WineLife & Sappige krachtpatsers

8,8 pnt: Primitivo Cantine le Grotte

Wist je dat ik voor het magazine WineLife in elke nummer de wijn & spijs recepten verzorg die passen bij de wijnen uit de Koopgids? Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft wijnschrijver Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema. Voor de uitgave die nu in de winkel ligt (nummer 79), luidt het thema: krachtige rode wijnen gemaakt van de primitivo- of zinfandeldruif. Uit hun selectie viel mijn oog op de Primitivo Cantine Le Grotte, een soepele krachtpatser uit het Zuid-Italiaanse Apulië.

Zowel Primitivo als Zinfandel-wijnen zijn heerlijke, volle wijnen voor in de herfst en winter. Magda proefde dit keer samen met Lukas Wiegman, sommelier en mede-eigenaar van de wijneducatie en -consultancy club NOTK in totaal 57 wijnen, waarvan er 42 uit Italië afkomstig waren en 14 Zinfandels uit Californië.

Primitivo of Zinfandel: hetzelfde DNA?

Waarom Primitivo en Zinfandel in één proeverij, zul je misschien denken? Ze stammen namelijk af van dezelfde oermoeder, en lijken daardoor erg op elkaar! Tribidrag is de officiële en oudste naam van deze oermoeder; een blauwe druif die tegenwoordig in Italië primitivo en in Californië zinfandel wordt genoemd. De ontdekking van hun stamboom leest als een avonturenroman waarover je in WineLife nummer 79 meer kunt lezen.

Hoe smaakt Primitivo Cantine le Grotte?

Mijn keus uit deze lange lijst viel dus op de Primitivo Cantine Le Grotte. Hij is donkerrood, houtgerijpt, vol en krachtig zoals je van een Primitivo mag verwachten, maar heeft ook iets speels en soepels door de aanwezige fijne zuren. Daardoor valt hij niet zwaar en is het een goede begeleider van gerechten waar je op koude dagen trek in hebt. Van verse worst tot gefrituurde halloumi en veel meer. Ook een aanrader voor bij je plateau met pittige kaas. Let wel op: iets je koeler smaakt ie nog lekkerder (16 – 18 °C).

Hollandse hachee
Hollandse hachee zoals het hoort

Wat eten bij Primitivo Cantine le Grotte?

Recepten van gerechten die perfect bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op I Love Food & Wine. Er past van alles bij zowel vegetarische gerechten als biefstuk of wild. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet.

 

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT

Wil je dit ook proeven?
Deze fantastische Primitivo is te koop via de website nieuwewijnen.nl. De prijs is € 11,95

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 79 ligt nu in de winkel en kijk anders op winelife.nl bij WineLife 79. Je vindt er ook het hele verhaal over de ontdekking dat tribidrag, primitivo en zinfandel dezelfde druivenrassen zijn.