Food & Wine journalist Onno Kleyn; wie kent hem niet? Opnieuw schrijft hij een duimendik boek. Dit keer niet over FOOD. Nee, nu zijn zijn avonturen over WIJN aan de beurt: ‘Wijn van Kleyn’.
Al eerder maakte hij furore met de boeken Mijn Italië, Mijn Frankrijk, Luilekkerland en De grote Kleyn. Nu is wijn aan de beurt.
Chateau Amsterdam
De boekpresentatie vindt plaats bij Chateau Amsterdam (zonder accent circonflexe!). En dat is niet toevallig zo gekozen, want in zijn boek wordt de ontstaansgeschiedenis van deze Amsterdamse ‘urban winery’ uitvoerig beschreven. Hier wordt wijn gemaakt van druiven overal uit Europa in de meest bijzondere combinaties onder de naam ‘vin d’Europe’ . Een uitermate leuke multifunctionele plek in Amsterdam Noord, waar je kunt eten aan de bar, maar ook een rondleiding kunt krijgen door de wijnmakerij. (Aanrader: zet in je agenda!)
Enthousiaste wijnverhalen
Zoals te verwachten is ‘Wijn van Kleyn’ geen leerboek, maar eerder een bundel vol enthousiaste wijnverhalen met anekdotes en wetenswaardigheden, afgewisseld met heerlijke recepten. Van Coq au vin en Andalusische snijbietpot naar warme ham met dragonsaus en kip met aubergine en verse kruiden. En daarbij ontbreekt een wijnadvies natuurlijk niet!
Maar al lezend leer je toch, op een speelse manier, heel veel over de wonderlijke wereld van de wijn. Onno Kleyn neemt je mee in zijn persoonlijke ontdekkingsreis door de wijn(wereld). Van de eerste stappen met nauwelijks drinkbare rode wijn van onbekende oorsprong naar de betere wijnen uit Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland. Over de nieuwe ontwikkelingen door de jaren heen bij het wijn maken en het wijn proeven. Over zin en onzin van terroir, over de verandering van smaak(voorkeuren), het sherrydieet, (te) veel wijn drinken en over de vele interessante wijnstreken en de wijnen die er vandaan komen. En uiteraard ontbreekt ook zijn historische kennis niet.
Volop inspiratie voor beginnende én ervaren wijnliefhebbers
En dan de wijn-spijs! Waar Onno Kleyn ook komt, er moet wat lekkers worden gegeten bij al die wijnen. Venkelworstjes bij de sangioveses, riesling bij de kip, gewurztraminer bij de Munster, Sauternes bij foie gras of blauwe kaas. Bij de vele anekdotes loopt het water je in de mond.
Al met al: het is een boek voor iedereen die houdt van de goede dingen van het leven. Bij de wat meer ervaren reiziger en wijnliefhebber zal een gevoel van déjà vu ontstaan bij zijn vele afwisselende verhalen, terwijl de beginnende wijnliefhebber zich geïnspireerd zal voelen door de ervaringen die beschreven zijn. Hoe dan ook, de liefde voor wijn en spijs spat er vanaf!
Geïnspireerd? Bestel het wijnboek hieronder:
Titel : Wijn van Kleyn
Auteur : Onno Kleyn
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 9789038813189
Prijs : € 29,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!