Nieuw in Nederland

VINEWAY; een nieuwe manier van online wijn kopen

Al jaren lang zijn er ontelbare wijn webshops in Nederland die elk op hun eigen manier wijn aan de man brengen. Maar nu is er ook VINEWAY. Een visionair concept, een zogenaamde wijn ontdekkingsreis, waarbij je eerst je wijn proeft, voordat je hele flessen aanschaft. Hoe gaat dit precies in z’n werk?

Het Vineway concept is opgezet door drie vrienden, Michal, Nehal en Matej; drie jonge mannen met een grote liefde voor wijn, met elk een andere expertise. Michal is verantwoordelijk voor de wijn selectie, Nehal is de expert op het gebied van dataverwerking en Matej heeft de financiële kant in handen. Ze wonen en werken in Slowakije (dit was vroeger een deel van Tsjecho-Slowakije) , een land dat grenst aan Tsjechië, Polen, Hongarije en Oostenrijk. Ondernemers pur sang! Ze zijn ervan overtuigd dat wijn drinken behalve lekker ook leuk moet zijn. Maar nog belangrijker: wijn uit Oost-Europa verdient het om ontdekt te worden. Met name bijzondere wijnmakers uit nog onontdekte regio’s hebben hun aandacht.

Portret Michal, Nehal en Matej
Van links naar rechts: Nehal, Michal en Matej; de ‘founders’ van Vineway

Research is de basis

Sinds het begin van 2022 is dit nieuwe wijnmerk op de markt. Maar daar ging héél veel research en onderzoek aan vooraf. Hoe zit de wijnwereld in elkaar, wat zoekt een jonge doelgroep, wat spreekt aan, hoe kun je kwalitatief digitaal wijnproeven, welke producenten zijn geschikt, hoe ga ik verpakken. Testen, proeven, nogmaals testen… Om uiteindelijk tot een vernieuwend product te komen.

Digitale beleving brengt de wijnmaker bij je thuis

Wat maakt VINEVAY anders dan anders? Uitgangspunt is wijn uit Oost-Europese landen bereikbaar maken voor Nederlandse wijnliefhebbers. Met name jonge wijnliefhebbers. Het concept is namelijk zeer modern, interactief en gebouwd rondom beleving. Dit gebeurt online door bijbehorende aantrekkelijke teksten, quizjes, filmpjes. Op deze manier brengen ze het proces van wijn maken voelbaar, dichtbij en persoonlijk.

Jouw smaak staat centraal

Behalve dat wijnbeleving een belangrijk onderdeel is van het concept, probeert dit wijnmerk je ook beter te leren kennen, want jouw persoonlijke smaak staat centraal en is richtinggevend. Via een quiz met 7 vragen probeert VINEVAY allereerst te achterhalen waar je van houdt, welke wijn vind jij lekker. Dit wordt opgeslagen in een database. Naarmate je langere tijd wijn bij VINEVAY bestelt, krijgt Vineway steeds meer zicht op jouw persoonlijke smaak. Met als gevolg dat je steeds vaker wijn aangeboden krijgt die past in jouw smaakprofiel.

Hoe werkt het concept?

Proefbox met 5 tubes van Vineway
Vineway proefbox

Via de website van VINEVAY bestel je de luxueuze proefbox gevuld met 5 glazen buisjes (tubes) van elk 100 ml. Elke buisje is voldoende voor 1 glas wijn.

Vervolgens beoordeel je thuis, op je gemak, de kwaliteit van de wijn. Tegelijkertijd kijk je (op je telefoon) naar de bijbehorende interactieve informatie van de wijnmakers en hun wijndomeinen. Hoe cute is dat!

Bevalt een wijn, dan kun je daarna overgaan tot het bestellen van hele flessen.

Modern luxueus met geheime sleutel

Maar er is meer, het concept is ook speels en uitdagend. Bovenop de proefbox ligt een zwart kaartje met een geheime sleutel: ‘your vineway secret key’. Wine Journey - Vineway het kaartje PrologueErnaast de streepjescode met een QR-code om te scannen met je telefoon. Plop…, en zo kom je in de website van Vineway. Ben je eenmaal binnen, dan begint de interactieve ondekkingsreis. Een voor een glijden de geleverde wijnen voorbij met alle informatie die je maar wilt hebben (wijnmaker, smaak, aroma’s, alcoholpercentage, prijs etc). Fris, innovatief en beeldend.

Hoe smaakt de wijn in mijn pakket?

In mijn pakket zitten twee witte wijnen en drie rode wijnen. De twee witten komen respectievelijk uit Oostenrijk en Slovenië. De drie rode wijnen zijn afkomstig uit Slowakije, Roemenië en Hongarije. Hoe smaakt dat dan?

1 Grüner Veltliner 2020 uit Oostenrijk van PMC Winery (Peter en Christoph Muenzenrieder)

Prima Grüner Veltliner, wat mineraal in de geur. De smaak is zoals je van doorsnee Grüner Veltliner mag verwachten: mooie zuren met een zacht rond mondgevoel. Een wijn die iedereen lekker vindt.

Vineway een tube wijn past in één glas2.Sauvignon Blanc 2020 uit Slovenië van Pulec Estate

Nog nooit eerder een Sauvignon Blanc uit Slovenië geproefd, maar deze is beslist stuivend te noemen en zeer herkenbaar. In de smaak frisse zuren en grassig, kruidig en een citrusbittertje in de afdronk. Hoewel de aroma’s in de app spreken over meloen en ananas, gaat het voor mij meer richting kruisbessen en groene appel.

3.Pinot Noir 2018 uit Hongarije van Etyeki Kúria Winery

Deze pinot noir heeft diverse awards gewonnen en dat is zeker te proeven. In de neus een mooie lichte kruidigheid met zachte aroma’s van rood fruit. In de smaak elegant, licht kruidig met mooie zuren en aroma’s van kersen.

4.Feteasca Neagra 2016 uit Roemenië van Winery Lacerta

Mooi licht kruidig van geur met wat vanille en rijp zwart fruit. In de smaak stevig en kruidig. Rijpe tannines met frisse zuren op de achtergrond. Aroma’s van rijpe kersen en blauwe bessen, wat specerijen en een vleugje mint. Geen borrelwijn, maar eentje die goed combineert met gegrilde entrecôte of eendenborst. Goed alternatief voor Bordeaux.

5.Dunaj 2019 uit Slowakije van Mrva & Stanko

Dit typisch Slowaakse druivenras is heel bijzonder. Afkomstig van een van de meest succesvolle domeinen in Slowakije. De wijn is spicy, maar niet zwaar. Fijne acidity met aroma’s van kersen en zwarte bessen. Aangename bittere chocoladetonen in de afdronk.

Proeven en tegelijkertijd interactief de informatie bekijken van Vineway
Proeven en tegelijkertijd interactief de informatie bekijken

Ideaal wijncadeau

Behalve dat de inhoud van hoge kwaliteit is, kun je dat ook zeggen over de uitstraling van het concept. De manier van verpakken is oogstrelend, modern en innovatief. Dus…, ideaal als cadeau om je wijnvrienden mee te verrassen!

Proefbox of abonnement

Ben je al hebberig geworden? Krijg je zin in dit Vineway concept? Bestel dan hier je eerste proefbox (€ 29,95). Als het concept bevalt, kun je daarna overgaan tot het bestellen van hele flessen. Maar ook is het mogelijk om een kwartaalabonnement af te nemen en door te gaan met het systeem van het proeven met de ‘geheime’ proefdoos, steeds gevuld met andere nieuwe wijn die je nog niet hebt geproefd. Je ontvangt dan elke 3 maanden een gepersonaliseerde wijnselectie voor de prijs van € 24,95. Aangevuld door een extra korting van € 10,- op bestellingen van hele flessen.

Daarnaast kun je ook kiezen voor de zogenaamde ‘geschenk’-optie. Dan betaal je eenmalig een bedrag van € 79,95. De ontvanger van het cadeau ontvangt dan een jaar lang elke drie maanden de ‘geheime’ proefbox.

 

BESTEL HIER JE EERSTE PROEFBOX

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vineway. Lees voor meer info mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *