Bier aan tafel

Nieuw: géén wijn, maar bier als foodpairing

Uiteraard blijf ik een fervent wijnliefhebber. Maar het moet gezegd: in de afgelopen vijftien jaar is het bierlandschap onherkenbaar veranderd. Alleen al in Nederland kwamen er honderden brouwerijen bij, en maakten veel nieuwe bierstijlen hun debuut. Bier, de meest gevarieerde drank op smaakgebied, staat meer in de schijnwerpers dan ooit. En daarbij is de rol van smaakbegeleider, die bier aan tafel spelen kan, herontdekt. Toch vinden sommige mensen het best eng: foodpairing met bier aan tafel, hoe dan? Lees verder!

Bier kent heel veel meer kleurschakeringen dan wijn, en dienovereenkomstig veel meer smaaknuances. De bekende Nederlandse smaakprofessor Peter Klosse meent zelfs dat de smaakvariëteit van bier het zevenvoudige dan dat van wijn is. Bovendien hebben alle bieren koolzuur, iets dat slechts weinig wijnen (behalve champagne) hebben, en juist dit maakt het zo mooi aan tafel. Want koolzuur reinigt de mond, wast de smaakpapillen, en bereidt telkens je tong op een nieuwe ervaring voor. Wow…, dat voorspelt veel goeds!

Voordelen van bier boven wijn

Om bier op de juiste wijze aan tafel in te zetten, putten we schaamteloos uit de jarenlange foodpairing ervaring die men met wijn aan tafel heeft opgedaan. Dat heeft voordelen. Wat houdt dat in?

  • Zo is bier een alcoholarme begeleider: we schenken namelijk evenveel bier in als we met wijn zouden doen. Maar bier bevat gemiddeld minder dan de helft van de hoeveelheid alcohol in vergelijking met wijn.
  • Bier is ook praktisch en efficiënter. Met een fles van 30 of 33 cl kun je twee personen precies goed inschenken. En gebruik gewoon wijnglazen: zo neem je ook de aroma’s optimaal waar!
|Foodpairing met bier
Er zijn vele bierstijlen te koop bij Dare to Drink

foodpairing met welk bier?

Veel koningskoppels vinden we bij de combinatie bier en kaas. Zo gaan veel wijnen op de loop voor blauwschimmelkaas (en laat men zoete ports (hoog alcohol!) of dessertwijnen aanrukken), terwijl bier zich net begint warm te lopen.

Een gerstewijn biedt met zijn vele restsuikers een warm bad voor het pittige blauw, een India Pale Ale versterkt de intense smaak verder, terwijl een porter, zeker bij milder blauw zoals Stilton, de combinatiekracht van port op kinderspel doet lijken.

Zachte witschimmelkazen voelen zich senang bij witbier of een pils, terwijl ook fruitbieren en zelfs droge stouts tot wonderschone combinaties leiden.

Een gebakken biefstuk, of een op houtskool gegrilde Tomahawk pairen met een abdijbier dubbel, een porter of zelfs een milde gerstewijn: puur genot.

Biefstuk met kruidenboter
Gebakken biefstuk met kruidenboter met abdijbier

 

Kabeljauw, op de huid gebakken: daar mag een Belgisch witbier bij. Doe hier geen Weizen voor in de plaats: dat werkt dan weer niet. Gerookte forel met saison, stout met oesters, mosselen gekookt in blond bier – ga er maar eens goed voor zitten.

Asperges met botersaus van Estée Strooker
Bij asperges met botersaus drink je witbier!

Asperges; op zichzelf of à la Flamande: zowel klassiek witbier, blond bier als saison werken op hun eigen onnavolgbare wijze tot een goede foodpairing.

 

Dessert met bier: ook dat kan!

Neem chocolademousse als dessert, serveer daar een gerstewijn bij en reken op applaus. Daarentegen is een bol vanilleroomijs al blij met een scheut porter of Export stout: meer is er niet nodig, hoewel je er best chocolade overheen mag raspen.

Je eindigt met een fruitsalade? Serveer daar een kriek bij en geniet. Carrot Cake en Belgian Style IPA – een bijna blindmakende lekkernij. Of een klassieke hangop van yoghurt met kersen of bramen, gecombineerd met een Gose – gekmakend vanwege het licht zilte dat danst op de vette, zurige fruitigheid.

Zoete worteltaart
Zoete worteltaart combineert goed met een IPA

 

Wil je een samengesteld bierpakket uitproberen met verschillende soorten speciaalbieren? Kijk dan eens bij de bierpakketten van Dare to Drink Different.
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *