Champagne rosé Taittinger

Ladies Lunch in pink

Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij opening van het Prestige Rosé Champagne seizoen tijdens een Ladies Lunch in Pink in het luxueuze L’Europe in Amsterdam. Het was een charmante aangelegenheid met alléén vrouwelijke gasten aan tafel en met Vitalie Taittinger als gastvrouw.

Op zo’n uitnodiging zeg ik natuurlijk: ‘Ja, graag’! Daar hoef ik geen moment over na te denken. Want ik ben gek op champagne en vooral op de kleine RM (=Récoltant-Manipulant*)  producenten uit deze streek. Maar ik proef ook met liefde de grand marques om up-to-date te blijven. Zeker die van familiebedrijf Taittinger, een van de oudste champagnehuizen, waar de kinderen nog mede-eigenaar zijn en zelf meewerken in het bedrijf.

Ladies lunch in pink

Stijlvol in rose

Dus ‘on y vas’, hup naar Amsterdam waar in de Prinsenkamer van L’Europa een geweldig ontvangst wacht met een echte ladieslunch in ‘high rosé champagne’-style. De in de uitnodiging ‘touch of pink’ was mooi, elegant en opvallend verwerkt in de decoratie van de kamer. Zelfs doorgetrokken tot de bloemen in de ijsklontjes. Een Prinsenkamer vol met bloemen, strak gedekte tafel en een geweldig high tea buffet met zowel hartig en zoet waar zelfs Maxima zich bij thuis zou voelen.

Na een warme ontvangst van Vitalie Taittinger en de lieftallige ( ja ja de enige man in ons midden) Wouter ( van Oud Reuchlin & Boelen) mochten 20 ladies in pink de rosé champagne proeven & pairen met al dit lekkers van de buffettafel.

Thema van de middag: ‘Geniet van het leven, wees sexy en speels. Wees de vrouw die je kan zijn, want vrouwen mogen in de drukte van nu extra genieten van mooie champagne, zo vaak mogelijk als het kan. Voor iedere dag dat je leeft. Omdat je vrouw bent. Geniet!’

‘Geniet van het leven, wees sexy en speels’

Opvallende kleur

Wat mij opviel aan deze rosé champagne is dat de rose kleur echt aanwezig was. Dit komt doordat er rode wijn (15 %) aan het einde van de blending wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat deze stevige rose kleur: meer richting rood-rose en lekker opvallend. Met mooie fijne bubbels. De wijn heeft minimaal 3 jaar op de lie gelegen, en dat doet haar goed.  Een wat volwassen look met idem bubbels die wat vol overkomen in de mond en een klein vettig mondgevoel achterlaten.

Verleidelijk aanwezig

Omdat ik gek ben op pinot meunier valt het meteen op dat deze druif in deze champagne wel degelijk aanwezig is (iets meer dan 15 %) in tegenstelling tot de Taittinger Grands Cru. Na een klein gesprek met Vitalie werd meteen duidelijk waarom. Bij Taittinger gebruiken ze de pinot meunier alleen in hun basis champagnes, maar niet in hun millésimé of grand cru. Ze vindt de pinot meunier zelf een geweldige druif, maar ze bezitten bij hun in de familie niet de juiste stokken en wijngaarden om deze druif tot zijn maximale potentieel te krijgen. Raar maar waar. Een battle of the fittest welke de kleine boeren op dit moment winnen. Tenminste, als je een voorkeur geeft aan pinot meunier gerelateerde champagnes. Wat proeven we hier?
Fris, jong, en vooral rood fruit. In de ondertoon iets kruidig, maar toch blijven kersen, frambozen en mild rijpe bramen de boventoon voeren. Medium complex. Subtiel. Verleidelijk. Ja echt vrouwelijk, maar dan een vrouw die weet wat ze wil en haar mond opentrekt en niet stil in een hoekje blijft afwachten wat je haar komt vertellen. Gewoon heerlijk aanwezig, maar geen diva.

Zoet & hartig

Na verschillende wijn-spijscombinaties te hebben geproefd van makarons, mango smoothies tot clubsandwich met kip konden wij, lucky ladies, ervan uitgaan dat deze sexy, vrouwelijke en zeer fruitige champagne een breed scala van gerechtjes aan kon. Misschien de zwarte bessen en mango wat beter dan de hele zoete aardbeien of roomkaas. Toch een wijn die blijft staan en waar maakt waar het deze dag om gaat; genieten van het leven.  Kortom veel geleerd. Gedroomd en genoten. Nog even gebabbeld over dat fruits de mer (op zijn frans geserveerd) ook een geweldige combinatie zou zijn.

Kortom: een geslaagde middag met een thema wat voor mij persoonlijk meer mag worden uitgedragen. Namelijk dat champagne vaker moet en kan worden geschonken. Op naar de zomer vol met bubbels en hopelijk nog meer van dit soort initiatieven.

En genieten, dat mag. Doen dus.

*          RM : Dit zijn wijnbouwers die de opbrengst van hun wijngaard niet verkopen, maar daar onder eigen naam champagne van produceren. Dit wordt altijd op het etiket vermeldt met de letters RM + een cijfercode.

Foto’s: Tony Perez
De tekst is geschreven door José Smit.

 

Wil je op de hoogte blijven van culinair nieuws? Geef je hier op.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *