Frisfruitig rood

7.2 pnt Barbera van Braida

Piëmonte is, evenals Toscane, een zeer beroemde wijnregio in het noordwesten van Italië. Bekend vanwege twee iconische wijnen: Barolo en Barbaresco. Dit zijn twee krachtige rode wijnen gemaakt van de nebbiolo-druif. Maar de rode wijn van de barbera-druif is ook heel populair. Het proefpanel van I Love Food & Wine kreeg onlangs een zeer gerenommeerde Barbera d’Asti 2014 voorgeschoteld van het wijnhuis Braida. Een wijn met een goede beoordeling van  twee (van de drie) rode glaasjes in de Gambero Rosso-wijngids (2017). Het proefpanel was een pietsie minder enthousiast.

Hoewel de barbera-druif wereldwijd staat aangeplant, is de Noord-Italiaanse wijnregio Piëmonte de bakermat. Hier maken ze twee versies: Barbera d’Alba  en Barbera d’Asti. De Alba-variant is de stevige versie, terwijl de Barbera uit Asti  lichter van kleur en frivoler van smaak is.

Braida: huis met een verhaal

Het huis Braida is een echt familiebedrijf gespecialiseerd in het maken van Barbera-wijn uit de Asti-regio. Het huis wordt gerund door broer en zus Guiseppe en Raffaella (beide oenoloog). Zij zijn de derde generatie. In de jaren zestig erft grootvader  Giacomo Bologna niet alleen een kleine wijngaard, maar ook de bijnaam ‘Braida’ van zijn vader. Zijn vader was namelijk een grote fan van de beroemde speler Braida die kampioen was in de typisch Piëmonte-sport ‘pallone elastico’. Een bijzonder elastisch balspel dat gespeeld wordt in de stad op een kerkplein. Inmiddels is het bedrijf aardig gegroeid; ze bezitten momenteel 27 hectare, waarvan 17 in productie.

Fris kersenfruit

Deze Barbera d’Asti Monte Bruna is helderrood van kleur. De neus is aangenaam met aroma’s van kersen en fris bosfruit (bosaardbeien). De aandronk is eveneens fris met redelijk wat zuren afkomstig van de barbera-druif. Ook hier aroma’s van kersenfruit met een zachte houtlagering. Een strakke, licht drogende, maar lange afdronk. Hier kun je heel goed iets bij eten!

Wat eet je bij Barbera d’Asti van Braida?

Deze wijn schenk je bij een mooi diner. Denk aan gegrild rood vlees of gebakken lamskoteletten. Maar ook heerlijk bij allerlei Italiaanse gerechten zoals Spaghetti Bolognese, pasta tagliata, pizza pepperoni, osso buco, klassieke lasagne, risotto met paddenstoelen. Maar ook overheerlijk bij spareribs van de bbq, of een hamburger met bacon en kaas. Ook tortellini met geroosterde groenten en worst is een goede match.

Klik op de linkjes voor de bijbehorende recepten!!!

Op de hoogte blijven van de lekkerste wijn-spijscombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief!