Genomineerd!

Eerste nominatie ‘Wijnvrouw van het Jaar’: Hinke de Jong

De race om de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’ is weer van start gegaan. Elk jaar worden er vier vrouwen genomineerd. Wie gaat het worden in 2024? Als eerste voor 2024 is geselecteerd: Hinke de Jong. Haar nominatie werd bekend gemaakt tijdens de vakbeurs Horecava in Amsterdam.

Stichting Wijnvrouw van het Jaar’ zet ieder jaar opnieuw wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. Zoals jullie weten ben ik genomineerd geweest in 2022. In dat jaar won Tatjana Puklavec. Vorig jaar ging de titel naar Kirsten Abels (leer hier meer over haar!).

Volgens de jury, die bestaat uit ex-winnaressen én experts uit de wijnbranche, maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Door middel van deze nominaties willen de stichting laten zien dat deze hardwerkende vrouwen een voorbeeld kunnen zijn voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche.

 

Wie is Hinke de Jong?

Als eerste genomineerde heeft de jury gekozen voor Hinke de Jong. Waarom? Het juryrapport zegt het volgende:

Hinke de Jong heeft een bijzondere staat van dienst. Haar liefde voor wijn en in het bijzonder champagne, komt tot uiting in haar twee bedrijven Brouzje en Champagne Travel. Na haar eerste bezoek aan de Champagne regio was ze verkocht. Ze werd niet alleen een liefhebber, maar besloot er haar werk van te maken. In het juryrapport staat:

“De jury vindt Hinke een waardige kandidate vanwege haar jarenlange inzet voor het product Champagne. Zij is een inspirerende vrouw met kennis die haar liefde voor champagne altijd goed weet over te brengen.  Ook door middel van de sommelier reizen naar de Champagne  die zij organiseert brengt zij haar vakmanschap over aan de vaak jongere generatie sommeliers.”

 

In 2016 werd ze zelfs uitgeroepen tot Champagne Ambassadeur van Nederland, wat haar bekendheid een enorme boost gaf. Inmiddels levert ze hoogwaardige champagne aan restaurants van Groningen tot Maastricht. Tussen het importeren door, begon ze reizen aan te bieden naar de Champagne regio. Voor haar klanten van over de hele wereld stelt ze reizen op maat samen met haar bedrijf Champagne Travel.

 

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2024 bestaat uit Kirsten Abels (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2023), Tatjana Puklavec  (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 23 september 2024. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.