Spruitjes: als kind lustte ik dit niet. Maar tegenwoordig ben ik fan van deze groente. Maar helemaal van deze geroosterde spruitjes uit de oven van mijn vriendin Liesbeth. Drie tenen knoflook lijkt misschien veel en heftig, maar in combinatie met de geroosterde spruitjes, vissaus en citroen valt dat echt helemaal niet meer op. Vanaf nu wil ik nooit meer anders. Echt een super-aanrader. Bedankt voor het recept Liesbeth.
Kook spruitjes tot snot (wat veel mensen doen) en je hebt stinkbommen. Maar ga je ze roosteren dan smaken ze totaal anders. Roosteren met spek, knoflook en tijm bijvoorbeeld. Of zoals in dit recept met citroen, chili, knoflook en vissaus.
Liesbeth: ‘Mijn man Herman is dol op umami smaken en vindt het leuk om te experimenteren met inmaken. Ooit is hij begonnen met het zelf maken van colatura: een vissaus die al door de Romeinen gebruikt werd. We hebben altijd een fles staan die ik gebruik voor dit spruitjesgerecht. Maar het kan ook prima met vissaus uit de toko!’
Spruitjes kopen en bewaren
Je kunt spruitjes los of voorverpakt kopen. Spruitjes schoonmaken is eenvoudig. Snijd het stronkje er vanaf. Controleer op vergeelde en/of vuile topjes. Houd de spruitjes heel of snijd ze doormidden of in vieren, afhankelijk van hun grootte. In sommige recepten staat dat je in de onderkant van de spruitjes een X moet snijden om het garen te bevorderen. Maar dat is helemaal niet nodig!
Geroosterde spruitjes met vissaus
Ingredienten
- 1 kg spruitjes
- 4 eetlepels olijfolie
- 1-2 theelepels chilivlokken
- ½ citroen
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 2-3 eetlepels vissaus
Extra nodig
- bakplaat met bakpapier
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200℃. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Schep ze om met de 3 eetlepels olijfolie en chilivlokken.
- Verdeel de spruitjes over een met bakpapier bedekte bakplaat. Rooster ze in ca. 20 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege om.
- Rasp intussen de schil van de halve citroen en pers de helft uit. Meng de knoflook met de citroenrasp, het sap en 2 eetlepels vissaus.
- Haal de bakplaat uit de oven als de spruiten geschroeid en bruin zijn en doe ze in een schaal. Schep het vissausmengsel erdoor. Proef: als je de smaak sterker wilt kun je er nog wat vissaus door doen. Besprenkel met de rest van de olie en serveer direct.
We hebben nog een ander heerlijk recept van geroosterde spruitjes uit de oven: Geroosterde spruitjes met zoete aardappel en chipolata-worstjes. Ook een aanrader.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen