Aanrader

De grote wijn-spijsbijbel

Nog een kerstcadeau nodig? Misschien is dit een idee. Onlangs uitgekomen: de Wijn-Spijs Bijbel van Victoria Moore. Een 468 pagina’s dik boek, boordevol grijze tekst. Met recht een echte BIJBEL. Maar zeer interessant om in huis te hebben, want het geeft je goed inzicht in het hoe en waarom van foodpairing. Een boek waar I Love Food & Wine een mening over ‘moet’ geven. En dat doen we met liefde…

In de inleiding van het boek stelt Victoria je meteen gerust. “Wijn bij het eten bedenken is leuk, maar meer een kunst dan een wetenschap. Er is geen goed of fout, er zijn alleen gradaties van genot.” Gelukkig dus, geen diepgravend geneuzel. Ze geeft alleen wat vuistregels en suggesties waarmee je kunt spelen, ook als je geen sterren-kok bent en geen grote wijnkelder bezit.

Wie is Victoria Moore?

Victoria Moore is naast professioneel wijnliefhebber ook een expert in de psychologie van smaakbeleving. Ze schrijft al ruim twintig jaar over wijn voor  New Statesman, Daily Mail en The Guardian. Tegenwoordig is ze wijncorrespondent voor The Telegraph en columnist voor BBC Olive Magazine. In 2015 werd ze door de jury van de International Wine Writers’Awards uitgeroepen tot ‘internationale wijncolumnist van het jaar’.

Smaak is meer dan alleen proeven

Evenals onze eigen smaakprofessor Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie vindt ook Victoria dat smaak & proeven een complexe zaak is. Je proeft niet alleen met je mond, maar ook je neus, ogen, oren en tastzin zijn onderdeel van dit proces. De kleur van een ingrediënt geeft informatie over wat je gaat proeven, de geur kan een herinnering oproepen. Tijdens het kauwen voelt een gerecht zacht, slijmerig of romig aan. Maar het kan ook een droog, knapperig of samentrekkend effect geven. Bovendien gaat Victoria uit van zes smaken. Niet alleen van zuur, zoet, bitter en zout, maar ook umami en vet zijn belangrijke parameters.

Kortom: SMAAK = smaakzin (proeven) + reukzin (ruiken) + somatische zintuigen (thermoceptie/temperatuurgewaarwording, tastzin en pijngewaarwording) + zicht + gehoor.

Wat drink je bij Kerstkalkoen?

Na deze uitleg over ‘proeven’ is het boek opgedeeld in twee delen: het eerste deel werkt van spijs naar wijn, het tweede deel werkt andersom. Ook mijn website I Love Food & Wine werkt op dezelfde manier. Bij elk gerecht krijg je advies over welke wijn erbij past. Maar ga je uit van een fles wijn, dan raden we allerlei mooie gerechten (met recept) aan.

Om je een idee te geven wat je kunt verwachten in deze ‘bijbel’, geef ik een voorbeeld. Gezien de komende  kerst is het misschien interessant om te weten hoe haar wijn-spijsadvies bij (Kerst)kalkoen luidt. Ze zegt het volgende:

Een sappige of aromatische wijn, rood of wit, bestrijdt het droge waar kalkoenvlees vaak naar neigt. Dolcetto, beaujolais, pinot noir, Spaanse garnacha zonder houtrijping, grillo en falanghina werpen zich gaarne in de strijd, terwijl het zachte aroma van pinot gris het vlees botermals doet smaken. Zoals zo vaak bij vlees bepalen de bijgerechten de wijnkeuze.”

Zo zie je dat ze je niet alleen vertelt over welke combinaties succesvol zijn, maar ook waarom die zo goed werken. Alles geordend volgens het alfabet, van A tot Z.

In deel 2 gaat ze uit van het druivenras. Ze vertelt dan eerst ‘hoe hij smaakt’, en vervolgens ‘wat je erbij eet’. Alles gelardeerd met aanvullende ‘lichte’ achtergrondinformatie. Prettig om te lezen, maar tegelijkertijd leer je ongemerkt ook nog het een en ander. Mooi toch?

Extra hoofdstuk

Speciaal voor deze Nederlandse uitgave is er een extra hoofdstuk over Nederlandse en Belgische wijnen toegevoegd. Wijnexpert / sommelier Niek Beute vertelt over 32 typisch Nederlandse ingrediënten als haring, komijnekaas, ossenworst,  en geeft daarbij een passend wijnadvies met wijnen afkomstig uit de Lage Landen (Nederland, België). En ook hier andersom. Wat zijn de typische druivenrassen uit ons land, ‘wat eet je erbij’, en waar kun je de wijn kopen.

Conclusie

Als je een liefhebber bent van lekker eten en drinken, dan is dit sprankelend geschreven boek een absolute ‘must’. Het zorgt ervoor dat wijn&spijs op de goede manier samenkomt. En je culinaire genot naar een hoger plan wordt getild.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Wijn-Spijs BijbelTitel: De wijn-spijsbijbel
Schrijfster: Victoria Moore
Uitgever: Atlascontact
Prijs: € 34,95*

Ook als e-book verkrijgbaar.

*Bij Bol.com al uitverkocht! Tweedehands: € 85,99

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kook- of wijnboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *