Genomineerd!

Interview met wijnvrouw Claudia van Dongen

De race om de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar 2021’ is opnieuw van start gegaan. Vorig jaar is de titel gewonnen door (mijn vriendin) Magda van der Rijst (lees hier nog even haar verhaal). Voor 2021 is inmiddels wijnvrouw Claudia van Dongen genomineerd. Tijd voor een gesprek! En dat doet dit keer wijnschrijver Marieke Kruize; een nieuw lid van het I Love Food & Wine-team. Zij kent Claudia van Dongen al langer en is fan van haar. In dit interview brengt ze Claudia mooi tot leven. Lees haar verhaal…

Marieke Kruize: wijnschrijver
Marieke Kruize: wijnschrijver

Marieke: ‘Ik kan me mijn eerste kennismaking met Claudia van Dongen nog goed herinneren. Tijdens een Vinologenweekend was zij als laatste aan de beurt met een presentatie over Australische wijnen. Geen suffe PowerPointpresentatie met rijtjes feiten, maar inspirerende foto’s van wijngaarden, wijnmakers en wijnhuizen. Met grote gebaren en sprankelende ogen vertelde zij over haar reis naar dit mooie wijnland. Ik was verkocht. 3 weken later had ik me aangemeld voor haar Wine2Move cursus. Inmiddels heb ik er ruim 10 wijnreizen en talloze themaproeverijen en masterclasses op zitten.

 Met haar enorme passie voor wijn en haar eigenzinnige manier van werken inspireert ze een grote groep wijnliefhebbers. Geen wonder dat ze dit jaar is genomineerd voor de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’. Een korte kennismaking.’

Claudia van Dongen als eerste genomineerd voor 2021 Wijnvrouw van het Jaar
Claudia van Dongen als eerste genomineerd voor 2021

Passie

De interesse voor wijn zit er bij Claudia van Dongen (indirect) al vroeg in. Op de middelbare school zijn biologie en aardrijkskunde haar favoriete vakken. Tijdens haar studie aan de Lerarenopleiding werkt ze in de horeca, waardoor ze al wat van het wijnvak kan proeven. Maar de bliksem slaat pas echt in tijdens een etentje bij Eetcafé De Egelantier in Breda. Een medewerkster schenkt haar de maandwijn in, een glas Fleurie.  ‘Ik ging helemaal uit mijn dak’, zegt Claudia. De volgende dag gaat ze naar Wijnhuis Oktober om de wijn te kopen. De medewerkster vertelt haar het verhaal over de wijn en het wijnhuis. ‘Ik wist niet dat er zoveel te vertellen was over wijn. “Dit wil ik ook!”, dacht ik.’ Claudia stort zich op verschillende wijncursussen en binnen anderhalf jaar heeft ze haar eerste baan in de wijn als medewerker verkoop bij ISPC, gevolgd door verschillende functies bij Verbunt en Sligro. Inkoop, verkoop, klantencursussen, trainen van andere medewerkers, reizen naar wijnmakers, alles zorgt ervoor dat Claudia een enorme kennis en ervaring opdoet in de wijnwereld en haar passie voor wijn steeds groter wordt.

Eigenzinnig

Al na een paar jaar begint het te kriebelen bij Claudia. Ze vindt het enorm leuk om mensen te inspireren met haar verhalen en ze kennis te laten maken met mooie, minder bekende wijnen. ‘Ik had het gevoel een ander soort proeverijen te geven dan de meesten. Met meer focus op bijzondere wijnen, en op het verhaal achter de wijn.’ Ze richt haar eigen bedrijf op van waaruit ze, naast haar vaste baan, kleinschalig wijncursussen geeft. Langzaam maar zeker groeit het aanbod uit naar het organiseren van wijnreizen en het adviseren en trainen van kleine en grote wijnbedrijven en horeca.

De focus op bijzondere wijnhuizen en wijnmakers is een rode draad in haar bedrijf. Wijnhuizen en wijnboeren die net even anders werken dan anderen.

Claudia op wijnreis in Spanje bij Raventos I Blanc
Claudia op wijnreis in Spanje bij Raventos I Blanc

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. Ze ziet het als haar missie om wijnliefhebbers te laten zien dat dit de toekomst van de wijnbouw is. ‘De groeiende aandacht voor duurzaamheid  is een must in de huidige wijnbouw. Er worden grote stappen gemaakt op het gebied van biologische en biodynamische wijnbouw. Een gezonde omgeving en bodem, en aandacht in de wijngaard en in de kelders maken het verschil tussen een terroirwijn en een technische wijn’. Het liefst neemt ze met haar cursisten mee naar de wijnboeren. ‘Tijdens een wijnreis zien de cursisten wat een wijn maakt zoals hij is’, zegt Claudia. ‘Door met je voeten in de wijngaard te staan en de wijnboer in levende lijve te ontmoeten snap je de wijn beter.’

