Naslagwerkje voor beginners

Wijnkenner word je zo

Vorig jaar deed ik de internationale wijncursus WSET2 en tijdens mijn studie kwam toen net het boek “Wijnkenner word je zo van Ophélie Neiman uit. Een grappig geïllustreerd werk bedoelt voor de beginnende wijnproever. Goeie timing dus om wat ik geleerd had naast de inhoud van dit boek te leggen.

Rondom wijn hangt een beetje het aura dat het ingewikkeld en elitair zou zijn. De schrijfster probeert dat met dit boek te doorbreken. Ze blaast het stoffige en dikdoenerige imago eraf door geestige teksten en heel veel illustraties van Yannis Varoutsikos. Elke pagina is gevuld met illustraties. Van schematische uitleg hoe wijn wordt geproduceerd, tot landkaarten met wijngebieden. Een losse kleurrijke en laagdrempelige stijl. Ik vind dat erg grappig, maar ik kan me ook voorstellen dat niet iedereen hiervan gecharmeerd zal zijn. Het heeft iets kinderlijks, iets wat sommige mensen misschien niet met wijn kunnen rijmen.

Karakters overbodig
Zeker ook omdat het boek is ingedeeld in 5 delen. Elk deel heeft een karaktertje gekregen dat een thema behandeld. Zo geeft Julia een feestje (hoe wijn te schenken). Helpt Tom bij de wijnoogst (hoe wijn gemaakt wordt)  en bezoekt Emma wijngaarden (wijngebieden en terroir). Voor mij persoonlijk zijn die karaktertjes wat overbodig. Het boek kan zonder hen en juist dat maakt het een beetje kinderlijk. Alsof je een studieboek van de basisschool leest. Maar de illustraties maken het geheel zeker helder en levendig.

Wijnkenner met een knipoog

Wat betreft de inhoud gaat het aardig gelijk op met mijn cursus WSET 2. Soms ligt de nadruk op andere dingen, maar ik kan geen al te grote verschillen ontdekken. Het boek richt zich op hen die nog geen kennis van wijn hebben, er over willen lezen, maar de grote naslagwerken (zoals Rousseau) te stoffig vinden. Of je na dit boek wijnkenner bent durf ik te betwijfelen, maar je moet de titel natuurlijk met een knipoog interpreteren. Als je echt een goede basis wilt leggen, kun je beter een cursus volgen. Al is het maar omdat je vooral heel veel moet proeven als je een echte kenner wilt worden.

Al met al een vermakelijk naslagwerkje voor de beginnende wijnproever.

 

Titel: Wijnkenner word je zo
Auteur: Ophélie Neiman
Illustrator: Yannis Varoutsikos
ISBN: 9461431082
Prijs: € 22,50

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *