Zomers wit

Duitse Silvaner

Deze Duitse Silvaner van Weingut Wagner Stempel uit Rheinhessen is ‘slechts’ een Gutswein. Als deze Silvaner hun instapwijn, eenvoudigste wijn, is, hoe zullen hun andere wijnen dan wel niet smaken? Dit is al zo’n onvergetelijke Silvaner die snel doet verlangen naar een tweede glas.

Wagner Stempel is een familiedomein dat al negen generaties in de familie is. Het domein ligt in het uiterste westen van Rheinhessen, een paar kilometer ten zuiden van Bad Kreuznach. In dit gebied vind je steile hellingen, afgewisseld met heidevelden, snelstromende beekjes en verlaten steengroeven. Sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw staat Daniel Wagner aan het roer. Hij concentreert zich op klassieke druiven als silvaner, pinot blanc en riesling en is overgeschakeld op organische wijnbouw. In 2004 werd Daniel in de Duitse wijnwereld uitgeroepen tot ‘Newcomer of the Year’ en trad Wagner Stempel toe tot de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter), de top van Duitse wijnbedrijven. Elk jaar weer krijgen zijn wijnen zeer lovende recensies in de wijnbladen en –boeken.

Deze Silvaner wordt gemaakt van druiven die hand geplukt zijn en zorgvuldig geselecteerd  worden. Een langzame vergisting zorgt voor extra aroma’s en smaak in de wijn.

Fris, zuiver en verlangend naar meer

Dit is heel wat anders dan de laffe, enigszins zoete en weeïge wijnen die we vroeger voorgeschoteld kregen uit Rheinhessen. Dit is fris en zuiver. De wijn geurt naar gele appels, bloemetjes, zelfs wat tropisch. In de smaak rijp wit fruit met lekkere zuren. Geen wangentrekkende zuren, maar zacht en ingetogen. Klein bittertje na en een afdronk die lang blijft hangen. Deze Silvaner smaakt naar meer en is z’n geld dubbel en dwars waard.

Wat eten we bij deze wijn?

Deze heerlijk frisse Silvaner doet het heel goed in dit seizoen met asperges à la Flamande, asperges op klassieke wijze bereid met beenham, gekookte eieren, gesmolten boter en gekookte krieltjes.  Wil je het liever iets minder klassiek, kies dan voor een quiche met asperges, zalm en dille of een salade met garnalen of de ravioli met asperges en garnalen. Ook bij een gegrild visje is deze Silvaner niet te versmaden.

Deze tekst is geschreven door Astrid Stoops.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties. Geef je hier op.