Beoordeeld!

Rioja Crianza: supermarkt versus speciaalzaak

Rioja; dé Spaanse wijn bij uitstek. Onlangs vertelden we al alle ins & outs over deze favoriet (zie hier het verhaal). Ter inspiratie proefden we ook diverse wijnen. We waren benieuwd naar het verschil tussen supermarkt-kwaliteit en eentje uit het betere segment. Ook nieuwsgierig? Lees dan verder…

Om een eerlijke test en vergelijking te doen is het van het allergrootste belang dat alle uitgangspunten hetzelfde zijn. En dan bedoel ik dus dat de wijn op dezelfde manier is gemaakt, en afkomstig is uit hetzelfde jaargang. (In Rioja worden de wijnen traditioneel  geclassificeerd op basis van opvoeding  en rijping op Amerikaans eikenhout. De categorieën zijn Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva.)

Rioja Crianza 2016

cover De Wijngids
cover De Wijngids

Om een goede keus te maken, liet ik mij leiden door twee gidsen. De nieuwe gids ‘Super, supermarktwijnen’ 2020 van Harold Hamersma en ‘De wijngids’ met de 400 beste wijnen onder de 25 euro van Cees van Casteren (lees hier de recensie). In beide boeken werd een Rioja Crianza uit het jaar 2016 héél goed beoordeeld. Crianza betekent minimaal 1 jaar houtrijping. We proefden dus deze twee wijnen naast elkaar. Maar eerst komt de mening uit de boeken.

OBALO, CRIANZA 2016

Dit schrijft Master of Wine Cees van Casteren:

‘De stijl en kwaliteit van Rioja’s worden al decennia afgemeten aan de tijd die de wijnen hebben doorgebracht op eikenhouten vaten. Terwijl in de rest van de wereld het vooral gaat over de wijngaarden, de bodemsoorten en de leeftijd van de stokken, is het in Rioja lange tijd maar over een ding gegaan: hoe lang hebben de wijnen op de barriques gelegen? Decennialang werd dit trots aangeduid met de etiket-termen Crianza, Reserva en Gran Reserva. Desalniettemin, achter de schermen, waren het altijd al de wijngaarden en niet de vaten die verantwoordelijk waren voor de beste wijnen. Bodega Obalo maakt een moderne stijl, voor op het fruit gericht. Het is een alternatief voor de traditie; met Frans in plaats van Amerikaans eiken en meer nieuw dan oud hout. Introverte neus met rijp rood fruit, zoete specerijen en sigaar. Onverwachts krachtig van smaak, met volop pruim, bosbes en ceder in de minerale finale.’

Verkrijgbaar: Wine & Spirits
Cijfer: 8,5
Prijs: € 13,99.

 

VIÑA LOREA CRIANZA 2016 (AH Excellent Selectie)

Dit schrijft Harold Hamersma:

‘De Spaanse keuze voor de AH Excellent Selectie. Lorea tot ons gekomen via Maria Larrea. Nee geen spelfout, toeval eerder. Keurige crianza. Vanille op zijn plek. Kersen in de maat. Tannines beteugeld. Soepel en zwierig.’

Verkrijgbaar: Albert Heijn
Cijfer: 8,0
Prijs : € 6,99

 

Waar zitten de verschillen?

Allebei dus goed beoordeeld door de gidsen, een (ruime) 8 gekregen door verschillende proevers, maar de prijsverschillen zijn groot. Nu komen wij om de hoek kijken. Waar zitten de verschillen? We proeven deze twee Rioja’s opnieuw, naast elkaar.

 

Rioja Crianza 2016 vergeleken: Rioja AH Excellent versus  Obalo
Rioja Crianza 2016 vergeleken: Rioja AH Excellent versus Obalo

Mening I love Food & Wine

Ah Excellent is het top-huismerk van Albert Heijn. Het gaat om wijnen uit klassieke gebieden die een soort benchmark zijn voor die regio. De Rioja Crianza uit de AH Excellent Selectie is afkomstig van het historische huis Cune.

Deze Rioja Viña Lorea is kersvers van smaak. Met frisse aroma’s van rood fruit en rode kersen. Het is een sappige soepele Rioja met een vleugje hout in de afdronk. Gekoeld schenken, dan is het zelfs een heerlijke terraswijn. (7,8)

De Rioja van het kwaliteitshuis Obalo is duidelijk op alle fronten van hogere kwaliteit. Dieper van kleur, hoger in alcohol (13,5 versus 14,5%). In geur en smaak ontdek je zwoel kersenfruit met mooie tonen van hout. Vol en rond. Duidelijk ook op het fruit gemaakt, maar met meer gelaagdheid, meer smaak en meer diepgang met mooie rijpe tannines. Een eetwijn! (8,5)

Conclusie: voor een leek zegt het etiket dus onvoldoende, want beide Rioja’s lijken hetzelfde. Allebei Crianza’s, allebei uit 2016. Toch zijn de verschillen héél groot. Beide wijnen leveren waar voor hun geld. Maar wil je een stapje méér, dan is de Rioja Obalo zijn prijs ook echt méér dan waard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *