Simple Food

Koken als Sergio Herman

Enige tijd geleden zag ik de documentaire Fucking Perfect over topkok Sergio Herman. Deze documentaire laat zien hoe het Herman (en zijn familie en collega’s) vergaat in het laatste jaar dat zijn drie sterren restaurant Oud Sluis nog open is. Als reden voor de sluiting van het restaurant wordt aangegeven dat alles is bereikt wat er te bereiken valt. Drie Michelinsterren, twintig punten van Gault&Millau wat een maximale beoordeling voor een chef-kok is, perfect dus. Maar daarnaast is er bij Herman ook de drang om meer tijd met zijn familie door te brengen. Op 22 december 2013 kookt Sergio Herman met zijn team voor de laatste keer de sterren van de hemel voor een groep familie, vrienden en bekenden, waaronder zijn zwaar dementerende vader van wie hij alles heeft geleerd maar dit einde niet meer bewust meemaakt. Een van de gerechten op deze avond is Langoustine Old School (à la Nage). In de keuken roept Herman luid dat het gerecht perfect moet zijn: “Het is wel voor mijn vader hè”. Kippenvel… 

Het kookboek

Onlangs verscheen van Sergio Herman het kookboek Simple Food, 60 eenvoudige gerechten voor thuis. In het voorwoord geeft hij aan dat hij inmiddels van koken thuis (zonder de druk van een restaurant) ook echt kan genieten. En dat hij er de laatste jaren achter is gekomen dat de momenten thuis zwaarder wegen dan wat dan ook. Het boek ziet er stoer uit, net als Sergio zelf. Veel mooie foto’s van de gerechten en van gezellige tafel-taferelen, want gastvrijheid is belangrijk voor Herman. Mooie lay-out met veel donkere kleuren. De 60 recepten zijn onderverdeeld in de categorieën: Apero, Jeugdsentiment, Simple chic, Mediterraan, Arabisch, Comfort food en Zoet. Alle recepten worden door Herman zelf ingeleid met een kort persoonlijk verhaaltje, zeer interessant.

Uitgeprobeerd

Omdat hij de waardering voor zijn vader niet onder stoelen of banken steekt, heb ik uit Simple Food gekozen voor het gerecht ‘Personeelscurry van mijn pa’ (zie foto), een gerecht dat uiteraard in de rubriek Jeugdsentiment staat. Een heerlijk gerecht van gekookte aardappelen, zoete ui, currypasta, het vlees van gegrilde kippenbouten, gekookte basmatirijst, eieren, room, lente-ui en bieslook. Het gerecht wordt, wanneer het op het bord ligt, afgemaakt met een handje Hollandse garnalen (net zoals pa altijd stiekem deed). Dit gerecht is inderdaad simpel te maken hoewel het wel wat voorbereidingstijd vergt.  Wanneer je door het boek bladert, kom je meerdere gerechten tegen waarbij ingrediënten staan die nou niet direct in iedere keukenla te vinden zijn, zoals ingelegd mosterdzaad en chardonnay-azijn. En sommige gerechten kosten best veel tijd om te maken. Dat laatste heeft dan weer te maken met het feit dat alles zelfgemaakt wordt, zoals de pesto’s, vinaigrettes, sauzen en dressings. En dat verwacht je natuurlijk ook van een echte chef-kok. 

Mening

Ik ga zeker meer koken uit dit kookboek! De curry was een goed gerecht om mee te beginnen, maar binnenkort ga ik ook de kibbeling uitproberen en de rog Singapore staat ook op het verlanglijstje.

Of Sergio Herman het nou echt rustiger heeft zoals hij in dit boek doet vermoeden vraag ik me af. Hij heeft met restaurant The Jane in Antwerpen inmiddels weer een topzaak neergezet en opende onlangs enkele Frites Ateliers (want sjieke frites is hip). Maar wij als amateurs kunnen met dit prachtige boek nu ook echte Sergio Hermannetjes op tafel toveren, en dat geeft toch een sterrengevoel!

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Simple FoodTitel : Simple food
Auteur: Sergio Herman
Uitgever : Minestrone
ISBN : 9789490028817
Prijs : € 29,50

 

 

 

Op de hoogte blijven van kookboekennieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

2 reacties op “Koken als Sergio Herman”

  1. Wat schrijf je leuk Anita!
    Inderdaad was het een documentaire waar ik ook met heel veel plezier naar gekeken heb!
    De wachttijd voor een afspraak in The Jane was een half jaar terug al behoorlijk lang voordat mijn dochter en echtgenoot daar konden gaan eten!
    Het boek Spreekt me aan, zeker omdat de tijd van etentjes met vrienden en vooraf een of meerdere dagen voorbereiding niet meer zo haalbaar is!

  2. Je hebt gelijk, er staan behoorlijk wat moeilijk verkrijgbare ingrediënten in het boek. Chardonnay-azijn is natuurlijk niets anders dan witte wijnazijn. Neem dan een kwalitatief goede. Overigens heb ik gisteren de kibbeling met tartaarsaus gemaakt. Een beetje goochelen, maar lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *