Voor het weekend

Taco met malse kip en ananas salsa; een ontdek recept

Uit het kookboek Tasty Taco’s komt dit overheerlijke taco met kip recept. Op smaak gebracht met een fris-zoete salsa (pico de gallo) van ananas, tomaten en koriander. Pittige aioli zorgt voor een lekker nabrandertje.

Als eerste maak je de twee typische Mexicaanse sausjes: pico de gallo en een aioli op basis van knoflook en chipotlesaus. Daarna is het bakken van de kip aan de beurt.

Wat is Pico de gallo?

Pico de gallo is een verse, niet gekookte, salsa van tomaat, jalapeño, ui, koriander en limoensap. Alles in deze salsa is netjes in kleine blokjes gesneden. Dus niet gepureerd. Het is de perfecte salsa om bij tortillachips te eten; in feite een Mexicaanse dipsaus. In dit recept voegen we verse ananas toe. Dat geeft deze salsa een tropisch tintje.

Pico de Gallo Mexicaanse salsa
Pico de gallo; een verse salsa op basis van tomaat

Taco’s: de koning van het streetfood 

Mexicaanse taco’s zijn NIET de overbekende knapperige gebogen taco uit de Tex Mex-keuken die je al kant-en-klaar in een pak koopt. Nee, het zijn juist zachte brood-achtige mais-tortilla’s die van de grill komen met een heerlijke, licht geroosterde smaak. Een goede taco is de koning van het Mexicaanse streetfood. Bij dit soort eten gaat het vooral om het opeenstapelen van smaken en ingrediënten. Eigenlijk meer een soort ‘topping’ die meestal bestaat uit kruidig vlees (biefstukreepjes, chorizo, kip), frisse sla, stevige bonen en romige kaas.

 

Netflix-serie over de taco

Aan de Mexicaanse kust zie je juist weer meer vistaco’s;  gevuld met garnalen, octopus of witvis. Eigenlijk is de taco de klassieker van de Mexicaanse keuken. Hij is zo geliefd dat er zelfs een NETFLIX-serie aan is gewijd. Dus wil je meer weten, ga kijken naar deze documentaire.

 

Hoe eet je een Mexicaanse taco?

In ieder geval niet met mes en vork, want dit zogenaamde streetfood eet je gewoon met je handen. Ben je thuis, maak er dan een feestje van. Je zet alle ingrediënten voor de vulling (topping) op tafel, zodat iedereen naar hartenlust zelf zijn taco kan maken. Eerst doe je de vlees- of bonenvulling erin, dan schep je je favoriete salsa erop. Vervolgens bestrooi je hem met gehakte ui en verse korianderblad. Tot slot knijp je er wat limoensap over uit. En dan, houd de taco tussen duim en vingers, knijp hem een beetje dicht en eten maar…

Wil je hem inderdaad dan op de manier kunnen eten, voorwaarde is dan wel dat je een kleine maistortilla (small) moet kopen, of de zogenaamde street taco die is nog kleiner. Het merk La Morena heeft deze taco’s in zijn assortiment!

 

Meer weten over Mexicaans eten? Lees dan mijn uitgebreide verhaal!

Welke wijn bij taco met kip? 

Malse kip met een fris-zoete salsa en een lekker nabrandertje door de verschillende pepers en chilipoeder. Drink hier een witte wijn bij die sappig en rond is. Denk aan een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld (maar zonder houtlagering) of een witte wijn uit de Zuid-Rhône, zoals een Rhône blanc.

Taco met kip en pico de gallo uit het kookboek Tasty Taco's

Taco met malse kip en ananas salsa

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Zachte tortilla gevuld met kip, pico de gallo met ananas en een lichtpittige aioli. Heerlijk weekendrecept dat iedereen lekker vindt.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

pico de gallo met ananas

  • 1/4 verse ananas
  • 3 grote tomaten
  • ½ rode ui gepeld
  • 2 jalapeño’s steeltjes verwijderd
  • 8 takjes verse koriander fijngesneden
  • sap van 3 limoenen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie

aioli

  • 6 eetlepels mayonaise
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel chipotlepuree of -saus

vulling

  • 2 kipfilets
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 8 maïstortilla’s
  • 150 gram feta

Bereiding
 

  • Maak eerst de pico de gallo: snijd met een scherp mes de schil van de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in schijven van 5 mm. Gril de ananasschijven 2 tot 3 minuten per kant op een barbecue of in een grillpan op middelhoog vuur, tot je donkere grillstrepen ziet. Laat afkoelen.
  • Snijd de gegrilde ananas in kleine blokjes en voeg toe aan een middelgrote mengkom. Snijd de tomaten, rode ui en jalapeño’s in blokjes en voeg met de verse koriander toe aan de mengkom. Meng alles door elkaar. Voeg 2/3 van het limoensap, 1 eetlepel olijfolie, zwarte peper en wat zout toe. Roer door en breng indien nodig verder op smaak.
  • Maak de aioli: doe de mayonaise in een kommetje. Pers de knoflook erboven uit. Roer de chipotlepuree erdoor. Breng de mayonaise op smaak met enkele druppels limoensap.
  • Wrijf de kipfilets rondom in met olijfolie, het knoflookpoeder, chilipoeder, zeezout en peper.
  • Verhit een grote (gietijzeren) koekenpan op hoog vuur. Leg de kipfilets in de pan en braad 1 minuut aan, tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Keer om, zet het vuur lager en laat 10 minuten met een deksel op de pan garen. Werp af en toe een blik in de pan en voeg een eetlepel water toe als de kip droog lijkt. Leg het deksel weer terug, zodat het vlees door de stoom sappig blijft.
  • Haal de kipfilets als ze gaar zijn uit de pan, laat 3 minuten rusten op een snijplank en snijd dan in repen van 1 cm.
  • Verwarm de tortilla’s kort in een comal of gietijzeren koekenpan. Stel dan de taco’s samen: verdeel het kipmengsel en de pico de gallo over de tortilla’s, verkruimel de feta erover en schep er wat morita-aioli op. Besprenkel met limoensap.

Het kookboek Tasty Taco’s

De lekkerste en origineelste taco’s eet je gewoon thuis aan de hand van de recepten uit het kookboek Tasty Taco’s van de Mexicaanse Victoria Elizondo. In dit kookboek vind je meer dan 60 taco’s die doordeweeks snel op tafel staan. Aangevuld met een ruime keuze aan salsa’s en bijgerechten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Tasty Taco’s
Auteur : Victoria Elizondo
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 307 7
Prijs : € 22,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.