Winnaar Award

Kirsten Abels: Wijnvrouw van het Jaar 2023

De kogel is door de kerk! Wijnmaakster Kirsten Abels is gekozen tot WIJNVROUW VAN HET JAAR 2023! Waarom is zij gekozen? Lees hier het juryrapport.

Kirsten Abels (r), wijnvrouw van het jaar
Kirsten Abels (r), wijnvrouw van het jaar

Vorig jaar was ik zelf nog genomineerd als wijnvrouw van het jaar. Daar ben ik nog steeds trots op. Dit jaar heeft de vakjury van de ‘Wijnvrouw van het Jaar verkiezing’ Kirsten Abels uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2023. Een extra feestelijk moment omdat dit jaar voor de vijfde keer het jaarlijkse award wordt uitgereikt.

Tijdens een feestelijke finaleshow in het Wijntheater tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam in Ahoy mocht de bevlogen wijnvrouw de prestigieuze award in handen nemen. Winnares Kirsten Abels is wijnmaakster en directeur van BruisendWijnHuis Domein Holset. De jury koos voor Kirsten vanwege haar passie voor wijn, haar brede kennis en de impact die ze maakt op de Nederlandse wijnmarkt. Na de uitreiking genoten aanwezigen van de wijnen van sponsor Walraven Sax uit het glaswerk van Royal Leerdam.

Wijnvrouw van het jaar 2023 De vier genomineerden
De vier genomineerden van 2023: linksboven Bregje van Valen, rechtsboven Margo Los, linksonder Simonette Lock, en rechtsonder Kristen Abels

Welke topvrouwen uit de wijn genomineerd?

Het afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw genomineerd. De vier door de jury geselecteerde vrouwen leveren elk een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse wijnwereld. Dit jaar waren dat de volgende vier dames:

  1. Bregje van Valen
  2. Margot Los
  3. Simonette Lock
  4. Kirsten Abels

Zij zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. Deze jury bestond uit Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert.

Na uitgebreid beraad is de keuze uiteindelijk gevallen op Kirsten Abels. De jury formuleert haar keus als volgt:

JURYRAPPORT: ‘Kirsten scoort op alle kernwaarden die de Jury zoekt de hoogste scores, daarnaast heeft zij de meeste stemmen gekregen van het publiek. Haar enthousiasme, haar doorzettend vermogen en  haar nieuwsgierigheid naast haar enorme vakkennis maken haar dus de wijnvrouw van het jaar.’

Wie is Kirsten Abels?

Portret Kirsten Abels
Portret Kirsten Abels

Haar eerste wijncursus volgde Kirsten (39) tijdens haar vierde jaar op het vwo. Sindsdien is ze om: het product wijn en de wereld eromheen grepen haar direct. Vol passie en gedrevenheid ging ze aan de slag bij hoog aangeschreven restaurants om praktijkervaring op te doen. Nog voordat ze haar vwo-diploma behaalde, rondde ze alle basiscursussen op het gebied van wijn succesvol af. Daarna combineert ze haar studie Ondernemingsrecht aan de universiteit van Tilburg met het volgen van de nodige wijnopleidingen.

Kirsten is professioneel Gastronoom-Sommelier, Vinoloog bij de Wijnacademie en is 10 jaar docent geweest bij het Wijninstituut, waar ze nog steeds op de achtergrond bij betrokken is. Haar ondernemersavontuur begint met de oprichting van haar eigen bedrijf in 2012, Taste by Kirsten.

Wijnmaakster mousserende wijn

Sindsdien verzorgt ze wijnopleidingen bij Het Wijninstituut en adviseert zij wijnimporteurs en horeca- ondernemers op wijngebied.
Vanaf 2017 is Kirsten betrokken bij de ontwikkeling van BruisendWijnHuis Domein Holset, een wijndomein dat uitsluitend mousserende wijn maakt in de Zuid-Limburgse heuvels. Een droom die in vervulling gaat. Onder haar bezielende leiding wordt er gekozen om te focussen op de productie van mousserende wijn. Koers wordt ingezet om hét BruisendWijnHuis van de Lage Landen te worden waarbij de gehele vinificatie in eigen huis plaatsvindt.

Wijndomein Holset
Wijndomein Holset
de wijngaarden
De wijngaarden van Domein Holset liggen in Zuid-Limburg
Domein Holset
Bij Domein Holset, ook wel ‘BruisendWijnHuis’ genoemd, ligt vlak bij het drielandenpunt in Vaals. Hier wordt alleen mousserende wijn gemaakt (3 soorten). Maar je kun hier ook overnachten of een masterclass volgen.

 

In 2020 wordt Kirsten directeur en inmiddels is zij ook mede-eigenaar. 2023 is een bijzonder jaar, de eerste échte mousserende wijn uit eigen wijnmakerij is een feit. Naast directeur is Kirsten wijnmaakster, bepaalt het assortiment, de koers van het bedrijf en bewaakt het merk.

Inmiddels zijn er 50.000 flessen mousserende wijn van Limburgse bodem geproduceerd. In een mannenwereld van wijnboeren en wijnmakers is een vrouw aan het roer behoorlijk onderscheidend. Haar doorzettingsvermogen, wil om te ondernemen, honger naar nog meer kennis en onaflatende enthousiasme, hebben Kirsten gebracht waar ze nu is.

3x mousserend van domein Holset
3x mousserend van domein Holset

Wijnvrouw van het Jaar 2023
De wijnwereld is aan het veranderen. De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier.

Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten.

In 2019 richten Clarissa en Barbara de Stichting Wijnvrouw van het Jaar op, inmiddels zijn er vijf vrouwen uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Inmiddels zijn er verschillende sponsoren betrokken bij de Award waaronder Walraven Sax, Gastvrij Rotterdam, Royal Leerdam en Bru tafelwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *