Frisfruitig rood

7.2 pnt Barbera van Braida

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Piëmonte is, evenals Toscane, een zeer beroemde wijnregio in het noordwesten van Italië. Bekend vanwege twee iconische wijnen: Barolo en Barbaresco. Dit zijn twee krachtige rode wijnen gemaakt van de nebbiolo-druif. Maar de rode wijn van de barbera-druif is ook heel populair. Het proefpanel van I Love Food & Wine kreeg onlangs een zeer gerenommeerde Barbera d’Asti 2014 voorgeschoteld van het wijnhuis Braida. Een wijn met een goede beoordeling van  twee (van de drie) rode glaasjes in de Gambero Rosso-wijngids (2017). Het proefpanel was een pietsie minder enthousiast.

Hoewel de barbera-druif wereldwijd staat aangeplant, is de Noord-Italiaanse wijnregio Piëmonte de bakermat. Hier maken ze twee versies: Barbera d’Alba  en Barbera d’Asti. De Alba-variant is de stevige versie, terwijl de Barbera uit Asti  lichter van kleur en frivoler van smaak is.

Braida: huis met een verhaal

Het huis Braida is een echt familiebedrijf gespecialiseerd in het maken van Barbera-wijn uit de Asti-regio. Het huis wordt gerund door broer en zus Guiseppe en Raffaella (beide oenoloog). Zij zijn de derde generatie. In de jaren zestig erft grootvader  Giacomo Bologna niet alleen een kleine wijngaard, maar ook de bijnaam ‘Braida’ van zijn vader. Zijn vader was namelijk een grote fan van de beroemde speler Braida die kampioen was in de typisch Piëmonte-sport ‘pallone elastico’. Een bijzonder elastisch balspel dat gespeeld wordt in de stad op een kerkplein. Inmiddels is het bedrijf aardig gegroeid; ze bezitten momenteel 27 hectare, waarvan 17 in productie.

Fris kersenfruit

Deze Barbera d’Asti Monte Bruna is helderrood van kleur. De neus is aangenaam met aroma’s van kersen en fris bosfruit (bosaardbeien). De aandronk is eveneens fris met redelijk wat zuren afkomstig van de barbera-druif. Ook hier aroma’s van kersenfruit met een zachte houtlagering. Een strakke, licht drogende, maar lange afdronk. Hier kun je heel goed iets bij eten!

Wat eet je bij Barbera d’Asti van Braida?

Deze wijn schenk je bij een mooi diner. Denk aan gegrild rood vlees of gebakken lamskoteletten. Maar ook heerlijk bij allerlei Italiaanse gerechten zoals Spaghetti Bolognese, pasta tagliata, pizza pepperoni, osso buco, klassieke lasagne, risotto met paddenstoelen. Maar ook overheerlijk bij spareribs van de bbq, of een hamburger met bacon en kaas. Ook tortellini met geroosterde groenten en worst is een goede match.

Klik op de linkjes voor de bijbehorende recepten!!!

Op de hoogte blijven van de lekkerste wijn-spijscombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Peter Duijn 11 juli 2017 om 21:35 uur

    Beste I Love Food Wine,
    Kleine correctie:
    Het gerenommeerde wijnhuis Braïda wordt niet door twee broers geleid, maar door broer en zus.
    Guiseppe (broer) en Raffaella (zus) hebben nu de leiding over dit wijnhuis.
    Hun vader heeft, met de topwijn Bricco dell’Uccelone, Barbera op de (wijn)kaart gezet.
    Daarnaast heeft hun familie nog een geweldig restaurant in hetzelfde dorp.

    • Jolande Vos Jolande Vos 12 juli 2017 om 09:29 uur

      Hi Peter,

      Ja, dat krijg je ervan als er niet persoonlijk bent geweest, ha, ha. Heel goed dat je mij hiervan op de hoogte brengt; ik ga de tekst aanpassen met jouw aanvullingen.Bedankt.

      Groet, Jolande

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *