Zomerwijn

Rosé The Pale: veel waar voor weinig geld!

Rosé is dé zomerwijn bij uitstek. Vooral die verleidelijke lichtgekleurde rosés uit de Provence zetten op dit moment te toon. Nieuw is The Pale; een rosé by Sacha Lichine. Het is een lichtend voorbeeld van deze meer dan populaire Franse wijn. Bovendien ook nog eens aantrekkelijk geprijsd. Maar wat maakt deze sappige rosé onweerstaanbaar? Lees mijn verhaal.

De allermooiste rosé komt uit de Provence. Deze lichtgekleurde rosés met die frisse kruidige smaak is het type rosé dat iedereen wil drinken. Met als gevolg dat deze rosé overal ter wereld wordt nagemaakt. Maar de Provence is en blijft de bakermat.

Whispering Angel: legendarische prijswinner

Dé rosé-wijnmaker van de Provence is Château D’Esclans. Zij maken dé referentie als het gaat over roséwijn; en een van hun topics is de Whispering Angel. In 2006 werd deze prijswinnende rosé geïntroduceerd door eigenaar en wijn-fenomeen Sacha Lichine als de nieuwe standaard voor rosé uit de Côtes de Provence. Hij wilde de beste roséwijn ter wereld maken en op die manier een ‘Renaissance of Rosé’ tot stand brengen. En dat is meer dan gelukt, met als start Whispering Angel.

 

Wie is Sacha Lichine?

Sacha Lichine is een in Bordeaux geboren Fransman met een Amerikaanse opleiding. De passie voor wijn werd hem met de paplepel ingegeven door zijn vader Alexis Lichine; die ook wel de ‘paus van de wijn’ werd genoemd. Tijdens de zomers in zijn jeugd werkte zoon Sacha al in de wijngaard op het familiedomein, Chateau Prieuré Lichine.

Sacha Lichine, eigenaar van Chateau d'Esclans
Sacha Lichine, eigenaar van Chateau d’Esclans, verantwoordelijk voor de opmars van Provence rosé

Op slechts 23-jarige leeftijd begon hij zijn veelzijdige carrière, van luxueuze wijnreizen in Frankrijk tot het oprichten van Sacha Lichine Estate Selections, een wijnonderhandelaar voor Bourgogne- en Rhône-wijnen.

Hij werkte als sommelier in een gerenommeerd restaurant in Boston en bij een grote Amerikaanse distributeur voordat hij op 27-jarige leeftijd Château Prieure Lichine ging leiden. Sacha’s innovatieve aanpak resulteerde in de creatie van Sacha Lichine – Vins Sans Frontieres, een collectie wijnen van Franse telers. Zijn overname in 2006 van het magische landgoed Chateau d’Esclans in de Provence bracht niet alleen een wereldberoemd merk voort, maar ook ongekende groei in de rosé-categorie.

Chateau d’Esclans, het stijlvolle domein van Sacha Lichine
Chateau d’Esclans, het stijlvolle domein van Sacha Lichine

The Pale rosé made by Sacha Lichine

Een van Sacha’s laatste wapenfeiten is de ontwikkeling van een nieuwe rosé met de naam The Pale. Evenals zijn andere rosés (in totaal maakt hij er 6) is ook ‘The Pale’ afkomstig van het prachtige Chateau d’Esclans. In tegenstelling tot het boegbeeld Whispering Angel, die valt onder AOC Côtes de Provence, is The Pale een zogenaamde IGP-wijn. Die valt dan onder de categorie Vins de Pays.

Côtes de Provence is een onderdeel van het departement Var
Côtes de Provence is een onderdeel van het departement Var

Druiven komen uit departement Var

Het kostte wat inspanning om te achterhalen waarom The Pale een zogenaamde IGP-wijn is geworden in plaats van AOC. Uiteindelijk kwam het verlossende antwoord uit Frankrijk van Thomas Schreckinger, hoofd communicatie. Bij Chateau d’Esclans wijn wilden ze hun totale portfolio uitbreiden met een rosé met een fris toegankelijk karakter. Hiervoor werden kwaliteits wijngaarden geselecteerd uit de totale departement Var, en niet alleen uit de wijnregio Côtes de Provence (onderdeel van de Var).

Dat leverde een mooie lichtgekleurde rosé op, die zelfs een nog een tikkeltje lichter van kleur is in vergelijking met de Whispering Angel. Ook de uitmonstering is opvallend anders. De fles zelf is robuust en heeft een schroefdop. En het label is modern en fris van kleur geïnspireerd op de ‘roaring twenties’. Een uiterlijk dat jonge mensen meteen zal aanspreken.

 

Hoe smaakt The Pale, rosé by Sacha Lichine?

Rosé The Pale van Chateau d'EsclansThe Pale is een toegankelijke energieke rosé die zowel in de neus als in de smaak lekker fris en fruitig overkomt. In de geur ontdek je aroma’s van appel, perzik en meloen. In de smaak zonnig, verkwikkend en kruidig met aroma’s van framboos, grapefruit en perzik.

 

The Pale versus Whispering Angel?

Het prijsverschil tussen de The Pale en Whispering Angel rosé is redelijk groot. Bij Bovino kost The Pale € 12,95 en Whispering Angel is tien euro duurder. Is dat het geld waard, vraag je je af?

We deden een blinde test. En wat blijkt? Er is duidelijk verschil in smaak. De Whispering Angel is complexer, ronder en meer smooth. Door z’n complexiteit kan deze rosé met gemak stevige mediterrane gerechten aan zoals bijvoorbeeld een Spaanse paella. De smaken vloeien in elkaar over. Maar ook The Pale is niet te versmaden. Verfrissend en fruitig. Een mooie rosé die z’n prijs helemaal waard is.

Rosé The Pale van Chateau d'Esclans versus Whispering Angel
Rosé The Pale van Chateau d’Esclans versus Whispering Angel

Wat eten bij The Pale rosé?

The Pale is een perfecte rosé voor het aperitief. Lichtvoetig en zomers. Goed te combineren met borrelhapjes zoals deze bruchetta niçoise. Maar ook heel fijn bij andere zomerse (niet te zware ) gerechten als de traditionele salade niçoise uit de Provence.

Bruschetta Nicoise
Bruschetta Nicoise

Andere gerechten van I Love Food & Wine die het ook goed gaan doen zijn… Ik zet ze op een rijtje. Klik op de link voor het bijbehorende recept.

Salade met gemarineerde aardbeien en verse geitenkaas
Salade met gemarineerde aardbeien en verse geitenkaas

 

 
Pin deze zomerwijn
Wil je deze wijntip niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je wijn makkelijk terugvinden.