Klassieker

Pissaladière (Franse uienpizza) & Planeta La Segreta

CODE AFBEELDING

Grijze wolken, regen, wind…, dit sombere weekend doet mij heftig verlangen naar zomer, zon en vakantie. Heimwee. Daarom deze pissaladière op het menu. Oorspronkelijk wordt dit gemaakt van brooddeeg, maar wij maken hem van bladerdeeg. Makkelijker, en eigenlijk nog veel lekkerder!

Welke wijn bij Pissaladière?

Voor de hand liggend bij een pissaladière: rosé uit de Provence, zoals de Miraval. Maar ook een fles Planeta la Segreta Rosso (te koop bij Gall&Gall) doet het uitstekend. Smaakkenmerken van deze Siciliaanse rode wijn zijn: zacht, rond met veel kruidigheid en mooi bosfruit. Dat vormt een perfecte combinatie met deze Provençaalse pizza met uien, ansjovis, tomaat en tijm. Zoet gestoofde uien sluiten aan op het rijpe fruit in de wijn. Tijm benadrukt de kruidigheid. En frisse tomaten accentueren de elegantie van de wijn. Ik waan mij weer even terug op mijn vakantieadres.

 

Pissaladière

Pissaladière (Franse uienpizza)

Voorbereiding: 50 minuten
baktijd 20 minuten
Onweerstaanbare pizza uit de Provence. Belegd met gekaramelliseerde gestoofde uien, ansjovis en zwarte olijven. Daar blijf je van eten...
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 1 dl melk
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 750 g uien in dunne halve ringen
  • 3 grote tenen knoflook in plakjes
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • zout versgemalen peper
  • 16 zwarte olijven zonder pit Taggia, AH Excellent
  • 1 potje tomatensaus met basilicum à 400 gram

Bereiding
 

  • Laat de ansjovisfilets even uitlekken. Leg ze in een kom met de melk en laat ca. 15 minuten staan (hierdoor worden ze iets minder zout). Spoel ze af onder koud stromend water, dep droog met keukenpapier en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Verwarm de olie in een braadpan. Voeg de uien, knoflook, Provençaalse kruiden toe en meng tot alles met de olie bedekt is. Bedek de uien met een stuk aluminiumfolie, leg de deksel op de pan en stoof de uien zachtjes in ca. 25 minuten tot ze helemaal zacht zijn. Schep halverwege even om.
  • Roer de tomatensaus  door het uimengsel, draai het vuur hoger en laat het mengsel ongeveer 5 minuten doorkoken tot het vocht is verdampt en de massa is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg erover uit. Maak de rand ietsje dikker door het deeg iets om te rollen. Verdeel het uimengsel erover en laat de rand vrij. Garneer met de ansjovisreepjes (in ruitpatroon) en olijven. Bak de pizza in ca. 20-25 minuten goudbruin.

Notities

bakplaat, bakpapier

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Recept Pissaladière Franse uienpizza uit de Provençaalse met uien, ansjovis, tomaat en tijm. Makkelijk te maken met kant-en-klaar pizzadeeg. Combineer met een Franse rosé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept