Wist je dat ik voor het magazine WineLife in elke nummer de wijn & spijs recepten verzorg die passen bij de wijnen uit de Koopgids? Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft wijnschrijver Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema. Voor de uitgave die nu in de winkel ligt (nummer 79), luidt het thema: krachtige rode wijnen gemaakt van de primitivo- of zinfandeldruif. Uit hun selectie viel mijn oog op de Primitivo Cantine Le Grotte, een soepele krachtpatser uit het Zuid-Italiaanse Apulië.
Zowel Primitivo als Zinfandel-wijnen zijn heerlijke, volle wijnen voor in de herfst en winter. Magda proefde dit keer samen met Lukas Wiegman, sommelier en mede-eigenaar van de wijneducatie en -consultancy club NOTK in totaal 57 wijnen, waarvan er 42 uit Italië afkomstig waren en 14 Zinfandels uit Californië.
Primitivo of Zinfandel: hetzelfde DNA?
Waarom Primitivo en Zinfandel in één proeverij, zul je misschien denken? Ze stammen namelijk af van dezelfde oermoeder, en lijken daardoor erg op elkaar! Tribidrag is de officiële en oudste naam van deze oermoeder; een blauwe druif die tegenwoordig in Italië primitivo en in Californië zinfandel wordt genoemd. De ontdekking van hun stamboom leest als een avonturenroman waarover je in WineLife nummer 79 meer kunt lezen.
Hoe smaakt Primitivo Cantine le Grotte?
Mijn keus uit deze lange lijst viel dus op de Primitivo Cantine Le Grotte. Hij is donkerrood, houtgerijpt, vol en krachtig zoals je van een Primitivo mag verwachten, maar heeft ook iets speels en soepels door de aanwezige fijne zuren. Daardoor valt hij niet zwaar en is het een goede begeleider van gerechten waar je op koude dagen trek in hebt. Van verse worst tot gefrituurde halloumi en veel meer. Ook een aanrader voor bij je plateau met pittige kaas. Let wel op: iets je koeler smaakt ie nog lekkerder (16 – 18 °C).
Wat eten bij Primitivo Cantine le Grotte?
Recepten van gerechten die perfect bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op I Love Food & Wine. Er past van alles bij zowel vegetarische gerechten als biefstuk of wild. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet.
- Biefstuk met kruidenboter
- Broodje Koreaanse tempeh burger
- Entrecote met pepersaus
- Gehaktbrood in bladerdeeg met appel-vijgenchutney
- Hachee
- Hazenpeper
- Hertenbiefstuk met in port gemarineerde vijg
- Hertenstoofschotel met pasta
- Kwartel met spek
- Lamsstoofschotel met artisjokharten en olijven
- Linzenstoof met miso
- Meatloaf
- Ossobuco
- Spruitjesstamppot met pecannoten
- Wildgoulash
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT
Deze fantastische Primitivo is te koop via de website nieuwewijnen.nl. De prijs is € 11,95
Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 79 ligt nu in de winkel en kijk anders op winelife.nl bij WineLife 79. Je vindt er ook het hele verhaal over de ontdekking dat tribidrag, primitivo en zinfandel dezelfde druivenrassen zijn.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!