Recensie Mijn Frankrijk

Culinair Frankrijk door de ogen van Onno Kleyn

Onno Kleyn noemt zichzelf een ‘proevende schrijver’. En schrijven kan die als de beste; levendig, verhalend met prachtige metaforen. Die talenten komen heel duidelijk aan bod in z’n allernieuwste boek ‘Mijn Frankrijk’. Afgelopen zomer kwam het boek uit. Maar dit duimendikke boek heb je niet 1-2-3 gelezen…

Heel eerlijk: met enige tegenzin begin ik te lezen, gewoon vooraan, zoals je een roman leest. ‘Mijn Frankrijk’ is geen gewoon culinair kookboek. Het voelt als een encyclopedie: duimendik, weinig opsmuk en geen foto’s. Daar moet je dus even doorheen bijten. Maar al heel snel word ik gegrepen door zijn verhaal.

Jolande leest Mijn Frankrijk
Culinair leesvoer tijdens mijn vakantie in Frankrijk

Verhalend kookboek

En ja, ik ben ook een echte Francofiel, net als Onno. Die liefde hebben we gemeen. Hij brengt het authentieke Franse gevoel tot leven, dat spreekt mij bijzonder aan. In feite is het een verhalend kookboek. Persoonlijke herinneringen en ontmoetingen wisselen elkaar af met klassieke Franse recepten. Vaak voorzien van een persoonlijke touch en relevante aanbevelingen, want het is de kunst om juist die traditionele gerechten (boeuf bourguignon, oeufs en meurette, escargots à la bourguignonne) helemaal correct te laten smaken. Onno gaat voor perfectie.

Culinaire geschiedenis komt tot leven

Behalve persoonlijke verhalen en recepten is het boek ook doorspekt met historische feiten. En dat is niet zo gek, want culinaire geschiedenis is een van zijn stokpaardjes. Hij zoekt zijn onderwerpen graag uit tot op de -diepe, diepe- bodem. Ik geef even een voorbeeld. Op bladzijde 63 weidt hij uit over het fenomeen ‘restaurant’. Wat betekent het woord, waar komt het vandaan? Hoe heeft het restaurant zich ontwikkeld in de loop der tijd, van middeleeuwen, via de 18e eeuw tot aan de tijd van Paul Bocuse, de broers Troisgros, Fernand Point en Roger Verger. Pas op pagina 70 laat hij dit onderwerp los, en slaat hij af naar Lyon, zoals hij zelf zegt, om ‘stil te staan bij een vrouw die de carrières van al die groten beïnvloedde: la mère Brazier’.

Portret Onno Kleyn
Portret Onno Kleyn

Details tot in de puntjes

Historie, persoonlijke verhalen en recepten wisselen elkaar af. Vooral de persoonlijke verhalen zijn voorzien van beeldende details. Details die je normaal gesproken vergeet, maar Onno kan die exact terughalen. Hoe doet hij dat, vraag ik mij af? Ik verdenk hem ervan dat hij een dagboek bijhoudt waarin hij al zijn Franse escapades heeft bijgehouden. Anders is het onmogelijk om zo precies en levendig het verleden op papier te krijgen.

Heerlijke Franse keuken

Sinds 1975 reist Onno rond door ‘La France’, en sinds 12 jaar heeft hij een huis in de Bourgogne. Niet alleen om op vakantie te gaan. Nee, hij kan daar gewoon doorwerken. Ondertussen loopt hij dan stad en land af (vooral marktjes) om de ‘echte’ Franse ingrediënten te kopen. Hij praat graag met z’n leveranciers en dat levert ongelooflijk veel kennis op. Die kennis is terug te vinden in zijn recepten. In dit boek vind je zo’n 120 recepten. Helaas zonder foto’s, maar wel duidelijk beschreven.

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon naar recept I Love Food & Wine

De eerste twee recepten van het boek wil ik meteen maken, want dit zijn ook mijn klassieke favorieten: oeufs mayonnaise en blanquette de veau. Ik ga zijn versies zeker uitproberen, en wellicht komen deze klassiekers (in welke vorm dan ook) uiteindelijk ook op I Love Food & Wine.

Anyway: opnieuw levert Onno Kleyn een geweldig standaardwerk af. Een lekkere dikke pil, die ervoor zorgt dat je de komende wintermaanden je niet hoeft te vervelen. Intussen vergaar je de nodige culinaire kennis. En bovendien weet je zeker dat met zijn recepten de ‘echte Franse keuken’ op tafel komt te staan. Bon appétit!

 

Bestellen kun je hier:

Cover Mijn Frankrijk van Onno KleynTitel : Mijn Frankrijk
Auteur : Onno Kleyn
Fotografie portret: Simon van Boxtel
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0991 5
Prijs : € 29,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *