekozen wijnen vertellen elk een verhaal over de lange geschiedenis van de wijn: Monbazillac bijvoorbeeld, de zoete wijn die populair was in de zeventiende eeuw, of de Cuvée 1395, over het in de middeleeuwen in de Bourgogne verboden druivenras gamay. En de Mtsvane Monastic Wine, een Georgische wijn uit amforen, uit het land waar de wijnbouw ontstond. Alles online en in het historische kookatelier eet!verleden in Nijmegen te koop.

Leer hoe een historische wijn gerecreëerd wordt

Wetenschapsjournaliste Erika Szymanski beschreef op uitermate leesbare wijze hoe je een wijn maakt van het DNA van 1500 jaar oude zaadjes. In Israël vonden archeologen druivenpitten in Halutza, in de Byzantijnse tijd een beroemde stad én leverancier van fameuze wijnen. DNA-onderzoek leverde stamcellen op, waaruit plantjes ontstonden. Die plantjes kregen druiven, en van het fruit werd wijn gemaakt. Een fascinerend experiment. Erika won een Born Digital Wine Award met dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *