Robuuste zwoelheid

Donkerrode passie uit Granada

Het leek onwaarschijnlijk dat wijnmaker Horacio Calvente op de ontoegangelijke hoogten van de Sierra Nevada een kwaliteitswijn zou kunnen maken, maar tegen alle verwachtingen in deed hij dat toch. Deze Calvente Guidalere Crianza bleek een succes. Het proefpanel van I Love Food & Wine was zeer onder de indruk. De beoordeling is er dan ook naar…

Niet geholpen door de steile hellingen met een hellingshoek van 15 tot 45 graden begon  Horacio Calvente in 1996 te experimenteren met de verwaarloosde wijnstokken van de Moscatel de Alejandria door ze rigoreus te snoeien. Tot groot succes overigens; zijn Calvente Guindalera Blanco Seco stond op de kaart van Ferran Adria’s El Bulli en in de gids ‘1001 wijnen die je geproefd moet hebben’ (2008 uitgave).

Uniek microklimaat

Het geheim van Horacio’s wijnen ligt in het unieke microklimaat van de 8 ha wijngaarden in La Guindalera en Castillejos verborgen. Zowel de 700-1200 meter hoogte in de Sierra de los Guajares, als de zeewind  matigt de temperaturen. Ook het behoorlijke verschil in dag en nacht temperaturen helpt. Deze langzame en evenwichtige rijping vind je terug in de fles.

Verrassend rood

De Calvente Guidalera Crianza 2011 verrast.  De wijn is in balans, ondanks haar 14,5% alcohol. Het is een krachtpatser, maar met een lievelijk karakter.  De kleur is diep en donkerrood. In de geur rijpe fruit aromas, zoals kersen, pruimen, maar  ook hout, vanille en rauwe chocola. Gemaakt van tempranillo, syrah, cabernet en merlot druiven vult de wijn meteen de mond. Hij is vol, krachtig, maar niet overdreven. Neigt naar een nieuwe wereld Bordeaux , maar dan anders:  sappiger, met veel zonnig,  rijp rood fruit en kruiden van zoete specerijen.  De tannines zijn ook rijper, minder streng. De afdronk is tegen lang aan. Ook in Nederland sloeg de Calvente Guidalera Crianza aan. Harold Hamersma gaf de Calvente Guidalera Crianza 2009 in De Grote Hamersma (2015) een 8,5.

Welke gerechten bij deze wijn?

Deze wijn smaakt heel goed bij biefstuk met kruidenboter of een entrecote. Ook bij Spaanse tapas combineert hij perfect. Of accentueer de kruidigheid in de wijn en zet hem naast de Marokkaanse gehakballetjes,  Homemade rode uiensoep of de pittige maaltijdsoep met zwarte bonen.

 

Met korting te bestellen

Lezers van I Love Food & Wine krijgen 5% korting wanneer ze deze wijn bij Granada Wijnen gaan bestellen. Gebruik de kortingscode ILFW5, en klik op de link in de rechterkolom hiernaast ‘Deze wijn kopen’.

 

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.