Ik heb de dynamiek van een live proeverij nodig!

Wijnvrouwen

In de ruim 30 jaar die Claudia nu in de wijnwereld werkzaam is heeft ze een verschuiving gezien in de aanwezigheid van vrouwen. ‘Zowel in aantallen als in functies is er veel veranderd’, zegt ze. ‘Er zijn meer vrouwelijke wijnmakers die niet uit een wijnmakersfamilie komen, en die dus echt voor het vak hebben gekozen. En ook in de wijnhandel zijn er meer vrouwen bijgekomen.’

Duidelijke verschillen in de werkwijze van mannelijke en vrouwelijke wijnmakers ziet ze niet echt . ‘Iedere wijnmaker, man of vrouw, heeft zijn eigen werkwijze. Ik heb wel het idee dat vrouwelijke wijnmakers zich vaak serieuzer op hun vak storten, meer gedegen te werk gaan. Misschien omdat ze het gevoel hebben zich meer te moeten bewijzen in deze toch nog vooral door mannen gedomineerde wereld?’

Inspirerend

Twee vrouwen uit de internationale wijnwereld inspireren haar enorm. ‘Silvia Imparato van het Italiaanse Montevetrano. Zij maakt de wijnen niet zelf, maar bedenkt ze wel. Zij is Montevetrano, stijlvol, origineel en perfectionistisch. En daarbij delen we één van mijn grootste hobby’s: fotografie.’ Een andere vrouw die Claudia inspireert is Françoise Antech van Maison Antech in de Limoux. ‘Ze is even sprankelend als haar wijnen. Daarbij is ze vernieuwend en heeft ze lef. Als één van de weinigen in dit gebied focust ze zich op de lokale Mauzac-druif, waar ze topwijnen van maakt.’

Ik doe het liefst gewoon lekker mijn werk

Claudia voelt zich vereerd dat ze genomineerd is voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2021. ‘Een goed initiatief om Nederlandse wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Al hoeven die schijnwerpers wat mij betreft niet zo op mij gericht te zijn’, lacht ze. ‘Ik doe het liefst gewoon lekker mijn werk.’

 

Wijnen die je laten juichen

Het nieuwste project van Claudia is het bedrijf Juichwijnen, dat ze samen met wijncollega en goede vriend Jeroen Verdonk runt. ‘In Juichwijnen komt alles bij elkaar’, zegt Claudia. ‘Mijn liefde voor bijzondere wijnen met een verhaal, de bezoeken aan wijnboeren, wijnliefhebbers inspireren met de wijnen en het verhaal, het laten ‘shinen’ van unieke wijnhuizen en hun wijnen.’ Het idee ontstond tijdens een wijnreis naar Rioja en Ribera del Duero. Na het zoveelste geweldige bezoek aan een mooi wijnhuis filosofeerden Claudia en Jeroen over het opzetten van een wijnclub. ‘Hoe mooi zou het zijn om deze supergave wijnen en de verhalen te kunnen delen met andere wijnliefhebbers, en ze een op deze manier mee te nemen naar de wijnmakers?’

 

Jeroen en Claudia; eigenaars van Juichwijnen

 

Succesvol concept

Het plan verdween een paar jaar naar de achtergrond, maar kwam tijdens de corona-periode weer bovendrijven. Het concept is simpel, maar enorm succesvol. Vier keer per jaar selecteren Claudia en Jeroen een aantal bijzondere seizoenswijnen, die je alleen kunt kopen als je lid bent van de club. Tijdens een speciaal proefevenement worden de wijnen uitgereikt aan de kopers. ‘Dankzij de oprichting van Juichwijnen ben ik de coronatijd toch best goed doorgekomen’, lacht Claudia. ‘Maar ik snak ernaar om op reis te gaan en weer live cursussen en masterclasses te gaan geven. Online proeverijen zijn niet mijn ding, ik heb de dynamiek van een live proeverij nodig. Alleen zo kan ik mijn passie aan wijnliefhebbers overbrengen.’

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *