Proeven in de Douro (2)
De smaak van Quevedo

De Dourovallei ontdekken; die wens stond al heel lang op mijn to do-list. Dus toen ik de uitnodiging kreeg van Quevedo om port te komen proeven in Portugal, hoefde ik niet heel lang na te denken. Het was een onvergetelijke trip. Niet alleen de port van Quevedo stond op het programma. Nee, eigenaar Oscar Quevedo liet ons (Ghislaine, Jody, Tamara en ik) ook de stad Porto zien, reed door de prachtige Dourovallei, liet ons kennismaken met de leukste culinaire hotspots en we maakten een wandeling door de wijngaard waar op dat moment de druiven werden geoogst. Kijk naar het bovenstaande filmpje en ontdek hoe mooi de Dourovallei is, en hoe Quevedo zijn port maakt…

 Vanuit Porto rijden we met de auto van Oscar Quevedo naar de Dourovallei; een van de mooiste wijngebieden van de hele wereld! Prachtige groene, steile hellingen rijzen majestueus op vanaf de Douro-rivier. Vanuit de havenstad Porto (Sao Bente Station) kun je ook heel simpel met de trein het portgebied bereiken. Dit staat bekend als een van de mooiste treinreizen van Europa. De trein passeert 26 tunnels en 30 bruggen en rijdt ratelend langs de wijngaarden waar de ‘portdruiven’ groeien. In Régua kun je overstappen op de zogenaamde Douro-line, nog dieper het portgebied in. Hier lijkt de treinrails zich vast te klampen aan de rotsen en bomen. Een ware belevenis, waar ik graag nog eens voor terug kom.

Portcocktail met tonicDineren doen we bij Castas e Pratos, een hip restaurant annex wijnbar in Régua. Verfrissende start op het terras met een witte port met tonic-cocktail. Daarna serveren ze een heerlijk 5-gangendiner voor ons. Ook hier komt de wijn van Quevedo opnieuw op tafel. Het mooiste gerecht was het gepocheerde ei met foie gras en morriles-saus. Echt een aanrader!

Oogsten in de Douro

Wandelen door de wijngaard is leuk, maar een wandeling door de port-wijngaarden van Quevedo in de Douro is onvergetelijk. Zeker wanneer daar ook nog eens wordt geoogst. Deze wijngaard (Quinta das Mós, 20 ha) ligt in het centrum van de Douro Superior, dichtbij de rivier op een hoogte van 100 tot 250 meter . We mogen even helpen/proeven hoe het oogsten voelt en Oscar laat zien hoe de verschillende druivenrassen van elkaar verschillen. De helft van deze portwijngaard is een zogenaamde ‘field-blend’. Dat betekent dat de belangrijkste vier rassen gewoon door elkaar in één wijngaard staan: Tinta Roriz (=tempranillo), Tinta Barocca, Touriga Franca, Touriga National.

Gegrillde biefstuk met zeezout
Gegrilleerde biefstuk op een terras aan de Douro

Dan lunchen bij restaurant Cais da Ferradosa in Sao João da Perqueira is een waar genoegen, en dat is zacht uitgedrukt. Het terras ligt aan het water met uitzicht op de steile hellingen. Het eten is basic en supervers; we eten gegrilleerde vis uit de rivier en gegrilleerde biefstuk met zeezout. Daarna zwemmen in de rivier bij het strandje. Je voelt je een koning te rijk: de hemel op aarde!

Port Proeverij

Na deze verfrissende duik staat de port klaar. We beginnen met een rondleiding door de kelder onder leiding van zus Claudia, de wijnmaker. Dan proeven we de hele range van Quevedo.

 

Quevedo portproeverij in de Douro
We proeven 11 verschillende ports
  • Light dry white: niet in Nederland te koop.
  • White 3 jaar oud: mooi goudgeel van kleur. Bloemig, lichte honingaroma’s. Lekker bij een kokosmacroon. Of een banoffee pie van banaan en caramel.
  • Rosé port: rond en vol, beetje ziltig, aroma’s van rood fruit. Ook lekker als cocktail met tonic.
  • Ruby port: véél rood fruit in de neus en smaak. Heerlijk in combinatie met desserts met rood fruit, zoals kersencake met kaneel of de kersentiramisu.
  • LBV 2012: rijp gestoofd rood fruit (kersen, bramen), complex, niet zwaar. Combineert uitstekend met blauwschimmel-kaas.
  • Tawny 5 jaar: oranjebruin van kleur. In de geur gedroogd fruit, pruimen, rozijnen. Smaak is zacht en elegant. Met aroma’s van noten en gedroogd fruit. Proef hem eens met deze Chocolade-notentaart (Baby Ruthtaart).
  • Tawny Special Reserve 8 jaar: alle aroma’s zijn intens; noten, rozijnen en gedroogd fruit. Perfect bij belegen Hollandse boerenkaas.
  • 10 jaar old Tawny: kleur is kastanjebruin, geur is intens met carameltonen. Caramel komt ook terug in de smaak, maar ook aroma’s van noten, gedroogd fruit. Combineer eens met roodschimmelkaas als Munster of Vacherin Mont d’Or. Ook lekker in combinatie met chocoladedesserts.
  • Colheita 2000: kleur eveneens kastanjebruin. Zeer geurig met aroma’s van vanille en pruimen. In de smaak zacht, intens en complex met lange afdronk.
  • Very old white blend: subtiel en verfijnd
  • 20 jaar old Tawny: kleur licht caramel. De smaak is verfijnd en zacht met aroma’s van vanille, noten, rozijnen. Lekker met blauwschimmelkaas met oranjemarmelade. Florentinetaartjes of  de chocolade-notentaart.

Benieuwd om ook de port van Quevedo te proeven? Dat kan! Dit merk staat exclusief in de schappen van Jumbo voor een zeer schappelijke prijs. Het ontdekken waard!!! Ook online te bestellen.

Meer weten over de verschillen in port? Kijk dan nog even naar dit filmpje.

Met dank aan Ghislaine Melman van Melman Communications en Oscar Quevedo voor de fantastische rondleiding door de Dourovallei.

 

Op de hoogte blijven van meer leuk wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *