Grijze wolken, regen, wind…, dit sombere weekend doet mij heftig verlangen naar zomer, zon en vakantie. Heimwee. Daarom deze pissaladière op het menu. Oorspronkelijk wordt dit gemaakt van brooddeeg, maar wij maken hem van bladerdeeg. Makkelijker, en eigenlijk nog veel lekkerder!
Welke wijn bij Pissaladière?
Voor de hand liggend bij een pissaladière: rosé uit de Provence, zoals de Miraval. Maar ook een fles Planeta la Segreta Rosso (te koop bij Gall&Gall) doet het uitstekend. Smaakkenmerken van deze Siciliaanse rode wijn zijn: zacht, rond met veel kruidigheid en mooi bosfruit. Dat vormt een perfecte combinatie met deze Provençaalse pizza met uien, ansjovis, tomaat en tijm. Zoet gestoofde uien sluiten aan op het rijpe fruit in de wijn. Tijm benadrukt de kruidigheid. En frisse tomaten accentueren de elegantie van de wijn. Ik waan mij weer even terug op mijn vakantieadres.

Pissaladière (Franse uienpizza)
Ingredienten
- 1 blikje ansjovisfilets
- 1 dl melk
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 g uien in dunne halve ringen
- 3 grote tenen knoflook in plakjes
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- zout versgemalen peper
- 16 zwarte olijven zonder pit Taggia, AH Excellent
- 1 potje tomatensaus met basilicum à 400 gram
Bereiding
- Laat de ansjovisfilets even uitlekken. Leg ze in een kom met de melk en laat ca. 15 minuten staan (hierdoor worden ze iets minder zout). Spoel ze af onder koud stromend water, dep droog met keukenpapier en snijd ze in de lengte doormidden.
- Verwarm de olie in een braadpan. Voeg de uien, knoflook, Provençaalse kruiden toe en meng tot alles met de olie bedekt is. Bedek de uien met een stuk aluminiumfolie, leg de deksel op de pan en stoof de uien zachtjes in ca. 25 minuten tot ze helemaal zacht zijn. Schep halverwege even om.
- Roer de tomatensaus door het uimengsel, draai het vuur hoger en laat het mengsel ongeveer 5 minuten doorkoken tot het vocht is verdampt en de massa is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg erover uit. Maak de rand ietsje dikker door het deeg iets om te rollen. Verdeel het uimengsel erover en laat de rand vrij. Garneer met de ansjovisreepjes (in ruitpatroon) en olijven. Bak de pizza in ca. 20-25 minuten goudbruin.
Notities
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!