Lazy Sunday

Pasta met ossenstaartsaus

Ossenstaartsoep ken je wel, maar wist je dat je van zo’n ossenstaart ook fantastisch stoofvlees kan maken? Het is een echt weekendrecept, want dit ‘vlees’ moet wel wat langer opstaan. Je bestelt (of koopt) de ossenstaart gewoon bij de slager. Meer maken kan natuurlijk ook, het resterende deel kun je heel goed bewaren in de vriezer voor een andere keer.

Welke wijn bij Pasta met ossenstaartsaus?

Smaakt heerlijk met een zachte Bordeaux uit de Médoc. Kijk voor meer informatie op Wijn van de Dag.

6 personenca. 5 uur

Ingrediënten

  • 1 kg ossenstaart in losse stukken
  • 1 eetlepel bloem
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram boter
  • 3 rode uien, in halve ringen
  • 1 middelgrote winterwortel, in kleine blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 200 ml gezeefde tomaten
  • 140 ml rode wijn
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 500 ml runderbouillon
  • 500 gram gedroogde pasta (bv strozzapreti of fusilli)
  • verse peterselie voor garnering

Stap 1

Wentel de stukken ossenstaart door de bloem, bestrooi met peper en zout. Verhit de boter in een grote stoofpan en bak de ossenstaart rondom goudbruin. Haal de stukken uit de pan. Bak in het achtergebleven bakvet ui, wortel en knoflook even aan. Voeg toe: tomatenblokjes, gezeefde tomaat, rode wijn, het vlees en de specerijen. Vul de pan dan aan met runderbouillon zodat het vlees bijna onder staat. Zet de deksel op de pan en laat de ossenstaart in ca. 4 tot 5 uur op het kleinste pitje op het laagste vuur heel zachtjes sudderen. Als er heel veel vocht verdampt dan kun je dat altijd aanvullen met een beetje runderbouillon.

Stap 2

Wanneer het vlees gaar is haal je de ossenstaart uit de pan. Verwijder het kaneelstokje en kruidnagels. Pluk je met je vingers het vlees van de botten (beetje zoals met pulled pork) en doe het vlees terug in de pan. Laat dan nog ca. 15 minuten pruttelen zonder deksel op de pan zodat de saus een beetje kan indikken.

Stap 3

Kook intussen de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en doe terug in de pan. Voeg 1 soeplepel van de saus toe. Roer dit rustig door elkaar; zo krijg je een mooie aangemaakte pasta. Verdeel de pasta over zes warme pastaborden. Schep de rest van de saus erover. Garneer met een beetje verse peterselie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *