Meatless Monday

Frittata met artisjokharten

Vandaag, op meatless monday, maken we frittata met artisjokharten. Het recept is afkomstig uit het kookboek Green Delicious van Natascha Boudewijn. De schrijfster zegt hierover: “Frittata is weer zo’n Italiaanse vondst waar je al je lievelingsgroenten, kruiden, kazen en noten in kwijt kunt. Snel klaar en altijd goed. Geweldig dus voor je eigen oogst, die steeds anders is! Ik geef je hier het recept van mijn lievelingsversie”.

4 personen30 minuten
 

Ingrediënten 

  • 1 blik artisjokharten (390 g)
  • 2 eetlepels bloem
  • 10 eieren van blije kippen
  • 50 gram geraspte Pecorino
  • 2 tenen knoflook
  • nootmuskaat
  • 40 gram wilde (of gewone) rucola
  • olijfolie
  • 100 gram Taleggio-kaas, in kleine plakjes

Stap 1

Verwarm de oven tot 190 ºC. Giet de artisjokharten af. Snijd ze in tweeën en haal ze door de bloem.

Stap 2

Meng in een kom de eieren met de Pecorino en pers er de knoflook boven uit. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Schep de rucola erdoor.

Stap 3

Verhit in een koekenpan wat olijfolie en bak de artisjokharten op middelhoog vuur in ca. 5 minuten goudbruin. Keer ze regelmatig om. Schenk het eimengsel erbij en verdeel de rucola gelijkmatig over de pan. Leg de plakjes Taleggio erop en bak de frittata op laag vuur in ca. 10 minuten gaar aan de onderkant. Zet de pan vervolgens in de oven en laat nog ca. 10 minuten bakken tot de frittata gaar is (het midden van de frittata moet gestold zijn). Serveer warm of op kamertemperatuur, met knapperig brood en een groene salade.

Welke wijn bij frittata met artisjokharten?

De kaas geeft de frittata een volle smaak en maakt hem licht pittig. De artisjokharten zorgen voor een iets zuur accent. Een witte wijn ligt voor de hand. En aangezien een frittata van Italiaanse oorsprong, kiezen we voor een Italiaanse witte Vermentino. Fris, vol met een aangenaam bittertje die goed aansluit bij de artisjok. Maar ook een Soave zal heerlijk smaken.

 

Green Delicious kookboekKookboek Green Delicious

Natascha Boudewijn laat je met dit boek genieten van de pracht en culinaire veelzijdigheid van groente, verse kruiden en eetbare bloemen. Zij doet alles zelf: zaaien, oogsten, recepten schrijven, stylen en fotograferen. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Green Delicious
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1360 0
Prijs: € 19,95 op bol.com

Meer ‘recepten van de dag’ in je mailbox? Geef je hier op.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *