courgettesalade van Ottolenghi

Meatless Monday
Courgettesalade van Ottolenghi

Mijn favoriete courgettesalade komt uit het  kookboek ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi. Groente is hier het uitgangspunt. Deze succesvolle Londense traiteur en restaurateur verzamelde hiervoor 120 originele gerechten met groente in de hoofdrol. Van wortelgroenten, aubergine, paddenstoelen tot granen, pasta en verse peulvruchten. In feite is het een vegetarisch kookboek, maar dan wel heel creatief en spannend uitgevoerd. Het is een van zijn eerste kookboeken die in Nederland is uitgebracht. Daarna volgden er nog vijf (Plenty more, Nopi, Het kookboek, Jeruzalem, Sweet). De recepten zijn soms wat bewerkelijk, maar deze salade niet. Zo gebeurd. Echt een aanrader! 

Welke wijn bij Courgettesalade met hazelnoten?

Combineer deze salade met bijvoorbeeld Verdicchio. De frisheid past bij de courgette en basilicum, de stevigheid heb je nodig om tegenwicht te bieden aan de hazelnoten en de Parmezaanse kaas. Mooie combi! Maar ook een andere frisse witte wijn combineert goed. Denk aan Sauvignon Blanc, Soave of Vermentino.

Muziek: Mia Doi Todd met Summer Lover.

4 personen30 minuten
 

Ingrediënten

  • 50 gram hazelnoten zonder vlies
  • 800 gram kleine courgettes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel balsamico-azijn
  • 30 gram basilicumblaadjes
  • 80 gram Parmezaanse kaas, geschaafd
  • 2 theelepels hazelnootolie
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verhit een droge koekenpan en bak de hazelnoten in enkele minuten lichtbruin. Laat afkoelen voor je ze grof hakt.

Stap 2

Zet een geribbelde grillpan op hoog vuur en laat hem bijna roodgloeiend worden, minstens 5 minuten. Snijd intussen beide uiteinden van de courgettes af en snijd  de courgettes met een kaasschaaf in lange plakken. (Binnenste deel met zaadjes niet gebruiken.) Doe ze in een schaal en schud ze om met de helft van de olijfolie (=2 eetlepels) en wat zout en peper. Let de plakken op de hete grillpan en rooster ze ca. 2 minuten aan beiden kanten. Doe de plakken weer in de schaal en giet de balsamico-azijn erover en schep even om.

Stap 3

Voeg, als de courgettes zijn afgekoeld, de overige 2 eetlepels, basilicumblaadjes en de hazelnoten toe. Meng alles luchtig, en breng op smaak met zout en peper. Schik de salade op 4 borden (evt. wat blaadjes rucolasalade eronder), verdeel de parmezaan erover en besprenkel hem met de hazelnootolie.

Kookboek: Plenty

cover PlentyEen kookboek voor de groenteliefhebber. Het bevat 120 originele gerechten. De meeste recepten ontwikkelde Ottolenghi voor zijn populaire column ‘De nieuwe vegetariër’ in de weekendbijlage van de Guardian.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Plenty
Auteurs: Yotam ottolenghi
Uitgever: Fontaine
Prijs: € 21,95

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *